Calders reviu com eren els estiueigs al poble entre 1947 i 1972 a través d'una exposició

La mostra fotogràfica oferta per la família Torra Puigdellívol, s'emmarca dins la Festa Major d'hivern del poble, en honor de Sant Sebastià

Inauguració de la mostra fotogràfica al Casal Social de Calders
Inauguració de la mostra fotogràfica al Casal Social de Calders | Toni Carrasco
Toni Carrasco
23 de gener del 2023
Actualitzat a les 10:14h
El Casal Social de Calders acull des d'aquest dissabte una àmplia mostra fotogràfica de l'estiueig al poble entre 1947 i 1972. El recull d'imatges ha estat possible gràcies a la tenacitat i la iniciativa de la família Torra Puigdellívol. L'exposició s'emmarca dins la Festa Major d'hivern del poble, en honor de Sant Sebastià. La mostra es podrà visitar fins al 5 de febrer.

A les fotografies s'hi pot observar la vida social tal com era al poble amb imatges familiars, activitats esportives i socials, els carrers del municipi, els idíl·lics paisatges de la riera de Calders, la vida a pagès, els antics rètols de la carretera en castellà (Vich, Moya o Prats de Llusanes), els vestits de l'època d'infants i adults, els edificis, les magnífiques postes de sol.

En total són 150 fotografies que inclouen aquest estiueig de moltes famílies manresanes i d'altres indrets que començava pels volts de Sant Joan i finalitzava per la Festa Major a mitjan setembre. Era un estiueig per a fer salut en un entorn, el de Calders, dalt de la carena, i amb un clima ben benigne per les vies respiratòries, encara ara.

Era un poble que en aquells anys ja tenia un forn de pa, dues botigues de queviures, la vaqueria per anar a buscar la llet, la fusteria, el ferrer, el paleta i d'altres oficis artesans. Unes imatges que són el record viu de quan els nens encara jugaven al carrer sense cotxes, s'anava tot sovint a passejar a la font i es feien tota mena d'excursions i sortides pels entorns naturals i únics de Calders.

La presentació del passat dissabte va anar a càrrec de tres generacions d'estiuejants representades per Lurdes Castells, Miquel Esquius i Josep Armengol.