Obertes les inscripcions per l'onzè Joc de Ciutat de la Llum: «La Revolta de les Faves»

L'activitat està adreçada al públic familiar, entitats d'educació en el lleure i infants d'entre 8 i 13 anys

Imatge d'arixu d'una edició del Joc de ciutat
Imatge d'arixu d'una edició del Joc de ciutat | CAE
Redacció
24 de gener del 2023
Actualitzat a les 19:31h
El CAE ha obert les inscripcions per participar en el Joc de Ciutat 2023, La Revolta de les Faves, basat en els fets històrics que van transcórrer a Manresa durant el 1688. Aquest moviment reivindicatiu contundent que va dividir la capital del Bages en dos bàndols (Favets i Tremendos) es va conèixer com a Avalots de les Faves, en què els pagesos es van organitzar en contra de la noblesa i les altes esferes per l'aprovació d'un delme, una part dels beneficis de la collita, la qual consideraven legítimament seva.

Pel que fa al joc d'enguany, dues àvies descendents dels protagonistes de les revoltes expliquen que els Favets (nobles, burgesos, menestrals) estaven d'acord que els canonges cobressin el delme. En canvi, els Tremendos estaven molt enfadats, perquè aquells diners eren seus, que prou que havien suat i treballat. Per aquest motiu van començar diversos enfrontaments, disputes i aldarulls entre els dos bàndols, i arran de tot aquest entrellat, els Tremendos van amagar faves a diferents indrets de la ciutat i Manresa va quedar-se sense.

Es tracta d'un joc competitiu, ja que els participants es dividiran en blaus (Favets) i vermells (Tremendos). Cada un d'ells portarà un element identificatiu, en què l'objectiu dels equips participants serà trobar les ubicacions exactes de les faves, a partir d'un diari amb pistes, i aconseguir-ne la màxima quantitat possible. Hi haurà quatre proves itinerants i el color que obtingui més faves serà l'equip vencedor.

L'activitat està adreçada al públic familiar, entitats d'educació en el lleure i infants d'entre 8 i 13 anys. Es durà a terme el dissabte 11 de febrer de 4 a 7 de la tarda pels carrers i places del Centre Històric de Manresa.

El Joc de Ciutat de la Llum està organitzat per l'Equip d'Esplais del CAE, el CAE i fundació La Xarranca, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa, i forma part del programa de les Festes de la Llum.