1 de 10
Periodisme

Jordi Borràs rebrà aquest dimarts el X Premi Josep M. Planes

La periodista Núria Orriols rebrà una menció especial pel reportatge sobre els funcionaris del Parlament que cobraven sense anar-hi a treballar

Jordi Borràs amb el seu llibre premiat | Adrià Costa
per Redacció, 30 de gener de 2023 a les 15:15 |
La Sala d'actes del Centre Cultural El Casino de Manresa celebrarà aquest dimarts 31 de gener a les 7 de la tarda, l'acte de lliurament del X Premi Josep Maria Planes, que enguany ha guanyat el fotoperiodista Jordi Borràs Abelló (Barcelona 1981) pel seu treball d'investigació periodística recollit en el llibre Tots els colors del negre. L'extrema dreta a l'Europa del segle XXI (Ara Llibres). Així mateix, es farà entrega d'una menció especial a la periodista Núria Orriols pel reportatge d'investigació Privilegis al Parlament: la cambra paga 1,7 milions d'euros anuals a funcionaris que no hi treballen.

L'acte s'iniciarà amb la benvinguda a càrrec de Mar Martí, presidenta de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya. A continuació, el guanyador del premi, Jordi Borràs, mantindrà un diàleg amb el periodista Salvador Redó sobre Com informar de l'extrema dreta.


Un cop llegit el veredicte del jurat, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, farà el lliurament del premi i la menció especial als dos periodistes catalans. Els parlaments de Borràs, Orriols i Aloy posaran punt final a un acte que té per objectiu reivindicar el periodisme d'investigació i mantenir viu el llegat i la memòria del manresà Josep M. Planes, pioner en el periodisme d'investigació a Catalunya (1907-1936). 

El jurat d'aquesta desena edició ha destacat el treball exhaustiu de Jordi Borràs i la seva "llarga investigació de tants anys" de l'extrema dreta reflectida en un llibre "de qualitat, ben documentat i contrastat". Així mateix, ha volgut valorar el reportatge d'investigació de Núria Orriols pel seu “impacte a nivell públic i institucional i que, a més, ha provocat canvis”.


El jurat del X Premi Josep M. Planes ha estat format per l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro; per la periodista i corresponsal del setmanari El siglo a Catalunya, Teresa Carreras; pel periodista, doctor en Periodisme i Comunicació i professor del Departament de Comunicació de la UViC-UCC, Xavier Ginesta; pel periodista i professor, Josep Gifreu; pel biògraf de Planes i periodista, Jordi Finestres i Joan Piqué, periodista i Cap de Gabinet d'Alcaldia i Comunicació, en representació de l'Ajuntament de Manresa. La presidenta de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Mar Martí, ha actuat com a secretària.

El premi Josep Maria Planes és convocat per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa, i està dotat amb 1.000 euros.

 

Participació