Es presenten noves iniciatives per donar a conèixer el calderí Néstor Almendros

Calders vol crear un Centre d'Interpretació, un Premi Internacional i que Calders sigui un plató cinematogràfic

Calders ha debatut aquest dissabte sobre la figura de Néstor Almendros
Calders ha debatut aquest dissabte sobre la figura de Néstor Almendros | Toni Carrasco
Toni Carrasco
27 de novembre del 2022
Actualitzat a les 21:19h
Tot i no haver nascut a Calders, Néstor Almendros hi va passar llargues temporades abans i després de la Guerra Civil espanyola i a més, les seves cendres romanen al petit cementiri del poble des del març del 1992, quan va morir a Nova York. Aquest director de fotografia i cinematògraf de primer nivell fou l'any 1979 el primer català i espanyol en rebre un Oscar de Hollywood i ara se'l vol tornarà a recordar tant en la seva persona, com en la seva feina innovadora com a poeta de la llum.

Néstor Almendros ha tornat a ser homenatjat aquest dissabte al centre cívic del poble amb la projecció del seu primer film documental, càmera en mà i filmat a Cuba el 1960, Gente en la playa.

A l'acte d'homenatge i record hi han estat presents i hi han intervingut el director de l'Escola de Cinema del Moianès, el cubà Leonardo de Armas; un amic seu, el calderí Joan Serra; el narrador de la història local Lluís Cerarols, i el president de Cineclub Manresa, Jordi Casas.

Paral·lelament als actes s'ha presentat un llibre sobre l'oscaritzat amb textos i una selecció de fotografies de Leonardo de Armas i text del crític i historiador cinematogràfic gallec Breixo Viejo. També s'ha donat a conèixer un videoclip d'un minut per mostrar el vincle profund entre l'artista i Calders, i que està previst que serveixi com a eina de difusió a les xarxes.

Tothom ha estat d'acord en reivindicar la seva figura i la seva obra. Almendros va intervenir com a director de fotografia en més de 60 pel·lícules de primer ordre amb directors americans, francesos, italians, cubans i espanyols. "Amic dels seus amics", com va reconèixer Serra, "aquest país demostra una vegada més que mai un es profeta a la teva terra".

Entre les novetats, tal i com ha anunciat l'Ajuntament, destaca la creació d'un premi cinematogràfic internacional que porti el seu nom, l'adequació d'un espai i Centre d'interpretació sobre el cinema, la seva obra i la seva persona a la Fàbrica de Calders, ara de propietat municipal. Finalment, també es vol incentivar i potenciar que el poble formi part de la Catalunya Film Commission, com ja ho és Manresa, per facilitar els rodatges de films i sèries al poble.