El Consell Comarcal organitza una jornada sobre la millora de l'eficiència en la ramaderia

La jornada, que se celebrarà divendres, compta amb el suport de l'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics

Ovelles a Cal Pujolet
Ovelles a Cal Pujolet | L'Era
Redacció
24 de novembre del 2022
Actualitzat a les 10:29h
El Consell Comarcal del Bages organitzarà aquest divendres 25 de novembre, una jornada dedicada a donar a conèixer les noves eines amb què pot comptar el sector ramader per millorar la seva eficiència. El programa començarà amb l'experiència de Marc Arcarons en l'ús del collar no-fence en cria bovina. Aquest tipus de collar permet engegar el bestiar a pasturar sense necessitat de delimitar un espai amb un vailet elèctric. El ramader defineix una superfície a través de l'aplicatiu vinculat al collar dels animals, que reben un estímul cada vegada que intenten traspassar-ne el perímetre.

Aquesta nova tecnologia facilita el pasturatge d'espais difícils de tancar, especialment en orografies complicades. Per aquest motiu és tan interessant en projectes com el de Ramats de foc, del qual Arcarons n'és responsable. Ramats de foc és una iniciativa de la Fundació Pau Costa que aprofita el pasturatge en zones forestals per aconseguir rebaixar el risc d'incendis i, alhora, vincula els aliments que en resulten amb una marca comercial diferenciada per estimular-ne el consum.

Per la seva part, la doctora Lorena Castillejos, del Servei de Nutrició i Benestar Animal de la Universitat Autònoma de Barcelona, serà qui s'ocuparà d'exposar com l'anomenada ramaderia de precisió pot ajudar a aconseguir més sostenibilitat en tots els sentits: econòmicament millorant l'eficiència productiva, ecològicament perquè redueix l'impacte ambiental, i socialment perquè facilita la feina a les persones dedicades a la ramaderia, que guanyen en benestar i salut.   

De tot plegat en donarà testimoni el ramader Pau Barnés, just després de l'estona dedicada a un petit refrigeri amb productes del Bages. Can Gimferrer és una explotació de vaca de llet que ha implementat noves tecnologies per millorar el seguiment de la producció.

La sessió es farà a la sala annexa a l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages, de 10 a 1 del matí. La jornada compta amb el suport de l'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics. Les persones interessades poden inscriure's gratuïtament en aquest formulari.