Ampans alerta que només una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual té feina

Aquest dissabte es commemora el Dia Mundial de la Discapacitat

Equip d'Ampans per a la inclusió laboral
Equip d'Ampans per a la inclusió laboral | Ampans
Redacció
02 de desembre del 2022
Actualitzat a les 17:23h
Només una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, en actiu, té feina. Una xifra del tot preocupant, tenint en compte que el treball és un dels principals mecanismes d'inclusió social. En el marc del Dia Mundial de la Discapacitat que es commemora aquest dissabte, 3 de desembre, Ampans s'ha sumat a la campanya Volem i Podem Treballar, impulsada pel sector, que vol posar de relleu la necessitat d'un nou model d'inserció laboral més inclusiu i sostenible amb el compromís de l'administració pública, les empreses i la societat en general.

Diverses persones treballadores, d'entre 18 i 30 anys, amb discapacitat intel·lectual, han protagonitzat la campanya, explicant com han aconseguit un lloc de treball després de formar-se a través dels serveis de formació i orientació d'Ampans. Actualment totes elles treballen als serveis laborals de l'entitat o bé a empreses del territori que fan una clara aposta per la inserció laboral.

Un dels objectius prioritaris dels serveis d'inserció laboral d'Ampans, és que les persones treballin a l'empresa ordinària, és a dir en entorns laborals normalitzats, mitjançant el treball amb suport. En la major part dels casos cal fer un llarg recorregut abans de poder accedir a un lloc de treball, que passa per entrenar les habilitats i competències personals i professionals, l'autonomia personal, la formació i les pràctiques per consolidar els aprenentatges i aconseguir un lloc de treball adequat. En aquest sentit, la formació dual per a la qual ha apostat Ampans, ha estat una eina molt útil per a la inserció de persones amb discapacitat, a través dels contractes d'aprenentatge i formació. La responsable de Persones del Centre Especial de Treball, Marta Milian, remarca que "ha estat tot un repte posar en marxa la formació dual adaptada a persones amb discapacitat intel·lectual perquè a Catalunya no hi ha convocatòries ni temaris adaptats, però l'esforç ha valgut la pena i ha donat bons resultats". Recentment ha finalitzat la primera edició de la dual i s'han incorporat 14 persones a la plantilla de Serveis a la Indústria amb un contracte indefinit.

En el que va d'any, els serveis d'orientació i formació han atès 479 persones amb discapacitat, de les quals 158 han aconseguit un lloc de treball a l'empresa ordinària i 56 en serveis laborals del Centre Especial de Treball. L'objectiu és que les persones que acompanyen puguin tenir una feina digna i adequada a les seves necessitats en entorns normalitzats, és a dir, en empreses de la comarca, fora d'Ampans. Només quan no és possible per les dificultats d'adaptació o adequació del lloc de treball, és quan Ampans emprèn iniciatives laborals per a la creació de llocs de treball que puguin ocupar persones amb especials dificultats. Es donen casos de persones que inicien la seva primera feina als projectes laborals d'Ampans i amb l'experiència i creixement professional fan el salt a l'ordinària, però cap el final de l'etapa laboral tornen a Ampans.

Un equip de professionals multidisciplinari format per psicòlogues, pedagogues, psicopedagogues, treballadores socials i tècniques d'inserció, entre d'altres perfils, acompanya i orienta els diversos col·lectius amb especials necessitats de suport (persones amb discapacitat intel·lectual, trastorns del desenvolupament, física, trastorns de salut mental), en la formació, recerca de feina i consolidació del lloc de treball. Se'ls fa acompanyament, orientació laboral i formació, mitjançant diversos programes i serveis, finançats pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CCFC) de la Generalitat de Catalunya, i per entitats privades com la Fundació la Caixa o la fundació ONCE. En aquest sentit també és important, el compromís de l'entorn empresarial del territori, amb més d'una setantena d'empreses que incorporen persones amb discapacitat als seus equips i ofereixen convenis de pràctiques formatives.

Imma Pallarès, responsable del Servei d'Inserció i Formació considera que "les dinàmiques del mercat de treball de la nostra comarca no estan al marge del que succeeix al mercat de treball en general", i explica que "algunes ofertes i vacants són complicades de cobrir malgrat el gran nombre de persones desocupades que hi ha pel desajust entre els perfils professionals que les empreses necessiten i les competències de les persones que estan en recerca de feina. Aquest fet s'accentua quan parlem de persones amb discapacitat intel·lectual i cada vegada ens trobem amb més persones allunyades del mercat de treball". Així doncs l'entitat assumeix el repte d'adaptar l'oferta formativa i els itineraris d'inserció laboral, tenint en compte les característiques del teixit productiu del territori i ajustant l'oferta formativa a les demandes de les empreses i als requeriments del mercat de treball local, si bé, és complex tenint en compte els col·lectius que atén l'entitat "el que fem en la majoria de casos és artesania, un vestit a mida en funció de les necessitats i capacitats de la persones" destaca Pallarès.

Reivindicacions del sector d'inserció de persones amb discapacitat

Les reivindicacions del sector, a les que se suma Ampans, demanen a l'administració "la definició d'una estratègia global d'ocupació per a les persones amb discapacitat intel·lectual i un model d'inserció laboral que garanteixi un accés digne al treball".

Aquest model "ha de contemplar l'impuls de l'ocupació en l'empresa ordinària, apostant i desenvolupant el treball amb suport de manera estable, així com posant en marxa més incentius per tal que les empreses contractin persones amb discapacitat intel·lectual".

Cal també "la millora i adequació dels recursos destinats a la creació i manteniment dels llocs de treball de les persones amb discapacitat intel·lectual als Centres Especials de Treball, de manera que els suports siguin adequats, estables i sostenibles, així com permetre la compatibilitat entre la feina i l'accés a determinats serveis assistencials".

Així mateix, és necessària la convocatòria de "més oposicions de funcionariat públic reservades per a persones amb discapacitat intel·lectual, garantint l'accessibilitat en tots els processos i publicacions".

Finalment, demanen el desenvolupament de "polítiques de formació professional adaptada i la consolidació de les polítiques d'acompanyament a les persones envellides prematurament. L'entrada i sortida del mercat laboral són processos clau en el cicle de vida d'una persona".

Ampans tanca aquest 2022 amb una plantilla de més de mil de treballadors, dels quals el 28% són llocs de treball que ocupen persones amb discapacitat, majoritàriament intel·lectual. 
Arxivat a