1 de 10
Vaga del sector públic

Tall a carretera de Vic i piquets a plaça Espanya: metges i mestres es mobilitzen a Manresa

Un centenar llarg de professionals de l'educació i la sanitat s'han sumat a la primera convocatòria de la Taula Sindical del Bages i el Berguedà, que ha reunit més adeptes a la tarda

La manifestació d'aquest matí a Manresa per reclamar millores laborals en els sectors educatiu i sanitari ha aplegat un centenar llarg de persones | ELR
per Aina Font Torra/Lluís Girona, Manresa | 26 de gener de 2023 a les 09:53 |
"Educació i sanitat, pública i de qualitat", "Cambray estàs peix, Cambray dimiteix" o "No, no, no a la privatització" són alguns dels càntics que aquest matí de dijous, 26 de gener, s'han sentit pels carrers de Manresa en el marc de la primera acció convocada per la Taula Sindical del Bages i el Berguedà per exigir millores laborals en els sectors docent i sanitari. 

Un centenar llarg de professionals s'han trobat a dos quarts de nou del matí, ben abrigats i amb pancartes reivindicatives, davant la seu dels Serveis Territorials d'Educació de la Catalunya Central (ubicada a la carretera de Vic), i han començat la protesta tallant la via en qüestió durant uns vint minuts. Seguidament, els manifestants han iniciat una marxa lenta fins a la plaça Espanya, un punt especialment interessant perquè hi ha, per una banda, el CAP Bages i, per l'altra, l'institut Lluís de Peguera. En tots dos emplaçaments, els protagonistes de la jornada de protesta han actuat de piquets informatius, repartint octavetes a la gent del carrer i a les persones que entraven als equipaments, tot explicant els motius pels quals estan en peu de guerra.


Mobilització massiva a la tarda


La d'aquest matí no és l'única acció convocada per la Taula Sindical del Bages i el Berguedà. De fet, ha tingut més adeptes la de les set de la tarda. Es tracta d'una manifestació oberta a tota la ciutadania que ha sortit des de Crist Rei i ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat.


La Taula Sindical del Bages i el Moianès està formada per Acció Sindical del Bages, USTEC-STEs, la CGT, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i la CNT.


Les reivindicacions: ¿Què demanen els metges?


El principal motiu de protesta és la pèrdua de professionals per diversos fronts -jubilacions, èxode a l'estranger, traspàs a la privada o renúncies- i l'impacte de la sobrecàrrega de feina en l'atenció a la ciutadania. Si bé en un inici el Departament de Salut va celebrar que es donessin dos mesos en la convocatòria de la vaga per arribar a un acord, aquest no s'ha acabat produint. De fet, la setmana passada el conseller Manel Balcells va defensar que el sistema sanitari és d'"excel·lència" i va recordar als metges que els recursos "són els que són".
 

Els manifestants s'han aturat davant del CAP Bages Foto: ELR


En la quantitat de professionals, des del sector preocupa el fet que els pròxims anys es perdran uns 9.000 metges per jubilació i perquè hi ha facultatius que estan avançant la seva retirada perquè "ja no poden més". També alarma la fugida de professionals que se'n van a altres països europeus amb millors condicions. En aquest sentit, els sindicats reclamen millorar els sous. Una altra carpeta pendent és la reducció d'hores i la jornada de 35 hores setmanals que altres autonomies ja implementen.

I els mestres, ¿què reivindiquen?


Els sindicats educatius fan vaga després de mesos de negociacions sense èxit amb el Departament d'Educació. La nova mobilització es produeix després de la sobrecàrrega arran de la necessitat de refer horaris per facilitar les noves incorporacions, a mig curs, per fer efectiva la reducció de l'hora lectiva. Per altra banda, es reclama un pacte d'estabilitat del personal interí i que es faci un concurs restringit per a aquest col·lectiu, a banda de reduir el percentatge d'interins als centres.

Queda pendent també negociar un calendari per revertir la resta de retallades, punt que va quedar fora de l'acord del setembre. En aquest sentit, els sindicats demanen augmentar la inversió en educació fins al 6% del PIB català, equiparar els sous dels professors de formació professional i poder reduir en dues hores lectives l'horari dels docents majors de cinquanta anys.

Per part del Govern, el conseller Josep González-Cambray va assegurar a principis d'any que "no s'entén" la vaga convocada pel sindicat USTEC perquè s'estava a punt de signar un nou acord, que finalment no s'ha produït. Cambray va obrir la porta al fet que el curs vinent comenci el mateix dia per a infantil, primària i secundària, i no en diferents dies com va passar al setembre. Les dates serien "similars" a les de l'avançament d'enguany. Sobre la vaga, va insistir que es pot evitar, però que no depèn d'ell.
 

La jornada de vaga ha començat a Manresa tallant la carretera de Vic, davant la seu de Serveis Territorials Foto: ELR

 

Participació