Mig any de presó per a tres de les deu encausades per la vaga del 8-M de 2019 a Manresa

La jutgessa condemna les feministes acusades de llançar pintura contra la comissaria de la Policia Nacional i n'absol la resta

Un dels agents dels Mossos va rebre l'impacte de globus de pintura el 8-M de 2019 a Manresa
Un dels agents dels Mossos va rebre l'impacte de globus de pintura el 8-M de 2019 a Manresa | Pere Fontanals
09 de gener del 2023
Actualitzat a les 16:09h
La titular del Jutjat Penal número 1 de Manresa ha condemnat a mig any de presó tres de les deu feministes encausades per la vaga i la manifestació del 8-M, Dia de la Dona Treballadora, de 2019 a Santpedor i a Manresa i ha absolt la resta, segons la sentència que s'ha fet pública aquest dilluns. Les deu acusades s'enfrontaven a una petició total de 19 anys de presó i a multes per 23.000 euros.

La jutgessa ha considerat "no provat" que les acusades participessin de forma activa i protagonista aquella mateixa matinada en el tall de la carretera BV-4511, en el punt d'accés a l'empresa RMT Logistics, en terme de Santpedor, ni tampoc que causessin danys a l'edifici de la FUB ni al Mercadona de l'avinguda Universitària de Manresa aquell mateix matí, malgrat que totes elles van admetre ser-hi. Així mateix, la magistrada no considera que les acusades produïssin desordres públics en les seves accions de protesta. De manera que ha absolt set de les deu encausades.

Una altra cosa han estat les tres acusacions d'atemptat a agents que la jutgessa sí que ha considerat provades a l'única empara de la declaració testifical dels agents dels Mossos d'Esquadra que van participar en el dispositiu davant de la comissaria del Cos Nacional de Policia de la plaça Espanya de Manresa aquell mateix 8 de març al vespre, que va acabar amb càrregues policials i la detenció de tres de les acusades.

"Els agents han donat versions que no es contradiuen i que són coherents respecte de l'acció de les tres acusades" durant l'encesa de pots de fum i el llançament i ous i pintura contra agents, vehicles policials i la façana de la comissaria. La sentència recorda que els agents van identificar cinc persones fent els llançaments i que en van poder detenir tres, les tres acusades, "de seguida".

Davant de la credibilitat atorgada als agents, la magistrada sentencia les tres acusades a 6 mesos de presó pel delicte d'atemptat, i a trenta dies de multa a raó de 6 euros diaris per un delicte lleu de danys per l'impacte de pintura que va rebre un dels agents i que li va fer malbé l'uniforme. Com a responsabilitat civil, les acusades hauran de pagar aquest uniforme de policia de l'agent afectat per la pintura, que puja 359,97 euros.

"No acceptarem ni 6 mesos ni 1 dia"
El col·lectiu Hi érem totes, que aplega les acusades i membres de col·lectius feministes de Manresa, ha emès un comunicat en què assegura que "no acceptarem ni 6 mesos ni 1 dia" arran de la sentència del judici emesa aquest mateix dilluns.

Hi érem totes titlla de "despropòsit absolut" el judici que es va celebrar el passat mes de setembre, amb "cap prova" sobre la participació de les acusades en els fets, més enllà dels testimonis policials que, a més, "es contradeien entre ells i contradeien les seves pròpies versions en els atestats".

Hi érem totes ha recordat que més enllà d'aquestes condemnes, les deu encausades "porten 4 anys de condemna", el temps que porta obert el procés judicial, "criminalitzant-les amb unes acusacions que aquesta pròpia sentència demostra que", com a mínim, "eren desproporcionades".

El col·lectiu assenyada que el procés busca "amenaçar qui s'organitza per combatre el patriarcat, el racisme i l’explotació", però que "la solidaritat i la lluita són i seran la millor resposta".