Apreciada arreu però cultivada només al Bages: «Amb barret de xef» et descobreix la col manresana

El producte protagonista del mes de gener té unes característiques singulars i un gran potencial gastronòmic que l'han convertit en un indispensable d'hivern a les cuines dels millors restaurants

La col verda manresana protagonitza l'«Amb barret de xef» de gener
La col verda manresana protagonitza l'«Amb barret de xef» de gener | Anna Clusellas
11 de gener del 2023
L'hivern no és hivern sense un bon plat de col i patata. De fet, la col -igual que la resta de verdures de la família de les crucíferes- és un dels vegetals estrella quan arriben les fredorades, perquè es tracta d'una planta que es desenvolupa a gran velocitat; que no requereix una cura excessiva per part de qui la cultiva, i, sobretot, que és molt resistent a les baixes temperatures. Per això és tan important respectar la temporalitat dels productes que consumim, perquè ens assegurem que no han estat obligats a créixer en climes hostils o manufacturats. Però tornem a la col, que és la veritable protagonista de l'Amb barret de xef de gener. I no una col qualsevol, no: la que ha inspirat les receptes que les cuineres i cuiners d'aquesta secció us presenten a continuació és la col verda manresana, una varietat idiosincràtica de l'horta bagenca molt apreciada en la gastronomia de casa nostra.

A diferència de la col més típica (rodona, amb un cor compacte més aviat blanquinós i amb les fulles ben arrapades les unes amb les altres), la del regadiu manresà és molt més allargada i voluminosa, amb unes fulles de color verd fosc que no estan enganxades entre elles i amb un sabor i textura incomparables. El perquè d'aquesta singularitat el trobem en el clima propi de l'hivern de la capital del Bages, amb fred intens i glaçades abundants; unes glaçades que són, precisament, la clau de l'èxit de la col verda manresana, perquè en garanteixen la qualitat i el gust intens. Aquest tresor de l'horta de casa nostra és conegut i valorat pels nostres xefs col·laboradors, que aquest mes de gener us apropen receptes delicioses, originals i ben assequibles perquè pugueu fer a casa. Us hi animeu?