Detinguts dos veïns de Manresa en un cop a la falsificació de bitllets

El grup, de nou integrants, importava una mitjana de 30.000 euros falsos cada setmana

Redacció
28 de març del 2010
576_1269797724ICARO_2
576_1269797724ICARO_2

Bitllets falsos incautats durant l'operació. Mossos d'Esquadra

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra adscrits a la Unitat Central de Falsificació de Moneda i Blanqueig de la Divisió d'Investigació Criminal, conjuntament amb membres de la Brigada d'Investigació del Banc d'Espanya del Cos Nacional de Policia, han desarticulat una de les principals xarxes de distribució a Catalunya d'euros falsos, constituïda per un grup criminal d'origen, principalment, senegalès i espanyol ubicat a Barcelona i Manresa en la denominada operació ÍCARO.

Els membres d'aquesta organització es dedicaven a la importació de grans quantitats d'euros falsos provinents d'Itàlia que eren distribuïts i introduïts en el circuit econòmic, i que també enviaven a diferents països africans. En l'última fase de la investigació, s'han detingut 9 persones, entre les quals hi ha els 2 màxims responsables de l'organització.

El grup desarticulat importava setmanalment a l'Estat espanyol uns 30.000€ falsos, en bitllets de 20€ i 50€ d'altíssima qualitat que es distribuïen per tota la geografia espanyola. La falsificació correspon a una de les tipologies considerada més perillosa a nivell europeu per la seva alta qualitat i pel gran volum d'incautacions realitzades, no només a l'Estat espanyol sinó a tota Europa.

Aquesta operació policial, batejada amb el nom de Ícaro, es va iniciar a finals del 2009, al detectar-se un augment de denúncies a Manresa i Barcelona, relacionades amb bitllets falsos de 20 i 50 euros que eren introduïts mitjançant compres en el comerços.

La investigació va culminar la setmana passada amb la detenció d'un dels caps de l'organització i l'aprehensió de 24.000€ falsos que acabava de rebre per tal de distribuir-los. Es van detenir també i dos homes i una dona que acabaven d'adquirir 6.000€ falsos en bitllets de 20€ als voltants de l'Estació de Sants de Barcelona a l'altre cap de l'organització. Posteriorment es van realitzar les entrades i escorcolls als domicilis dels principals investigats i es van detenir a la resta d'integrants de l'organització.

L'operació policial s'ha desenvolupat en diferents fases durant les quals s'han realitzat un total de quatre entrades i perquisicions a Barcelona, Manresa, Granollers i Sabadell, i ha estat dirigida pel titular del Jutjat Central d'Instrucció núm. 6 de l'Audiència Nacional.

Els investigadors recomanen que per tal de detectar aquesta falsificació els comerciants i ciutadans comprovin els bitllets utilitzant les recomanacions del Banc Central Europeu 'Toqui, miri i giri'.

Les dades dels detinguts en l'operació, entre els quals es troben els caps de l'organització criminal són:
  • Alí E. 26 anys, de nacionalitat senegalesa i resident a Barcelona.
  • Papa Hamandine D. 34 anys, de nacionalitat senegalesa i resident a Manresa.
  • Sekou C. 34 anys, de nacionalitat senegalesa i resident a Manresa.
  • El Halmhi D. 38 anys, de nacionalitat magrebina i resident a Granollers.
  • Mercedes P.B 32 anys, de nacionalitat espanyola i resident a Sabadell.
  • Orlando R.R 35 anys, de nacionalitat espanyola i resident a Sabadell.
  • Jonathan D. M 20 anys de nacionalitat espanyola i resident a Granollers.
  • Alberto B.G 20 anys de nacionalitat espanyola i resident a Granollers.
  • Nicoleta Monica D. 23 anys de nacionalitat romanesa i resident a Granollers.
Tots els detinguts han ingressat a presó.