«Fullada» de ceps, albergínia escalivada i foie

La proposta nadalenca del xef d'El Celler

«Fullada» de ceps, albergínia escalivada i foie
«Fullada» de ceps, albergínia escalivada i foie | © Bages Turisme - Carles Fortuny
14 de desembre del 2022
Actualitzat a les 21:00h
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1 paquet de pasta de full
2 cebes grosses
2 albergínies
200 grams de ceps (frescos o congelats)
200 grams de foie fresc
Ratafia
Oli 
Sal fina
Sal en escates
Pebre negre en molinet
Cibulet
Pinyons

1- Engeguem el forn a 170 graus i mentre esperem que s'escalfi, estenem la massa de la pasta de full en una safata per anar al forn i la tallem en rectangles de 3x18 centímetres. Posem la safata dintre del forn i la hi mantenim uns 20-25 minuts, fins que vegem que els rectangles estan ben cuits. [*És important que a l'hora de fornejar, posem pes a la pasta de full (ja sigui amb una altra safata, amb un plat apte per a forn...), perquè si no, se'ns inflarà i no podrem procedir amb la recepta].

2- Un cop passats aquests 20-25 minuts de fornejat, deixem que els rectangles es refredin i els col·loquem, amb cura, dintre d'un tupper hermètic que posarem a la nevera.

3- Agafem les dues cebes, les piquem ben fines i les posem en una cassola o paella amb un raig d'oli i un polsim de sal. A foc suau, deixem que es vagin coent, com més estona millor (si poden ser 2 hores, fantàstic). El que volem és que quedin súper confitades. Cal que durant l'estona que la paella o cassola estigui al foc, anem controlant que la ceba no s'enganxi. Si això passa, podem afegir-hi una mica petita d'aigua.

4- Mentrestant, aprofitem per escalivar les albergínies (amb pell!). Com? Podem fer-ho de dues maneres. La més recomanable és posant-les directament damunt del fogó, però com que hi ha molta gent que té vitroceràmica o inducció, també hi ha l'opció del forn (el preescalfem a 200 graus i hi posem les albergínies senceres durant 1 hora, sense amanir-les amb res). La gràcia d'escalivar-les amb el foc del fogó és que, quan ens les mengem, tindran un toc fumat que encara donarà més sentit al plat.

5- Tornem a la ceba. Quan estigui ben confitada, hi afegim els ceps tallats a trossos i deixem que la barreja es cogui a foc lent, una mitja horeta, mentre la remenem de tant en tant.

6- Pelem les albergínies ja escalivades, les trossegem i les afegim a la cassola/paella on hi ha la ceba i els ceps confitats. Mantenim el foc ben baix i seguim rostint el conjunt fins que tot plegat estigui ben daurat. Hi posem un polsim de sal i una mica de pebre negre acabat de moldre. Parem el foc i reservem. 

7- Comencem a emplatar! Abans que res, cal tenir en compte que per servir la fullada, el sofregit ceba-ceps-albergínia ha d'estar a temperatura ambient. Dit això: agafem un plat i hi posem un rectangle de pasta de full. Al damunt hi disposem una quantitat generosa del sofregit, que cobreixi tota la massa. 

8- Tallem la peça de foie en làmines allargades i les marquem en una paella, a foc viu, volta i volta. En col·loquem una o dues al damunt del sofregit.

9- A la mateixa paella on hem marcat el foie, i a foc ben fort, hi aboquem un raig generós de ratafia. Ens assegurem que el greix del foie i l'alcohol es barregen i parem el foc. Reguem la fullada amb aquest suc. 

10- Rematem el plat amb un polsim de cibulet picat al moment, uns quants cristalls de sal, una mica de pebre negre acabat de moldre i uns quants pinyons.


«Es tracta d'una recepta ideal per aquests dies de festes, tot i que l'albergínia no sigui producte de temporada. En aquest sentit, recomano també fer-la cap al maig/juny, que és quan aquí a la comarca comencen a sortir les primeres albergínies blanques, que tenen un plus afegit indiscutible.»