L'exposició sobre l'evolució constructiva de la Seu s'instal·la a l'Espai Oliba

Els visitants podran conèixer la construcció i diferents etapes de la basílica a través d'un vídeo i de diverses maquetes impreses en 3D

Acte d'inauguració del trasllat definitiu de l'exposició a l'Espai Oliba
Acte d'inauguració del trasllat definitiu de l'exposició a l'Espai Oliba | COAC
Redacció
25 de gener del 2023
Actualitzat a les 9:20h
L'exposició La Seu de Manresa, 700 anys - De Berenguer de Montagut a Gaudí, comissariada per Fermí Bataller i Francesc Rafat i organitzada per la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, es trasllada a l'Espai Oliba de la basílica de la Seu. El Col·legi d'Arquitectes i els autors han acordat cedir l'exposició a la ciutat de Manresa per contribuir a la difusió del seu patrimoni arquitectònic i històric. L'adequació de l'Espai Oliba i la instal·lació de l'exposició ha anat a càrrec del Capítol de Canonges de la Seu de Manresa. A partir d'ara, els visitants de la Seu podran descobrir la història del temple a través d'un vídeo i de les maquetes impreses en tecnologia 3D que repassen les diferents etapes constructives de la basílica.

L'exposició va néixer de la iniciativa de l'interiorista Fermí Bataller, que va voler recrear en un vídeo l'evolució històrica i constructiva d'aquesta basílica gòtica que es va iniciar a principis del segle XIV quan Manresa gaudia d'una excel·lent bonança econòmica. El vídeo, titulat La Seu de Manresa, set segles de vida es va presentar i projectar el 25 d'octubre de 2019 a l'Auditori de la Plana de l'Om, en el marc dels actes del Dia de la Seu organitzats anualment per Amics de la Seu.

La possibilitat de transformar les maquetes realitzades amb tecnologia 3D virtual per aquest documental en maquetes tridimensionals per mitjà de la tecnologia que ofereix actualment el camp de les impressores 3D va ser l'origen de l'start-up Seu de Manresa, 700 years of legacy, sorgida com iniciativa privada portada a terme per Francesc Rafart, arquitecte estretament vinculat a l'àmbit cultural local, i amb el suport de l'àrea de Cultura de la Demarcació Comarques Centrals del COAC.

Aquesta exposició es va poder veure a finals del 2021 a la seu de Manresa i a la de Vic de la Demarcació del Col·legi i també es va poder visitar el maig i el juny de 2022 a la cripta de Santa Maria del Mar, de Barcelona, basílica amb lligams amb la Seu per compartir el mateix mestre d'obres, Berenguer de Montagut, i per tenir, totes dues, format catedralici tot i que no han estat, cap de les dues, seu d'un bisbat.

Ara l'exposició se cedeix a la ciutat de Manresa i es podrà veure a l'Espai Oliba de la Col·legiata Basílica de Santa Maria gràcies a la voluntat del COAC en col·laboració amb la Seu de Manresa. Aquest espai s'ha habilitat adequadament perquè els visitants puguin gaudir d'aquesta exposició i, així, conèixer més bé la principal obra del patrimoni arquitectònic manresà.

Acte d'inauguració
L'acte d'inauguració de dimarts al vespre, que va omplir l'Espai Oliba, va comptar amb la participació, entre d'altres, del degà del COAC Catalunya, Guim Costa; la presidenta de la Demarcació Comarques Centrals, Claudina Relat; l'alcalde de Manresa, Marc Aloy; el bisbe de Vic, Romà Casanova, o del rector de la basílica de la Seu, Joan Hakolimana.

Claudina Relat va destacar que per a la Demarcació "és una il·lusió i un orgull cedir aquesta exposició a la ciutat perquè els visitants puguin entendre com va ser construïda la Seu" i va afegir que "és fruit d'una feina increïble i impagable de Fermí Bataller".

Per la seva banda, l'alcalde de Manresa va dir que l'exposició "ens ajuda a explicar la història d'una ciutat i a donar valor afegit a l'important patrimoni de la Seu". Va agrair la cessió de la mostra a Manresa i va recordar que enguany se celebra el 700è aniversari de la signatura del contracte de construcció de la basílica.

El degà del COAC, Guim Costa, va agrair la feina dels comissaris de l'exposició i va destacar que "aquesta genialitat és fruit d'una feina minuciosa sumada amb la tecnologia 3D". Per la seva banda, el Bisbe de Vic va explicar que l'exposició "ens fa entendre que les coses que perduren es fan a poc a poc i sense pressa" i va afegir que les maquetes recorden les generacions passades que "han fet possible aquesta obra". Mossèn Hakolimana va destacar que "després de ser en diferents indrets, aquesta exposició torna a casa per quedar-s'hi".