1 de 10
Lluçanès

Montse Barniol: «És el moment d'impulsar la creació de la comarca del Lluçanès»

La nova delegada del Govern a la Catalunya Central lamenta que des del 2015 no hi hagi hagut cap avenç

La delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol | Nia Escolà
per Redacció, 6 de desembre de 2022 a les 09:45 |
La creació de la comarca del Lluçanès és una de les prioritats de la nova delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol (ERC). Fa tot just un mes que Barniol ha substituït Rosa Vestit (Junts) després del trencament del Govern català. En una entrevista amb l'ACN, deixa clar que ara "és el moment de donar l'impuls necessari a la creació de la comarca per justícia democràtica i respecte als resultats" de la consulta. De fet, Barniol lamenta que des del 2015 -any en què es va fer la consulta on va guanyar el - la situació estigui "encallada" i, tot i que els resultats van ser "complexos", creu que "s'han de gestionar". Assegura que des del Govern i el Parlament s'han de fer "tots els passos legals per sortir de l'atzucac".

Montse Barniol (Vic, 1974) és alcaldessa d'Alpens des del 2003. Clara defensora de la creació de la comarca, ara vol aprofitar el seu càrrec al capdavant de la delegació del Govern a la Catalunya Central per desencallar aquesta qüestió. La consulta es va celebrar al juliol del 2015 i el es va imposar amb el 70,73% dels vots i una participació del 55,15%, superior al 35% necessari. De les 13 poblacions que hi van participar, el no va guanyar en quatre (Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra i Santa Maria de Merlès).


La delegada admet que no s'ha fet res des de la consulta, en què, diu, van sortir uns resultats "complexos". "Dins d'aquesta complexitat hi ha un itinerari legal que cal seguir i que, per diferents motius, no s'ha fet. Ens sembla que és el moment de donar un impuls necessari bàsicament per justícia democràtica i respecte als resultats, no per complexos no s'han d'assumir", subratlla. En aquest sentit, Barniol ha explicat a l'ACN que ja ha agendat una reunió per mirar de desencallar la situació.

La millora de la mobilitat és un altre dels primers reptes als quals vol fer front com a delegada del Govern a la Catalunya Central. "Necessitem que les vies de comunicació estiguin adequades a les necessitats del territori i que fem una aposta forta per la millora del transport públic", subratlla. I això inclou el desdoblament de l'R3, la millora del servei de tren al Bages i dels serveis d'autocar.


Montse Barniol ha estat membre del consell de direcció de l'Associació de Micropobles de Catalunya (AMC) en el període 2010-2012. En l'àmbit professional, ha estat directora general d'Ecosistemes forestals i gestió del medi, i coordinadora d'àrees per al Desenvolupament local del Consorci per a la promoció dels municipis del Lluçanès (2004-2010).

La regió de la Catalunya Central la constitueixen sis comarques -el Bages, Osona, el Berguedà, el Solsonès, l'Anoia i el Moianès- i compta amb una població d'uns 510.000 habitants.

 

Participació