La col verda manresana ja té guia pròpia

Ofereix una informació molt àmplia sobre aquest producte i les seves aplicacions gastronòmiques

Col verda manresana a l'Hort del Puig
Col verda manresana a l'Hort del Puig | Marta Torrent Santarita
Redacció
18 de gener del 2023
Actualitzat a les 19:34h
La col manresana o col verda manresana és el producte estrella de l'horta d'hivern del Bages. Es tracta d'una col de fulles grans i ovalades, una mica rugoses i d'un color verd fosc. Va ser una col molt cultivada i coneguda fins als anys 60 del segle passat però a partir de llavors la població va començar a tenir accés a altres aliments i el seu consum va disminuir. Ara, el Rebost del Bages n'ha editat una guia amb l'objectiu de promoure'n el seu coneixement i consum entre la població de la comarca. De fet, es tracta d'un producte que cultiven la majoria de pagesos del territori i que pot trobar-se en mercats de proximitat i restaurants que treballen amb producte local.

La guiaLa col verda manresana, un tresor gastronòmic d'hivern del Bages, s'afegeix a les que ja disposen altres productes del Bages com els tomàquets, l'albergínia blanca, el mató de Montserrat i l'oli d'oliva. Ha estat elaborada amb la col·laboració de l'Era, que ha fet tota la tasca de recerca bibliogràfica, caracterització de les varietats i conservació de llavors, i la Fundació Alícia, que n'ha desenvolupat els continguts culinaris i científics. La guia té el suport de la Diputació de Barcelona en el marc del projecte Xarxa de Productes de la Terra i inclou fotografies del producte, fetes a l'Hort del Puig i de plats cuinats per diferents restaurants.

La guia inclou una introducció a l'horta del Bages i una descripció de la col manresana i les seves propietats nutricionals. També explica com s'ha de cultivar i què cal tenir en compte a l'hora de comprar-la, conservar-la i cuinar-la. A més, s'hi poden trobar diferents receptes creades per la Fundació Alícia i els restaurants Las Vegas, Mas de la Sala, Castelladral i El Celler, amb propostes molt interessants i creatives per cuinar aquest producte. La guia es pot descarregar del web d'El Rebost del Bages i també es pot recollir impresa a l'oficina de turisme de Manresa.

La guia s'adreça al consumidor final, als restauradors i als productors agrícoles. En aquest sentit, es vol oferir als productors informació sobre el producte, per tal que puguin traslladar-la als seus clients, i també incentivar els que encara no cultiven la col manresana a fer-ho. En el cas del consumidor final, la guia pretén animar-los a comprar en mercats de proximitat.

La consellera de Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages, Cristina Fabregat, valora la guia "com una eina per posar en valor l'horta d'hivern. Al Bages tenim productes tot l'any i podem gaudir d'una gran varietat". La guia, que s'adreça tant al consumidor final com als professionals del sector de la restauració, ha de servir també per impulsar la presència de la col manresana a les cartes dels restaurants de la comarca, un fet que, segons la consellera, "és clau per poder oferir una oferta gastronòmica diferenciada i arrelada al territori".

Els productes singulars
La col verda manresana és un dels productes singulars de la Xarxa de Productes de la Terra. Aquesta denominació es refereix a un producte que destaca per les seves característiques úniques que el distingeixen de la resta i que està arrelat a un territori concret, on es produeix o s'elabora.