1 de 10
Successos

Detenen una funcionària de Lledoners per entrar droga a la presó de forma organitzada

També han estat detinguts dos interns que buscaven els contactes exteriors i la distribuïen a l'interior del centre penitenciari

Mossos de la Unitat d'Entorn Penitenciari fent l'entrada a casa de la funcionària | Mossos
per Pere Fontanals, Sant Joan de Vilatorrada | 9 de desembre de 2022 a les 09:47 |
Agents dels Mossos d'Esquadra de la Unitat d'Entorn Penitenciari (UEP) han detingut una funcionària del centre penitenciari de Lledoners de 50 anys a qui se li atribueix la presumpta entrada de drogues a la presó en connivència amb dos presos, de 38 i 24 anys, que també han estat detinguts.

La investigació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció 7 de Figueres, es va iniciar a finals de l'any 2021 quan l'Àrea d'Informació i Seguretat del Departament de Justícia (AIS) va informar els Mossos d'Esquadra de la Unitat d'Entorn Penitenciari que diversos interns, en connivència amb una funcionària de presons, presumptament estaven introduint i venent substàncies estupefaents al centre penitenciari Puig de les Basses de Figueres.

Trasllat a Sant Joan de Vilatorrada

La investigació va encaminar-se a conèixer les rutines de la funcionària de presons que, durant el mes de març, havia sol·licitat un canvi de destinació a la presó de Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada. La investigada i un altre dels investigats van coincidir primer al CP Puig de les Bases durant un temps, fins que al mes de gener el reclús va ser traslladat al CP Lledoners. La hipòtesi principal amb què va treballar la policia era que la sol·licitud de canvi de lloc de la funcionària estava relacionada amb l'activitat delictiva que duien de manera conjunta amb el reclús.


Del resultat de les gestions d'investigació, els agents van aconseguir determinar com es bastia aquesta societat. El reclús, a través dels seus contactes, indicava quan i a qui comprar substàncies estupefaents a la investigada. Un cop obtingudes aquestes, segons els investigadors, era, o bé la investigada o bé un tercer investigat, qui introduïa al centre penitenciari les substàncies, a l'interior del seu cos.

A banda, la investigada presumptament s'aprofitava de la informació de què disposava per raó del càrrec que ocupava, per facilitar informació per a dur a terme l'activitat il·lícita.

Pràctica de les detencions

Finalment, el dia 29 de novembre va tenir lloc la fase d'explotació de la investigació. Agents de la UEP van detenir la funcionària de presons i els dos reclusos investigats. A banda van fer dues entrades simultànies, una al domicili de la funcionària i l'altra a la cel·la d'un dels interns al centre penitenciari de Lledoners.


Durant la investigació i l'explotació del cas, els Mossos, juntament amb funcionaris del CP Lledoners, van intervenir diferents quantitats d'haixix i heroïna, principalment. Una de les intervencions es va fer a un dels interns quan aquest la volia introduir al centre penitenciari. A banda, també es van intervenir diners en efectiu, documentació i telèfons mòbils.

La funcionària està acusada d'un delicte contra la salut pública i un delicte de revelació de secrets, mentre que els dos interns ho estan per un delicte contra la salut pública. La detinguda va passar a disposició judicial i el jutjat que instrueix la causa va decretar la seva llibertat amb càrrecs, mentre que els dos interns del CP Lledoners implicats també van ser detinguts al mateix centre penitenciari, on continuen interns.

 

Participació