Súria renova el Vot de Poble en el dia central de la Festa de Sant Sebastià

El pregó de la Festa va anar a càrrec de la nova directora general de Serveis Socials de la Generalitat, la surienca Mariona Homs i Alsina

Ballada de gegants a la plaça de Sant Joan, al final de la cercavila de la Festa de Sant Sebastià
Ballada de gegants a la plaça de Sant Joan, al final de la cercavila de la Festa de Sant Sebastià | AjSú
Redacció
21 de gener del 2023
Actualitzat a les 10:02h
Súria ha celebrat aquest divendres el dia central de la Festa de Sant Sebastià amb la renovació del Vot de Poble i altres actes festius. El programa continuarà durant tot aquest cap de setmana i es perllongarà fins al diumenge 29 de gener amb activitats de caire participatiu, cultural i de descoberta del patrimoni.

El pregó de la Festa va anar a càrrec de la nova directora general de Serveis Socials de la Generalitat, la surienca Mariona Homs, en un acte que va tenir lloc dijous 19 de gener i va omplir el saló de sessions de la Casa de la Vila.

En el seu pregó, Mariona Homs va expressar la seva "il·lusió" per la invitació a ser la pregonera d'enguany de la Festa. Homs va recordar les seves arrels surienques, en un pregó que va tenir com a eix destacat l'elogi de les persones compromeses i solidàries que mai no deixen de treballar per millorar el seu entorn i donar escalf als qui el necessiten.

La pregonera d'enguany va remarcar que la Festa de Sant Sebastià és un símbol de l'esforç col·lectiu per sobreposar-se a l'adversitat. En el pregó també va fer un paral·lelisme entre l'epidèmia de còlera que l'any 1885 va donar origen al Vot de Poble i la pandèmia de la Covid. 

Segons Mariona Homs, "nosaltres som fills de la història no explicada, de les vides viscudes en silenci i petites gestes", però sobretot "som fills de l'amor i de l'esperança". Per a la directora general surienca, l'actual increment de la desigualtat ens obliga a actuar per reduir els nivells de pobresa i "posar-nos al servei de la gent", sense perdre l'esperança.

Mariona Homs també va explicar que se sentia "una fidel ambaixadora" de Súria, una vila que "sempre he pensat amb una certa enyorança i amb un delit de pertinença que no he trobat en altres indrets".

En el seu parlament de resposta, l'alcalde Albert Coberó va felicitar Mariona Homs pel seu "magnífic pregó" i per mantenir viu el sentiment de pertinença a Súria. Segons el batlle surienc, el record de les persones de la vila que van haver d'afrontar l'epidèmia de còlera i la més recent experiència de la pandèmia ens ofereixen "exemples i aprenentatges" per afrontar les noves dificultats amb una "visió de progrés i positivitat per a tothom".

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Festes i Ensenyament, Alba Santamaria, va explicar que la Festa de Sant Sebastià és "la més identitària" del calendari festiu surienc, amb "un marcat caràcter cultural". Alba Santamaria va presentar els actes del programa d'enguany, convidant tothom a participar-hi.

Mariona Homs és directora general de Serveis Socials de la Generalitat des del passat mes de novembre. Des de l'any 2019 també és regidora d'Acció i Inclusió Social de l'Ajuntament de Manresa. L'acte del pregó de la Festa de Sant Sebastià va comptar amb la presència de representants de la corporació municipal. La cloenda va anar a càrrec de la Coral Sòrissons de l'Escola Municipal de Música.

La renovació del Vot de Poble s'ha fet aquest divendres durant la missa solemne celebrada a l'Església Parroquial de Sant Cristòfol. La cerimònia, presidida pel vicari general del Bisbat de Solsona, Marc Majà, ha acabat amb la interpretació dels Goigs a Sant Sebastià, d'Antoni Malats. La missa ha comptat amb la presència de l'alcalde Albert Coberó i altres membres de la corporació municipal.

Després de la missa ha tingut lloc una cercavila amb la participació dels Trabucaires del Tro Gros, la Cobla Súria, Geganters i Grallers del Poble Vell, Geganters del Gorg de l'Olla, Bastoners de l'Agrupació Sardanista i Xaranga de l'Escola Municipal de Música. La cercavila ha passat pels carrers del centre urbà i ha acabat a la plaça de Sant Joan, on s'ha fet un vermut popular i una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Súria.

L'activitat festiva d'aquest divendres 20 de gener ha començat amb una galejada dels Trabucaires del Tro Gros. La jornada ha acabat amb la primera representació de l'obra teatral El Cafè de la Marina de Josep Maria de Sagarra, a càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural.

El programa de la Festa de Sant Sebastià va tenir el pròleg de la 27a Internacional, que es va fer els dies 14 i 15 de gener al Polígon de Tir de la Vall Seca, organitzada pel Club de Tir Esportiu.

L'organització de la Festa de Sant Sebastià és a càrrec de l'Ajuntament de Súria, a través de l'àrea municipal de Festes, i la participació de diferents entitats i persones de la vila.
Arxivat a