Mandonguilles de porc de Palou amb popets

La proposta del cap de cuina de Ca l'Amador per al mes de desembre

Mandonguilles de Porc de Palou amb popets
Mandonguilles de Porc de Palou amb popets | MG
07 de desembre del 2022
Actualitzat el 08 de desembre a les 8:32h
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
1 quilo de carn picada de porc de Palou
3 ous
100 grams de molla de pa
Llet
Farina
900 grams de ceba
80 grams de tomàquet concentrat
7 grans d'all
2 fulles de llorer
5 popets de Cambrils
50 grams d'ametlles fregides
Sal
Pebre
Pebre vermell de la Vera dolç
Oli d'oliva
1/2 manat de julivert
Brandi

1. Comencem tallant les cebes i 6 grans d'all a dauets ben fins. Els ofeguem amb oli en una cassola grossa i tapada. Posem el foc a potència mitjana-baixa i deixem que les cebes vagin suant.

2. Agafem els popets i els netegem ben netejats. Com? Doncs girant-los la part del cap i extraient-ne el cervell, la boca i els ulls. També ens hem d'assegurar que retirem tota la terra que puguin tenir a les potes [*si us voleu estalviar aquest pas, podeu demanar a la peixateria que ho facin per vosaltres].

3. Tornem a la cassola amb els alls i les cebes. Encara amb el foc encès, hi incorporem una cullerada de pebre vermell de la Vera i, immediatament després, un rajolí de brandi. Un cop hagi reduït l'alcohol, afegim les fulles de llorer i el tomàquet concentrat. Deixem que la barreja es vagi cuinant durant 5 minuts.

4. Passat aquest temps, incorporem els popets a la cassola, la tapem, i ho mantenim tot al foc durant 40 minuts. És important que anem mirant que no se'ns enganxi.

5. Mentre els popets van fent-se amb el sofregit, podem posar-nos a elaborar les mandonguilles. El primer que farem serà barrejar, en un bol o recipient gros, la molla de pa, la llet, els ous, la carn picada, un polsim de sal i una mica de pebre. La barreja l'hem de fer amb les mans, fins que tots els ingredients quedin ben integrats. Un cop aconseguida aquesta massa homogènia, ja podem anar-la convertint en mandonguilles d'uns 50 grams de pes aproximadament.

6. Quan haguem fet totes les mandonguilles que la massa ens hagi permès, les enfarinem i les fregim en una paella amb abundant oli, fins que agafin color. Parem el foc i traiem les mandonguilles de la paella col·locant-les en una safata amb paper de cuina absorbent.
 
7. Tornem als popets i al sofregit! Quan hagin passat els 40 minuts que hem dit abans, retirem els popets de la cassola i hi incorporem les mandonguilles. Afegim una mica d'aigua, la justa perquè cobreixi les mandonguilles per la meitat. Pugem una mica el foc i deixem que tot plegat faci xup-xup uns 20 minuts.

8. Passat aquest temps, tornem a posar-hi els popets i deixem que tot plegat bulli durant 10 minutets més.

9. Mentre esperem que passin aquests 10 últims minuts, podem aprofitar per fer la picada: en un morter hi aboquem les ametlles, un gra d'all, el mig manat de julivert i una mica de sal. Ho piquem tot fins que quedi ben fi. 

10. Quan hagin passat els 10 minuts últims de cocció, afegim la picada a la cassola i mantenim el foc encès durant 5 minuts. L'apaguem i, amb la cassola tapada, deixem que el guisat reposi 20 minuts abans de servir-lo.


«Sempre que feu un guisat, us recomano que el feu d'un dia per l'altre, així us assegureu que els gustos es consolidin!»