1 de 10
Mmeòria històrica

Manresa commemorarà el Dia internacional en memòria de les víctimes de l'holocaust

Aquest divendres se celebrarà un acte a l'Auditori de l'Espai Plana de l'Om amb una introducció sobre els deportats manresans a càrrec de l'Associació Memòria i Història de Manresa

Una rosa i una espelma a la vora d'una rajola «stolpersteine» | AjM
per Redacció, 24 de gener de 2023 a les 17:26 |
Els instituts impulsors del Projecte Manresa-Mauthausen i l'Ajuntament de Manresa organitzen aquest divendres un acte conjunt i obert a la ciutadania per sumar-nos, un any més, a la commemoració del Dia internacional en memòria de les víctimes de l'holocaust, que se celebra internacionalment cada  27 de gener en record de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz i dels milions de persones assassinades pel nazisme.

A 2/4 d'1 del migdia se celebrarà un acte conjunt a l'Auditori de l'Espai Plana de l'Om amb una introducció sobre els deportats manresans a càrrec de l'Associació Memòria i Història de Manresa a partir del seu web, passi de l'audiovisual Borrallons de neu de Tànit Fernández i Isaac R. Folgarolas filmat durant un viatge d'estudiants a Mauthausen i el testimoni d'Adnan Almousa Alfermi, refugiat sirià que exposarà la seva història de vida per portar la commemoració a la nostra realitat actual. Aquesta col·laboració a través de la Casa de la Solidaritat i la Pau Flors Sirera, acompanya la reflexió sobre els paral·lelismes entre la història i els conflictes actuals. L'alumnat dels centres participan ts farà un resum de la història de vida d'algun dels deportats manresans i es llegirà un manifest conjunt.


En sortir, es finalitzarà l'acte a la plaça de Sant Domènec amb un gest d'homenatge als deportats davant la placa commemorativa que els ret homenatge. L'acte comptarà amb la presència de l'alcalde de la ciutat, Marc Aloy; la regidora de Cultura, Anna Crespo, i el regidor d'Ensenyament i Universitat, Josep Gili.

Prèviament, els centres de secundària participants faran un recorregut per les stolpersteine de la ciutat i faran memòria de la vida dels deportats amb apadrinament i neteja de les llambordes.


Les stolpersteine o "pedres que fan ensopegar", són un projecte de l'artista alemany Gunter Demnig per retre un homenatge permanent a les víctimes del nazisme. Es tracta de llambordes daurades on es graven les dades de cada persona deportada i que es col·loquen al paviment, davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar abans de ser empresonades i deportades. En el nostre cas, es tracta del domicili on vivien abans de marxar a l'exili cap a França on, després de diferents periples personals, van acabar deportats als camps de concentració nazis.

A Manresa es pot resseguir la història de vida de les persones manresanes que van patir l'horror del nazisme als camps de concentració a través de l'itinerari audioguiat Les stolpersteine: homenatge als deportats manresans als camps de concentració́ nazis, disponible en xarxa.

La commemoració a les xarxes


A més, l'Amical de Mauthausen i la Xarxa Mai Més de Municipis contra el Feixisme, de la qual Manresa forma part, proposen per a tota la ciutadania una acció simbòlica amb la voluntat de fer visible la commemoració a les xarxes, tot recollint una iniciativa que es realitza en l'àmbit internacional. Es tracta d'encendre una espelma davant d'un monument o un espai de memòria, fer-li una fotografia o un vídeo i posteriorment penjar-la a les xarxes socials, amb els hashtags #MemòriaDignitatJusticia; #RecordVíctimesHolocaust; #AmicalMauthausenXarxaMaiMés, i #GentCorrent

Tothom qui vulgui s'hi pot sumar. A Manresa es pot fer davant la placa dedicada als deportats manresans que hi ha a la plaça Sant Domènec, als contraforts del Teatre Conservatori o bé en alguna de les stolpersteine de l'itinerari.

Els actes estan organitzats conjuntament per l'Ajuntament de Manresa i els centres educatius impulsors del projecte Manresa-Mauthausen -els instituts Lluís de Peguera, Pius Font i Quer, Lacetània i ManresaSis- amb la col·laboració de l'Associació Memòria i Història  de Manresa, l'Amical de Mauthausen i el suport de la Diputació de Barcelona.

 

Participació