El Kursaal acollirà un dels bolos «més determinants» del musical inspirat en la vida d'Alan Montoliu

Ideat per la companyia bagenco-vallesana WeColorMusic, el muntatge posa sobre la taula la urgència de combatre el bullying i la transfòbia i es podrà veure aquest dissabte al teatre manresà

Ander Mataró dona vida a Alan Montoliu en el nou musical de WeColorMusic
Ander Mataró dona vida a Alan Montoliu en el nou musical de WeColorMusic | WeColorMusic
01 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:18h
Després de l'aplaudida estrena a Rubí, aquest dissabte 4 de febrer a les 8 del vespre, Arrels, la darrera producció de WeColorMusic pujarà a l'escenari del teatre Kursaal en la que la companyia assegura que serà "una de les funcions més determinants" d'aquest espectacle inspirat en la vida del jove desaparegut Alan Montoliu Albert.

Ideat pel surienc Mateu Peramiquel i la ullastrellenca Mar Puig, el muntatge vol posar damunt la taula la urgència de combatre les actituds vexatòries que, dia sí i dia també, han de suportar les persones que han decidit "transcendir la normalitat imposada per l'statu quo per ser-se fidels". I ho fan prenent com a punt de partida la història de Montoliu, el jove rubinenc que el 24 de desembre de 2015 es va suïcidar víctima de la transfòbia que patia tant a l'escola com al carrer.

A través del teatre musical, els de WeColorMusic pretenen "interpel·lar directament lespectador", expliquen, tot emfatitzant en "la importància de fer-lo partícip del que està veient" per aconseguir "entrar dintre seu i conduir-lo a la reflexió". Tot plegat, asseguren, "sense dramatismes ni sensacionalismes". Més aviat al contrari: "expliquem la història d'un jove que, com tots els adolescents, té moments bons i dolents". 

En el muntatge que es podrà veure aquest dissabte al Kursaal, comicitat i cruesa s'entrellacen per bastir un espectacle que posa sobre la taula la urgència de combatre l'assetjament social cap a les persones del col·lectiu LGTBIQ+ en un moment en què tornen a aflorar amb força discursos d'odi provinents de l'extrema dreta. "D'Alans, el món n'és ple. I ningú es mereix tenir un final com el seu", reivindiquen els autors.

Tornar al gran format amb un elenc de primer nivell
Amb el nou espectacle, WeColorMusic torna a les produccions de gran format després de l'èxit de Bruna, el seu primer musical, que el mes d'abril de l'any passat es va acomiadar després de tres anys girant per teatres d'arreu dels Països Catalans i després de rebre el Premi Teatre Barcelona 2021 a Millor Espectacle per a Públic Familiar.

A diferència d'aquest primer muntatge, els actors i actrius al capdavant de la nova obra compten amb una dilatada trajectòria dintre del sector. Parlem de Patricia Paisal (Billy Elliot, Los Miserables, La Bella y la Bestia); de Cisco Cruz (El Petit Príncep, MaremarMayumana); de Vinyet Morral (Bruna, Bye Bye Monstre), i d'Ander Mataró

Aquest darrer, que és qui interpretarà el paper d'Alan, és l'únic membre de l'elenc que 
s'estrena en el gran format: "Està sent una experiència molt bonica i estic gaudint molt de tot el procés”, explica, mentre afegeix que tot i no ser fàcil posar-se a la pell de l'Alan, "puc empatitzar fàcilment amb el que li va passar".

Música en directe amb ADN bagenc
Un dels segelles identitaris de WeColorMusic és el fet que totes les produccions que 
signen compten amb música original i interpretada en directe. L'encarregat de 
compondre i acompanyar melòdicament l'espectacle és el surienc Mateu Peramiquel, que  apunta que "per a mi, el més important és aconseguir transmetre l’emotivitat de l’escena" a través de la música, però també de les lletres: "Estem parlant d’un treball molt minuciós", assenyala, tot exemplificant aquesta màxima amb una escena del musical en qüestió, en què hi ha un duet on canten l’Alan i la seva mare: "Tots dos diuen el mateix, però la significació és diferent".

Amb el teatre musical de Broadway com a referent principal, Peramiquel pretén que les cançons "funcionin tant dintre com fora de l’obra"; que les lletres i les melodies arribin a qui les escolta independentment de si l'ha vist o no. "M’agrada que els temes tinguin missatges diferents depenent de si s’escolten emmarcats en l’obra o aïlladament", explica el bagenc. 

El del Kursaal, un bolo especial
La llavor del musical d'Alan Montoliu va plantar-se a començaments de l'any 2021 a Manresa arran d'un encàrrec que WeColorMusic va rebre per part del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) d'idear un microespectacle musical en el marc del Dia Internacional en contra de la LGTBI+fòbia. La rebuda d'aquella peça va ser tan reeixida que els dos creadors van decidir convertir-la en el que ha acabat esdevenint ara: una producció escènica i musical de 80 minuts de durada recomanada per a persones a partir de 10 anys.

No és d'estranyar, doncs, que la companyia hagi decidit aprofitar el bolo a la capital del Bages per donar a conèixer novetats i sorpreses al voltant de l'espectacle; unes novetats que, avancen els autors, seran un "punt d'inflexió clau" perquè el muntatge travessi fronteres.

Entrades a la venda
Les entrades per veure el musical inspirat en la vida d'Alan Montoliu tenen un preu de 15 euros i es poden adquirir presencialment a les taquilles del Kursaal (de dimarts a dissabte d'11:00 a 13:00 i de 18:00 a 20:00), o per internet, través d'aquest enllaç. Així mateix, la sala ofereix descomptes per a aquelles persones que tinguin el carnet d'El Galliner (13 euros), que siguin majors de 65 anys (13 euros) o que en tinguin menys de 30 (6 euros).
Arxivat a