​Cardona aprova un pressupost per al 2023 de 7 milions d'euros, el més alt dels últims 10 anys

Només va votar-hi a favor l'equip de govern, mentre que els dos regidors de Junts van votar-hi en contra i el del PSC es va abstenir

El ple extraordinari per aprovar el pressupost municipal pel 2023 va celebrar-se dimarts al vespre
El ple extraordinari per aprovar el pressupost municipal pel 2023 va celebrar-se dimarts al vespre | AjCardona
AFT
04 de gener del 2023
Actualitzat a les 12:51h
El ple de l'Ajuntament de Cardona va aprovar, el passat dimarts en sessió extraordinària, el pressupost municipal per a l'exercici 2023. Ho va fer amb els vots a favor dels 7 regidors d'ERC; amb els vots en contra dels dos edils de Junts per Cardona, i amb l'abstenció del PSC.

El pressupost cardoní per a aquest any que tot jusnt encetem ascendeix a 7.087.888,02 euros, una xifra que representa un increment del 13,68% respecte els números de l'any passat, i gairebé un 50% més d'inversions en comparació amb el 2022. En concret, es preveu destinar un total de 2.218.029,34 euros al capítol d'inversions, dels quals 1,9 milions provenen de subvencions i, per tant, no suposaran cap despesa per al consistori.

En paraules de la regidora d'Hisenda, Anna Maria Sala, el pressuposts "posa el focus principal" en quatre "grans eixos". El primer, l'atenció a les persones més vulnerables, amb una partida "important" pel programa bàsic i l'avantprojecte de la futura Residència i Centre de Dia per a la gent gran de la vila. També s'esmerçaran recursos econòmics (500.000 euros) en urbanitzar el nou polígon industrial La Cort II i en endreçar el polígon actual. La tercera pota del pressupost 2023 té com a protagonista la millora de la via pública. Tal com exposa Sala, "destinarem 100.000 euros a millorar els carrers", així com també una partida "per tirar endavant el projecte de la nova Avinguda del Rastrillo que durà a terme la Diputació de Barcelona i que contemplarà un reordenament de l'espai de l'avinguda per fer-la més peatonal i accessible".

En aquesta mateixa carpeta, s'invertiran 20.000 euros per a la realització del projecte executiu de la Plaça del Mercat i el Carrer Escasany i 175.000 euros en la restauració de la Muralla i el Portal de Graells. Pel que fa als dels parcs infantils municipals, es contemplen 18.000 euros per a l'adequació del Parc del Raval de Sant Joan

Finalment, els comptes de l'Ajuntament de Cardona recullen més de 100.000 euros -a través del Pla de Foment d'Habitatge Públic- per a l'adequació de tres habitatges més a les Colònies Arquers i la finalització dels habitatges del carrer Doctor Merli.

Cal destacar, també, "les subvencions que s'han aconseguit" per a les instal·lacions de les calderes biomassa que se situaran a l'Escola Joan de Palà i al pavelló municipal, així com la instal·lació de plaques fotovoltaiques al Parc Cultural de la Muntanya de Sal i a l'Escola Patrocini, que podran generar energia a l'escola així com al teatre municipal, a l'Ajuntament i al Camp de Vida Activa.

Pressupost participatiu
Aquest any, el consistori també ha previst destinar 35.000 euros dels comptes municipals a fer realitat el projecte que la ciutadania va votar més massivament en el marc del pressupost participatiu de l'any passat. Es tracta de la millora de les voreres de Cardona, així com de l'accessibilitat a la vila. L'Ajuntament avança que està a l'espera d'una "valoració tècnica" per saber "quins són els espais més requerits per actuar".

Un "punt d'inflexió" 
L'alcalde del municipi, Ferran Estruch, remarca que aquest pressupost és "un punt d'inflexió" per a Cardona, "no només perquè són els més alts de les darreres tres legislatures, sinó perquè representa els grans projectes de futur" per al poble, com ho són el nou polígon, l'habitatge i la millora urbana, i la transformació energètica del municipi. El pressupost 2023, remarca el batlle, "enforteix les partides relacionades en l'atenció a les persones més vulnerables amb el reforç del Servei d'atenció domiciliària i la continuïtat de programa per fomentar l'envelliment actiu". 

"El nostre objectiu és i ha estat sempre que ningú quedi enrere. En aquest sentit, el govern municipal també es marca com a prioritat pels propers anys la nova Residència i Centre de Dia de Cardona", assegura.

Negativa de Junts i abstenció del PSC
Joan Jané, portaveu de Junts per Cardona, ja va anunciar que la seva formació votaria en contra del pressupost perquè, "és insuficient en matèria d'habitatge": "Només s'hi destinen 100.000 euros", va exclamar, tot recordant la "situació d'emergència" que viu la vila en aquest sentit. Jané va acabar la seva intervenció posant en dubte les millores que l'equip de govern vol fer a l'Avinguda Rastrillo: "Són inversions culturalment necessàries però que no faran venir més gent", va sentenciar. 

Pel que fa al PSC, el seu portaveu, Ferran Verdejo, va abstenir-se a l'hora de votar. Ho va argumentar justificant que "es va tard en matèria d'habitatge" i que els esforços econòmics que es destinaran a revertir la situació de manca de llars, no són suficients. Així mateix, el regidor socialista va assegurar que, malgrat les desavinences, el seu és "un partit amb vocació de govern", i és per això que "hem acordat algunes inversions que recullen el pressupost municipal que han de ser estructurals més enllà d'aquest 2023".
Arxivat a