La Fundació de Santa Clara ha atès durant el 2022 més de 24.300 persones

L'activitat al llarg de l'any ha estat molt marcada pel conflicte bèl·lic a Ucraïna, amb el que s'ha abocat tant en l'acollida de refugiats com en l'aportació d'ajuda humanitària

Presentació de l'activitat de la Fundació de Santa Clara durant el 2022
Presentació de l'activitat de la Fundació de Santa Clara durant el 2022 | FCSC
13 de desembre del 2022
Actualitzat a les 22:13h
La Fundació del Convent de Santa Clara de Manresa ha atès un total de 24.304 persones corresponents a 9.176 famílies en el que portem de 2022 a través dels seus programes d'acompanyament en Km 0, però enguany també ha desenvolupat un intens treball de suport a Ucraïna en el conflicte bèl·lic que viu el país.

L'Hotel Guitart Gran Passage de Barcelona ha acollit aquest dimarts la presentació de l'activitat de 2022 de la Fundació del Convent de Santa Clara a càrrec de la seva directora, Sor Lucía Caram, i el seu president, Gabriel Prat, que es divideix, principalment, en el programa de suport Km 0 i en les activitats d'ajuda humanitària a Ucraïna.

Suport de Km 0
Caram ha destacat "l'increment exponencial" de la pobresa a Catalunya i a tot l'Estat que ha comportat que durant l'any 2022 la Fundació hagi atès un total de 24.304 persones de 9.176 famílies a través dels seus programes de proximitat, com la gestió, amb el suport del Banc d'Aliments i la Fundació "la Caixa", del magatzem de l'antiga Pirelli on es distribueixen aliments i productes de primera necessitat al Bages, Berguedà, Moianès, Osona i l'Anoia a través de 22 entitats socials que arriba a més de 17.000 persones

La Fundació gestiona 55 pisos d'acollida que acullen 220 persones i un alberg per a persones sense llar amb 19 persones més. També ha implantat el seu programa Invulnerables contra la pobresa infantil a onze territoris de Catalunya que atenen un total de 500 famílies, i ha creat la Casa de la infància a Manresa que dona servei a 150 famílies amb infants.

A través del mateix probrama Invulnerables, la Fundació ha teixit xarxa que permet la revisió de la vista i les ulleres per a 600 nens a l'any, així com l'atenció, prevenció i tractaments bucodentals.

Així mateix, manté la gestió d'horts de proximitat i comunitaris que són atesos per 16 famílies, ha fet programes d'alfabetització, alfabetització digital i integració social amb 130 dones immigrants, classes de castellà a 40 dones ucraïneses i 60 persones d'altres països, i ha desenvolupat el programa de formació acadèmica per a 18 joves professionals immigrants, amb beques en competències digitals i energies renovables.

La Fundació també ha participat en el programa impulsat pels Mossos d'Esquadra d'acompanyament de joves extutelats amb antecedents policials que ha rebut el premi ADSI 2022.

Donació de 75 ambulàncies de suport al conflicte d'Ucraïna
Enguany, però, l'activitat de la Fundació del Convent de Santa Clara de Manresa ha estat molt marcada pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. Aquesta activitat l'ha portat conjuntament amb l'Associació de Voluntaris de CaixaBank i Mensajeros por la Paz.

La Fundació ha lliurat a entitats col·laboradores en destí 75 vehicles, principalment ambulàncies, per a tasques de suport, i properament faran arribar-hi cinc vehicles més, entre els quals un vehicle de bombers.

Junt als vehicles, la Fundació ha traslladat 100 equips de reanimació amb els seus corresponents desfibril·ladors i motxilles d'emergència, i dos trailers de medicaments i més de 200 telèfons mòbils i equips informàtics per als centres de salut ucraïnesos. Així mateix, el proper 2 de gener, sortirà un altre comboi amb 6.000 nòrdics per paliar el fred de la població que s'ha quedat sense subministrament, i quatre equips d'anestèsia, un d'artroscòpia i dues làmpades de quiròfan donats per l'Hospital Clínic de Barcelona.

La Fundació també va participar en dos corredors humanitaris amb Open Arms que van portar 90 refugiats ucraïnesos a l'Estat, i posteriorment, amb els Voluntaris de CaixaBank, va organitzat onze combois humanitaris que van portar 550 persones més que fugien de la guerra i que han estat allotjats en famílies, en pisos cedits, en pisos llogats i també a través de Creu Roja Barcelona i de Creade de Pozuelo a Madrid.

Finalment, la Fundació va gestionar el trasllat i l'atenció mèdica i quirúrgica a Barcelona i Madrid de 41 soldats ferits de guerra amb les seves famílies, així com de 7 malalts oncològics que no podien continuar amb el seu tractament a Ucraïna, amb el compromís de crear un corredor humanitari exprés que traslladi d'Ucraïna a l'Estat persones ferides per ser ateses, i en sentit oposat quan vagin rebent l'alta mèdica.