Sant Joan de Vilatorrada aprova inicialment l'ordenança de civisme

El ple de la corporació ha aprovat aquesta nova regulació de convivència ciutadana

Ple de Sant Joan de Vilatorrada d'aquest dijous
Ple de Sant Joan de Vilatorrada d'aquest dijous | AjSJV
Redacció
29 de desembre del 2022
Actualitzat el 30 de desembre a les 11:56h
Aquest dijous s'ha aprovat inicialment per unanimitat la nova ordenança de civisme i convivència ciutadana en la sessió ordinària del ple de l'Ajuntament Sant Joan de Vilatorrada. L'objectiu principal d'aquesta regulació és fomentar i impulsar el civisme entre la ciutadania així com l'ús adequat de l'espai públic, incrementant així les relacions de solidaritat, tolerància i respecte envers la resta de persones. Determina les mesures necessàries per corregir i, si escau, sancionar les actituds incíviques, negligents i irresponsables.

"L'ordenança pretén ser una eina efectiva per a resoldre les situacions que puguin alterar o afectar aquesta convivència al nostre poble" ha assegurat l'alcalde, Jordi Solernou, partint del reconeixement del dret de tothom a comportar-se lliurement i a ser respectats en aquesta llibertat per part de les altres persones.

"Ens vam marcar fites des de l'inici del mandat per millorar la seguretat, com càmeres de control a entrades i sortides del municipi o nous vehicles dotats amb els aparells necessaris per fer actuacions in situ", ha explicat la regidora de Seguretat Ciutadana, Montse Jové. "Alhora, es va valorar la necessitat de tenir aquesta ordenança per regular la bona convivència, els drets i deures de les persones i el respecte als altres i al mobiliari urbà", ha declarat. A més, assegura que no té un "objectiu de recaptació, sinó una qüestió d'educació i respecte".

Jové ha assegurat al ple estar molt satisfeta amb la redacció d'aquesta ordenança, ja que es tracta d'un document "consensuat amb els grups i amb agents socials del municipi i treballat durant més d'un any i que teníem present des de fa encara més temps".

Moció contra les ocupacions
Un altre dels punts del ple d'aquest dijous ha estat la moció contra les ocupacions delinqüencials, presentada pel grup municipal de Junts per Catalunya - Sant Joan de Vilatorrada. El portaveu del grup, Eduard Mata, ha demanat el suport dels grups municipals per "fer modificacions legislatives ja vigents a altres comunitats autònomes, que facilitin als propietaris i a les administracions poder actuar amb més rapidesa davant aquestes ocupacions delictives (48 hores en el cas dels propietaris i en un mes via judicial per part dels ajuntaments); i de l'altra, dotar als consistoris de més recursos per atendre la demanda d'habitatges socials i d'emergència".

Davant d'aquesta moció, la regidora de Seguretat Ciutadana, Montse Jové, ha explicat que el govern ha tingut durant aquest mandat diferents reunions amb veïns afectats per les molèsties que generen algunes d'aquestes ocupacions, amb l'objectiu de trobar solucions per a millorar la seguretat de la població del municipi.

Jové ha afirmat que "afortunadament, les ocupacions al municipi no són als pisos de cap particular, sinó que es tracta d'ocupacions en pisos de grans tenidors, principalment bancs. No obstant això, algunes d'aquestes ocupacions sí que estan generant comportaments incívics, i són situacions que tenim presents i que hi estem treballant per trobar una solució".

L'alcalde Jordi Solernou ha mostrat el seu acord amb les demandes de Junts i considera que serien eines necessàries "per poder ajudar la Policia Local i a l'Ajuntament en la feina que fa mesos que fem per evitar les ocupacions delinqüencials i que alteren la bona convivència dels veïns i veïnes del municipi", ha assegurat. La moció ha quedat aprovada per majoria absoluta amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte Compromís amb Sant Joan, que ha optat per l'abstenció.