Súria presenta el projecte del Museu de la Mineria durant el pregó de la Festa de Santa Bàrbara

La comissió impulsora del projecte és formada per representants de l'Ajuntament de Súria, estudiosos i persones vinculades al sector

L'estudiós surienc Albert Fàbrega parla sobre el projecte del Museu de la Mineria de Súria
L'estudiós surienc Albert Fàbrega parla sobre el projecte del Museu de la Mineria de Súria | AjSú
Redacció
29 de novembre del 2022
Actualitzat a les 20:01h
El pregó de la Festa de Santa Bàrbara, patrona de la mineria, a Súria va servir per presentar públicament el projecte del Museu de la Mineria, que vol contribuir a la difusió de la importància històrica, econòmica i social del sector a partir d'un plantejament obert i integrat en el territori. L'acte va tenir lloc el passat divendres al saló de sessions de la Casa de la Vila.

La comissió impulsora del projecte és formada per representants de l'Ajuntament de Súria, estudiosos i persones vinculades al sector. Segons aquesta comissió, el futur Museu vol néixer "amb modèstia" i anar creixent progressivament, amb un centre d'interpretació i acollida, un fons museístic i documental, i propostes d'itineraris pels indrets del municipi més representatius de la història del sector a la vila.

El centre d'acollida s'ubicarà als baixos de Cal Balaguer del Porxo, aprofitant l'actual infraestructura de l'Oficina de Turisme. Pel que fa al centre d'interpretació, seria a la segona planta del Casinet del Poble Vell, un espai contigu a Cal Balaguer i que en els darrers mesos ha estat objecte d'obres d'adequació per part de l'Ajuntament.

En representació de la comissió impulsora, l'estudiós surienc Albert Fàbrega va explicar que no es vol fer un "megaprojecte", sinó una proposta realista basada en el concepte d'ecomuseu, "on el visitant es desplaça pel territori recorrent els diferents elements".

Albert Fàbrega va afegir que "no hauria de ser només el museu de la potassa", sinó que recollirà la història dels diferents tipus d'activitat minera que han marcat la història de Súria. L'estudiós surienc també va fer referència als antecedents del projecte, que va ser plantejat públicament per primera vegada l'any 1966 pel setmanari Suria.

La comissió impulsora del projecte es va formar a començaments de l'any 2020, amb un paper destacat de l'aleshores regidor de Promoció Econòmica, Pere Requena. En la seva intervenció durant l'acte del pregó de la Festa de Santa Bàrbara, Albert Fàbrega va agrair el suport de l'actual equip de govern municipal i del comitè d'empresa d'ICL Súria al projecte de Museu.

En el transcurs de l'acte, l'alcalde Albert Coberó va agrair el treball de la comissió impulsora del projecte i va avançar que al llarg de l'any 2023 és previst fer visitable el conjunt arqueològic de l'Espai Patrimonial de les Guixeres, que formarà part dels itineraris del futur Museu de la Mineria.

El batlle surienc va convidar tothom a "fer-vos vostre" el projecte del Museu. Albert Coberó també va agrair al comitè d'empresa d'ICL Súria el seu interès per fer el pregó de la Festa de Santa Bàrbara en el saló de sessions de la Casa de la Vila i va desitjar una alta participació en la resta d'actes del programa.

Per la seva banda, el president del comitè d'empresa d'ICL Súria, David Sibila, va manifestar que la Festa de Santa Bàrbara "és una festa del poble". També va qualificar de "molt interessant" el projecte del Museu de la Mineria per remarcar la importància que el sector ha tingut a Súria al llarg de la història. En l'acte van participar altres membres del comitè d'empresa i de la corporació municipal.

La Festa de Santa Bàrbara va continuar dissabte amb nombroses activitats lúdiques a la plaça de Sant Joan i la col·laboració de diferents entitats de la vila.

El programa continuarà aquest diumenge 4 de desembre, diada de Santa Bàrbara, amb la tronada i l'ofrena al monument de la Mineria i altres actes al llarg de la jornada.  L'organització de la Festa de Santa Bàrbara és a càrrec del comitè d'empresa d'ICL Súria.

Arxivat a