Subvencions per a millorar la seguretat en el trànsit a cinc municipis del Bages i el Moianès

Els projectes de pacificació de trànsit i de reducció de la sinistralitat acceptats són de Callús, Fonollosa, Navarcles, Sant Joan de Vilatorrada i Moià

Pas de la BV-1221 per la trama urbana de Navarcles
Pas de la BV-1221 per la trama urbana de Navarcles | GSV
Redacció
21 de desembre del 2022
Actualitzat a les 20:48h
El Servei Català de Trànsit a través del Departament d'Interior de la Generalitat subvencionarà cinc municipis del Bages i el Moianès per dur a terme actuacions per a la pacificació del trànsit i la reducció de la sinistralitat en la seva trama urbana, per un import total d'uns 670.000 euros.

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, la delegada territorial del Govern a la Catalunya Central, Montserrat Barniol, i la directora dels Serveis Territorials d'Interior a Catalunya Central, Elena Roca, han explicat aquest dimarts a Manresa la nova línia de subvencions de 10 milions d'euros a municipis petits per projectes de pacificació de trànsit i de reducció de la sinistralitat.

Les propostes acceptades al Bages són la reurbanització de la carretera de Cardona i el passeig a l'entorn de la plaça Major de Callús per 129,747,88 euros; la reordenació de la travessa urbana BV-1221 de Navarcles per 150.000 euros; la millora de la visibilitat de passos de vianants i la millora de l'itinerari per als vianants a l'escola de Sant Joan de Vilatorrada per 105.900 euros, i la millora de la seguretat a l'encreuament de l'entrada de Fonollosa, a la BV-3008, per 150.000 euros. Al Moianès, la proposta acceptada és la millora de l'accessibilitat a la carretera de Barcelona de Moià per 136.306,20 euros.

En la roda de premsa de presentació, Lamiel ha detallat altres municipis de la Catalunya Central que s'ha proposat per a obtenir la subvenció: Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Argençola, Carme, Castellolí, Vallcebre, Taradell, Sant Miquel de Balenyà, Guixers, Llobera, Riner i Sant Llorenç de Morunys, amb un import total concedit, sumant els municipis del Bages i el Moianès, de 2.229.915,79 euros.

El programa de subvencions afavorirà municipis de menys de 50.000 habitants que desenvolupin actuacions vinculades a la mobilitat segura, sostenible i intel·ligent, impulsin la pacificació del trànsit i aconsegueixin una reducció de l'accidentalitat en l'entorn urbà.

L'import inicial del programa, de 5 milions d'euros, es va ampliar fins als 10 milions per donar resposta a la gran quantitat de sol·licituds. En total, es van presentar a la convocatòria 226 ajuntaments i, d'aquests, 122 complien els requisits per a l'atorgament de la subvenció. D'aquesta manera, es podran realitzar projectes a un total de 91 municipis.

De la mostra de projectes analitzats, en el 66% dels casos la intervenció es produeix en travesseres i el 63% dels projectes contenen intervencions per a la millora dels itineraris de vianants accessibles. Alhora, en un 30% dels casos la subvenció es destinarà a ampliacions de voreres, semaforització per a vehicles i l'execució de camins per a vianants i carrils bicicletes. En un 16% dels casos, es finançaran actuacions destinades areduir la velocitat dels vehicles privats, limitar l'ús del vehicle privat i promoure la mobilitat del vehicle elèctric.