«T'estimo molt, princesa!», el conte-homenatge d'una surienca al seu cosí amb síndrome de Down

La publicació, escrita per Montse Peralta Jornada i editada per Parcir, pretén ser una eina més en pro de la inclusió social

Montse Peralta Jordana és l'autora del llibre «T'estimo molt, princesa!»
Montse Peralta Jordana és l'autora del llibre «T'estimo molt, princesa!» | Arxiu particular
30 de gener del 2023
Actualitzat a les 11:13h
El Jordi tenia 21 anys quan van néixer la Montse Peralta Jordana, la filla de la seva cosina. La diferència d'edat; el fet que ella vivia a Súria i ell a Berga, i la certa distància en el grau de parentiu, podria, perfectament, no haver-los fet coincidir gaire. Però res més lluny de la realitat: des del primer moment, van establir un vincle molt estret. Tant, que ara, 34 anys després, la Montse ha decidit dedicar-li un conte, "per homenatjar la seva perseverança i l'alegria que sempre desprèn tot i els obstacles que li ha posat la vida", afirma l'autora.

El Jordi té síndrome de Down i una discapacitat del 90%, dues circumstàncies que el fan ser absolutament depenent. A banda, amb 20 anys li van diagnosticar un càncer al genoll que, tot i superar-lo airosament, "fa que a dia d'avui encara no camini del tot bé", i un temps més tard, la vista se li va començar a deteriorar fins al punt que va haver de deixar de fer activitats "que li encantaven" perquè no s'hi veia prou. "El més admirable de tot plegat és que malgrat els contratemps, ell és feliç i gaudeix amb tot el que fa", somriu Peralta.

I és precisament aquesta forma tan genuïna i transparent de viure el que ella ha volgut palesar en el conte que acaba d'editar-li la manresana Parcir Edicions Selectes i que porta per títol T'estimo molt, princesa! Amb il·lustracions de la també bagenca Jèssica Valentín, la publicació "mostra un trosset de la vida d’en Jordi a través d'anècdotes i aventures que comparteix amb la Princesa", relata la surienca. I qui és, la Princesa? "Doncs jo mateixa", diu: "Des que soc ben petita que m'anomena així, tot i que no soc l'única a qui ha batejat amb aquest nom". De fet, explica, "és una paraula que sovint fa servir per referir-se a les persones que estima", com ho són, per exemple, les monitores del Taller Coloma, el Centre Especial de Treball (CET) de la Fundació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, del qual el Jordi n'és usuari des de fa anys.


Advocar per la inclusió
A banda de voler ser un homenatge pel seu cosí, T'estimo molt, princesa! també pretén ser "una eina més" en favor de la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual. "Tant de bo aquest conte arribi a molta gent, sobretot a mans de nens i nenes que no tinguin un contacte freqüent amb la síndrome de Down (o amb qualsevol altra patologia associada), perquè els ajudarà a entendre i conèixer que aquesta realitat existeix i que forma part de la nostra societat com qualsevol altra", manifesta l'autora, que defensa el poder enriquidor de les diferències per construir un entorn "més empàtic i pacient".

Presentació a la Parcir
Tot i que ja està a la venda, T'estimo molt, princesa! es presentarà oficialment el dissabte 25 de febrer, a les dotze del migdia, a la llibreria Parcir de Manresa, amb entrada lliure i oberta a tothom.
Arxivat a