Nyx Artem o el somni de quatre joves bagencs que volen obrir-se camí en el món del teatre musical

Aquest dissabte al vespre oferiran, al Voilà! de Manresa, un tast de la seva primera producció, "Pandora", amb música i guió originals

Nyx Artem donarà a conèixer part del seu primer musical de llarga durada, 'Pandora', al Voilà!
Nyx Artem donarà a conèixer part del seu primer musical de llarga durada, 'Pandora', al Voilà! | Nyx Artem
01 de desembre del 2022
Actualitzat el 02 de desembre a les 8:58h
El confinament va canviar la vida de molta gent. Tantes hores a casa, veient les mateixes persones (o no veient ningú), amb una actualitat que convidava a una necessària evasió cap a mons menys adversos... Van ser nombrosos els artistes que van assegurar que aquells mesos de clausura els havien despertat la seva vena creativa. Això és precisament el que li va passar al Ferran Valdivia (Castellbell i el Vilar, 2004), un enamorat de les arts escèniques en tots els seus formats. Decidit a tirar endavant un espectacle de teatre musical, va reclutar dues conegudes perquè l'ajudessin en la gesta: la Yaiza Armesto (Sant Vicenç de Castellet, 2005), amb qui compartia assajos amb el grup La Troca, i la Clara Ribot (Manresa, 2006), que, com ell, s'estava formant a l'acadèmia Manresa Teatre Musical. Entre missatges de WhatsApp i vídeotrucades, el que a priori havia de ser una relació professional, va acabar-se convertint en una gran amistat

I el confinament es va acabar i, de mica en mica, tot va anar tornant a la normalitat. Les ganes de seguir treballant plegats per fer realitat una producció escènica, però, seguien intactes. I és en aquest punt de la història on la figura de la Naia Valdivia (Castellbell i el Vilar, 2004) i l'Arnau Ferrer (Castellbell i el Vilar, 1994), prenen especial importància. La primera, perquè va cedir-los el guió de Pandora, l'obra de teatre musical que acabava d'escriure, perquè la poguessin interpretar; el segon -compositor, arranjador i pianista amb un bagatge considerable dintre del sector-, perquè va ajudar-los a posar ordre al garbuix d'idees que tenien amb una primera instrucció molt clara: abans de res, calia fundar una companyia. Va ser així com va néixer Nyx Artem.

Amb un nom que els identificava i un guió que els motivava, van posar-se a treballar. Combinaven la feina i els assajos del musical en qüestió amb altres projectes de dimensions més petites, el més destacat dels quals és Iceberg, un microespectacle en format musical que van presentar a la segona edició del concurs Premi Jove de Microteatre d'Els Carlins -celebrada aquest mes de maig- i que els va proclamar guanyadors. Aquell reconeixement els va acabar de donar la força per seguir remant en la gestació i execució de Pandora, així com també per definir encara més els objectius i voluntats de la companyia. 

Feminitzant el mite grec de Pandora

"A banda de visibilitzar la importància de la cultura i l'impacte positiu que aquesta pot tenir en la societat, des de Nyx Artem volem, amb les nostres creacions, fer reflexionar l'espectador", diuen des de la companyia. En aquest sentit, assenyalen, "tot el que fem té un component molt important de crítica social i de transmissió de valors, perquè busquem generar un canvi" d'actitud general, "amb més empatia i respecte envers els altres". 

I Pandora, el musical que ja fa temps que treballen, té tots aquests ingredients. "L'obra pretén capgirar el missatge del mite grec de la caixa de Pandora", avancen. Es tracta d'una reinterpretació moderna i feminista de la història en què "la figura de la dona deixa de ser la responsable de tots els desastres de la humanitat", assenyalen. 

Finançar les produccions amb petits concerts

Aquest dissabte, 3 de desembre, a les nou del vespre, els components de Nyx Artem seran al Voilà! de Manresa per donar a conèixer algunes de les cançons que formen part de la seva primera producció. Ho faran en el marc del que ells anomenen les Nits d'Art, un format d'espectacle que "ens serveix per recaptar diners per poder subvencionar les nostres creacions", expliquen. L'entrada per a assistir-hi té un preu de 5 euros, que aniran íntegrament a sufragar els costos de la producció. Així mateix, "també hi haurà una caixa on tothom que ho vulgui podrà fer donacions".

Un projecte obert amb un nucli dur de quatre persones

Nyx Artem són Yaiza Armesto (productora), Clara Ribot (branding i imatge corporativa), Ferran Valdivia (director) i Arnau Ferrer (productor i director). Ells quatre representarien, per entendre'ns, un planeta. Llavors, pel seu voltant, hi van volant diversos satèl·lits, que depenent de la producció que vulguin dur a terme, s'hi implicaran més o menys. "Som conscients que és una mica difícil d'explicar, però el que volem que quedi molt clar és que estem oberts a la incorporació de qualsevol persona que tingui ganes de sumar i aportar en el projecte", asseguren.

En el cas del musical Pandora, a banda dels quatre joves esmentats, també hi estan implicats Naia Valdivia (com a guionista i codirectora) i Núria Castells, Ferran Soler i Cadí Rodríguez en clau d'actors. L'elenc interpretatiu el completen Clara Ribot, Ferran Valdivia i també Naia Valdivia.