La CGT denuncia que CCOO i UGT i FCC «han profanat» el conveni d'esquena als treballadors de la neteja

També lamenta que no tenen la maquinària per fer la nova recollida selectiva perquè el Consorci del Bages no ha subrogat la maquinària que feia servir Ampans

Un treballador del servei de la neteja, en una imatge d'arxiu
Un treballador del servei de la neteja, en una imatge d'arxiu | Arxiu
09 de desembre del 2022
Actualitzat a les 12:25h
La secció sindical de la CGT a FCC Medi Ambient ha emès un comunicat on denuncia que CCOO i UGT "han acceptat totes les modificacions de treball" imposades per FCC referents a la implantació del nou servei de neteja viària "sense portar-ho a l'assemblea de treballadors per tal d'informar i pendre decisions" de forma conjunta. Els anarcosindicalistes es queixen que les condicions dels treballadors del servei de neteja "han estat modificades de forma substancial", s'ha "profanat el conveni col·lectiu", i tot plegat "s'ha fet sense comptar amb l'opinió dels treballadors".

Segons denuncia la CGT, aquestes modificacions, que ja s'apliquen al servei de neteja viària i al de recollida selectiva, contemplen la "introducció de contractes fixe-discontinus, contractes precaris de només 6 hores setmanals, modificació d'horaris de jornada fora de conveni, desmembració de brigades per tal de crear equips formats per un sol operari, ampliació desmesurada dels plànols d'escombriaires, o introducció del torn notariu matí - tarda". Tot plegat sense respectar el conveni col·lectiu i "amb la connivència de CCOO i UGT".

A més, la CGT lamenta que l'Ajuntament de Manresa "no és capaç d'evitar" les "irresponsabilitats" que, segons el sindicat, s'estan cometent en la subrogació de la maquinària que feia servir Ampans per a la recollida selectiva cap a FCC. La nova maquinària "trigarà més d'un any en arribar" i mentrestant "no tenim maquinària per a fer la recollida selectiva". Segons expliquen els anarcosindicalistes, el Consorci del Bages per a la gestió dels residus no ha subrogat la maquinària que feia servir Ampans, com és obligatori en el relleu entre empreses d'un servei públic externalitzat.

Per això, la CGT denuncia que tant l'empresa com l'Ajuntament estan "improvisant" i "fent un autèntic nyap" amb la implantació del nou servei, i alerta que "les conseqüències les patiran els ciutadans", perquè es mostren segurs que "tot aquest despropòsit es veurà reflectit als carrer".

Tal i com s'estan fent les coses, la CGT creu que la progressiva implantació del nou contracte comportarà "un servei de pitjor qualitat" i de condicions "encara més precàries" per als treballadors. "La maquinària cau a trossos", explica, i denuncia que "malgrat tenir taller mecànic propi", FCC es gasta "quantitats indecents" en reparacions que es fan a tallers externs de l'empresa, que, a sobre, no es noten.

La CGT, que no descarta emprendre accions de "lluita directa", demana, per últim, "comprensió a la ciutadania cap a les treballadores de la neteja viària, que fan el que poden amb els recursos que els donen".