1 de 10
agricultura

L'Escola Agrària de Manresa organitza un curs de tracció animal moderna

El curs és el primer mòdul d'una formació de gairebé 300 hores

Formació de tracció animal moderna | EAM
per Redacció, 24 de gener de 2023 a les 10:22 |
L'Escola Agrària de Manresa ha començat un curs de tracció animal moderna a Mas La Franquesa, a Moià, entre els dies 23 i 27 de gener, i del 30 de gener al 2 de febrer; tot plegat d'un total de 52 hores. L'alumnat aprèn qüestions relacionades amb l'alimentació, les cures bàsiques, la psicologia, la importància del llenguatge corporal, el manteniment i la reparació de guarniments,  el maneig i les tècniques elementals, els mètodes de comunicació i la tria de l'animal.

Nou persones expertes aporten els seus coneixements en les onze sessions en què s'ha dividit aquesta formació: des d'en Just Serra, veterinari i ramader ecològic, a l'Ada Torra, veterinària especialitzada en èquids de la Universitat de Lleida, en Quim Digon, expert en tracció animal, o Jorge Sanchez, baster, per citar-ne alguns.

Per a en Bernat Torras, coordinador del curs, "la tracció animal moderna té una filosofia que ha d'anar en concordança amb el teu projecte. Si tens 200 hectàrees de cereals, ara mateix no és una bona opció. Però sí que l'és en altres situacions, per exemple per vinya i per fer altres feines agrícoles o al bosc". Per a ell, que es dedica a oferir serveis en tracció animal, cavalls, mules o bous són companys de treball, no una simple eina més. "A més aporten fems, poden pasturar el sotabosc, no compacten la terra i ajuden a fer-te més conscient del que fas i per què ho fas".

Una tracció animal moderna, amb moltes possibilitats


El curs organitzat per l'Escola Agrària de Manresa és el primer mòdul bàsic d'un curs més ampli -de gairebé 300 hores, amb més de la meitat de pràctiques- que aborda tota la complexitat de la feina al camp amb animals. La resta de mòduls específics es dedicaran al desembosc, al treball en vinyes, a les feines a l'horta i a la utilitat dels animals com a mitjà de transport. Tots ells es faran entre febrer i abril.

L'Associació Catalana de Tracció Animal (ACTA) és l'entitat impulsora del conjunt d'aquesta formació. L'objectiu és contribuir a superar els esculls que sorgeixen a l'hora de plantejar-se la incorporació de la força de treball animal en una finca agrària. Per En Bernat Torras, que també forma part de l'associació: "En països d'Europa s'ha mantingut l'ús dels animals i encara s'hi troben persones que es dediquen a fer les eines necessàries, a modernitzar-les i millorar-les, però no és el cas del nostre país. Aquí tampoc s'ha mantingut la selecció de races amb millors aptituds per al treball". Tot plegat fa que la situació sigui molt més complexa.

Ara com ara, ACTA té una vintena de persones associades i compta amb una quinzena de finques agràries per fer les diferents sessions dels mòduls i les pràctiques previstes. El mòdul específic d'horta es farà sota l'organització de l'Escola Agrària de Manresa, que expedirà un certificat a qui hagi fet el mòdul bàsic i també el d'horta. 

Participació