El barri de la Rampinya de Sallent es mobilitza contra la possible ampliació de la pedrera

L'Ajuntament ha rebut unes 600 al·legacions contra la modificació inicial del POUM que permetria l'activitat extractiva a La Plana

Guillem Cabra, Jordi Portabella i Montse Sunyer amb la pedrera al fons
Guillem Cabra, Jordi Portabella i Montse Sunyer amb la pedrera al fons | Pere Fontanals
14 de desembre del 2022
Actualitzat a les 16:56h
Veïns del barri de la Rampinya de Sallent han començat a mobilitzar-se contra l'aprovació inicial de la modificació puntual del POUM de 2010 que va aprovar l'Ajuntament i que permetria ampliar l'activitat extractiva de la pedrera Busquets a La Plana, sobre una superfície de 8,7 hectàrees, situada a poc més de cent metres del nucli de població. L'Ajuntament, per la seva part, es mostra obert "a parlar-ho" i a fer "una modificació de la modificació" per tal que La Plana mantingui les qualificacions actuals.

"Hem fet pancartes i domassos, octavetes que repartirem durant la Fira de Nadal de diumenge, i organitzarem una caminada a la zona afectada per la requalificació perquè els veïns del poble la puguin conèixer", ha explicat la portaveu de la plataforma Salvem La Plana, Francina Planas. "La Plana és l'únic pulmó verd que tenim al barri i és una zona on ve molta gent a passejar o a gaudir de la natura, no només de la Rampinya sinó de tot Sallent", ha apuntat.

"És un espai que es troba a menys de 500 metres del nucli de Sallent, que té una rica biodiversitat tant el flora com en fauna, i que fins i tot és hàbitat de la papallonaEuphydryas aurinia, que està protagida per convenis internacionals", ha explicat el portaveu de Fem Poble, Guillem Cabra. "Però sobretot és un lloc d'esbarjo per a la població de Sallent, no només del barri de la Rampinya", ha apuntat. "A més, hem de tenir en compte que el barri de la Rampinya ja ha patit prou les conseqüències de tenir el runam salí a tocar, i ara arriba això", ha completat.

La Plana és un turó que es troba entre el barri de la Rampinya i l'actual pedrera, que està definit urbanísticament entre sòl agrícola i forestal en una disposició en forma de llengües de qualificació que en dificultaria una possible explotació ja que l'activitat extractiva només es pot dur a terme en sòl agrícola. La modificació del POUM que s'ha començat a tramitar agrupa el sòl agrícola a l'esplanada de la carena del turó i reserva l'espai foretal als seus vessants, o sigui "allà on tècnicament és gairebé impossible fer-hi l'activitat extractiva", ha apuntat Cabra.

Tot i ser una propietat privada, "històricament s'hi havia portat a terme el batre de la sega i s'hi feien aplecs populars del poble" ha assenyalat Jordi Portabella, que viu en un mas vora La Plana. Ara, des que han començat les mobilitzacions, el camí que hi dona accés està tancat amb una cadena "i fins i tot controlen que la gent no hi accedeixi a peu", amplia Montse Sunyer, militant de Fem Poble.

La pedrera encara "té espai per córrer"
El portaveu de Fem Poble explica que la pedrera "ja ha obtingut l'autorització inicial i dues llicències d'ampliació de la seva activitat en els darrers anys, i de l'última, aprovada el 2020, encara ni tant sols no ha començat la seva explotació". "Per això -continua-, la pedrera té espai per córrer; no poden argumentar que es trobin al límit de la seva activitat, perquè encara tenen sòl per molts anys".
 

Qualificació del sòl segons el POUM de 2010, amb La Plana a la dreta de la imatge. Foto: AjSllt


Guillem Cabra exposa que desconeixen "quins són els interessos que hi ha per avançar l'extracció en aquesta direcció, ja que a l'esquena de la pedrera actual hi ha sòl agrícola que podrien explotar, però segons sembla no hi tenen interès, segurament perquè la roca és més fonda i tindria uns costos més elevats".
 

Qualificació del sòl segons la modificació inicial del POUM, amb La Plana a la dreta de la imatge. Foto: AjSllt


"La decisió és política"
El tràmit fins que el sòl de La Plana pugui ser explotat per la pedrera encara és llarg, però veïns, entitats i Fem Poble volen aturar la requalificació abans "no sigui massa tard". La modificació inicial del POUM es va aprovar per unanimitat a l'Ajuntament de Sallent, amb els vots, també, de Fem Poble. "Les modificacions que es proposaven eren molt àmplies, però hem d'assumir que ens vàrem equivocar en no veure aquesta afectació concreta", assumeix Cabra.

Arran d'aquesta aprovació inicial, l'Ajuntament ha rebut unes 600 al·legacions a les requalificacions de La Plana, entre veïns del poble, entitats i Fem Poble, que "esperem que serveixin per aturar-ho". Després de l'aprovació inicial, el ple haurà de votar l'aprovació provisional i més tard, la definitiva, abans no arribi a la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central. Entremig s'hauran de tenir en compte altres informes sectorials de la Generalitat, com el de Medi Ambient, Mines o Urbanisme.

No obstant això, Cabra ha volgut destacar que "la decisió de tirar endavant o no aquesta requalificació és exclusivament política". O sigui, si algun departament de la Generalitat emet un informe negatiu, s'aturarà, "però si no ho fa, no vol dir necessàriament que s'hagi d'aprovar". Per això, el portaveu anticapitalista insisteix en què "la decisió es troba en mans, exclusivament, de l'Ajuntament".

L'Ajuntament es mostra obert a "mantenir la qualificació actual"
L'alcalde de sallent, Oriol Ribalta, ha assegurat a NacióManresa que l'Ajuntament està obert "a parlar-ho" i a fer "una modificació de la modificació" del POUM per tal que La Plana mantingui les qualificacions actuals o que "es reservin espais agrícoles molt menors i més allunyats del barri".

El batlle ha volgut defensar la idoneïtat de la modificació puntual del POUM tot assenyalant que "tot just estem a l'inici d'un llarg recorregut". La proposta busca adequar el POUM als usos actuals dels sòls, "ja que havia quedat desfasat". La modificació permetrà, "entre d'altres", la protecció de la font de Sant Antoni, "que a més de ser el patró dels paletes, també ho és del barri de la Rampinya", i de la riera Soldevila.

Per això, Ribalta assegura que la modificació, "segurament en un 90 o 95%", és molt beneficiosa per a la protecció del medi, "però si hi ha un problema amb La Plana, no hi haurà cap inconvenient en estudiar com protegir-la". Abans, cal esperar a rebre els informes tècnics sobre les al·legacions i els informes sectorials.

Tot i així, l'alcalde ha assegurat que "a l'Ajuntament no tenim cap demanda de l'empresa que explota la pedrera en el sentit d'ampliar la seva activitat extractiva cap a La Plana". També ha volgut aclarir que si en algun moment arribés aquesta sol·licitud, "hauria de seguir uns tràmits que inclourien nous informes tècnics i sectorials, que hauria de superar abans no pogués dur a terme la seva explotació".