L'ACA explica a Manresa com combatrà el risc d'inundacions a Catalunya

L'ens explica una inversió de 140 milions d'euros en una jornada per abordar aquesta problemàtica en l'actual context d'emergència climàtica

Jornada sobre risc d'inundacions de l'ACA celebrada a Manresa
Jornada sobre risc d'inundacions de l'ACA celebrada a Manresa | ACA
Redacció
20 de gener del 2023
Actualitzat a les 9:32h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té previst aprovar en els propers mesos el Pla de Gestió del Risc d'Inundació i el Programa de mesures per a l’àmbit de les conques internes, dos documents que contemplen una inversió de més de 140 milions d'euros en els propers sis anys a Catalunya. L'objectiu és estudiar els efectes del canvi climàtic en les inundacions fluvials i definir les accions de prevenció, protecció, preparació i recuperació davant dels efectes dels fenòmens meteorològics. Ho ha anunciat el director de l'ACA, Samuel Reyes, en una jornada per abordar aquestes problemàtiques en l'actual context d'emergència climàtica que s'ha celebrat a l'auditori de la Plana de l'Om de Manresa i en la qual hi han participat 170 persones.

Dels 140 milions d'euros previstos, 127 milions d'euros seran aportats per l'ACA, mentre que 9,5 milions d'euros aniran a càrrec de la Direcció General de la Costa i el Mar i prop de 3 milions d'euros els assumiran els titulars de les infraestructures.

Aquesta planificació, que serà vigent fins el 2027, tal i com determina la directiva europea per a l'avaluació i gestió del risc d'inundacions, defineix les accions i mesures per a gestionar i reduir el risc d'inundacions a les conques internes, on la Generalitat té plenes competències en la matèria.

Així, les mesures plantejades consisteixen en actuacions de restauració, reducció de la vulnerabilitat de les infraestructures, actuacions per a la millora del drenatge urbà, la millora en la capacitat predictiva, entre d’altres.

La sessió celebrada aquest dijous a Manresa ha comptat amb la participació de diverses administracions implicades, des del Ministeri per a la Transició Ecològica i Reptes Demogràfics, fins a Aigües de Galícia, el Servei Meteorològic de Catalunya, la Universitat de Barcelona, així com altres representants destacats del món científic i universitari, entre d’altres.