L'Institut Castellet instal·la un dispensador de productes per a la menstruació

És el primer centre de secundària de Catalunya amb un dispensador d'aquest tipus

Membres de la comissió de gènere de l'Institut Castellet
Membres de la comissió de gènere de l'Institut Castellet | Ins Castellet
Redacció
25 de novembre del 2022
Actualitzat a les 10:36h
L'Institut Castellet de Sant Vicenç de Castellet és el primer centre de secundària de Catalunya que ha fet instal·lar un dispensador de productes per a la menstruació, per combatre la pobresa menstrual, la dificultat o falta d'accés a les proteccions higièniques deguda a la pobresa, i ha aconseguit que el centre sigui certificat com a "menstrualment responsable".

La comissió de gènere de l'institut té com a objectiu principal la incorporació de la perspectiva feminista a tots els processos educatius, anant més enllà de les activitats i propostes puntuals que es fan als dies assenyalats i lluitar contra les discriminacions de manera interseccional. A través de la coeducació vol fomentar la igualtat d'oportunitats de l'alumnat, tenint en compte la seva diversitat.

La pobresa menstrual té com a conseqüència la disminució d'oportunitats en les noies i dones d'arreu del món. La falta d'accés a proteccions higièniques té com a principal conseqüència l'exclusió de les persones que menstruen, i en particular, de l'abandonament escolar per a les més joves. Per tant, és una mesura contra l'absentisme escolar i per assegurar la igualtat d'oportunitats.

Alhora, els productes que s'hi ofereixen són de l'empresa bagenca Gu Planet, perquè treballen amb cotó ecològic i sense tòxics i estan compromesos amb la sostenibilitat.

Seguint en aquesta línia, es farà una formació a l'alumnat de 2n de l'ESO, que tindrà l'objectiu de normalitzar la menstruació, fomentar la salut menstrual i explicar els diferents productes menstruals. La formació anirà també a càrrec de l'empresa bagenca.

L'institut també ha començat aquest curs un projecte a 3r de l'ESO en què es treballen diversos temes relacionats amb els feminismes, el gènere i la diversitat. Aquestes actuacions són la continuïtat d'un treball que ja porta anys fent la comissió com diversos tallers de formació per a l'alumnat sobre temàtiques com els micromasclismes, diversitat sexual, violències o educació sexoafectiva.

També l'any passat es va inaugurar un punt lila, on es proporcionen recursos i vol ser un punt de trobada per a parlar de temes relacionats amb el gènere i la diversitat.