Bacardit crearà una Regidoria de Convivència i proposarà Manresa com a cocapital de Catalunya

L'alcaldable de Junts ha presentat aquest dimecres el seu projecte de ciutat, que es vertebra en tres pilars: oportunitats, ordre i orgull

Ramon Bacardit ha fet el seu primer acte públic des que va ser escollit alcaldable de Junts
Ramon Bacardit ha fet el seu primer acte públic des que va ser escollit alcaldable de Junts | Junts
23 de novembre del 2022
Actualitzat el 24 de novembre a les 18:10h
L'alcaldable de Junts a Manresa de cara a les eleccions municipals de 2023, Ramon Bacardit, ha presentat el seu projecte de ciutat aquest dimecres a la sala petita del Kursaal, amb la platea plena i un format en què només ell, una pantalla, una cadira i un faristol han estat protagonistes.

Bacardit ha fet la presentació vertebrant el seu projecte en tres eixos: oportunitats, ordre i orgull, tres factors dels que, al seu entendre, està mancada la Manresa actual. "Ens cal un canvi de rumb, però hi som a temps", ha afirmat, tot assegurant que no entraria "en baralles de poca volada".

Per a això, entre moltes altres propostes, ha assegurat que "el millor subsidi és tenir oportunitats", que crearà una Regidoria de Convivència que impulsarà "la signatura d'un contracte cívic per part de tots els veïns de la ciutat", i que sol·licitarà que Barcelona comparteixi amb Manresa la capitalitat de Catalunya, deixant la part administrativa a la capital del Bages "com Camberra respecte de Sidney o Brasilia amb Sao Paulo".

Garantir el dret al treball per fer la pobresa irrellevant"
El candidat ha proposat crear la Taula per al desenvolupament econòmic Manresa 2035, per fer créixer la ciutat en població i en empreses. "Hem de passar de ser ciutat d'acollida a ciutat d'oportunitats, ja que només si es garanteix el dret al treball podem aconseguir que la pobresa sigui irrellevant". "Només vull que una persona no tingui treball: Sor Lucía Caram", ha bromejat. "O si més no, que no tingui treball en donar quelcom tan bàsic com el menjar", ha aclarit tot seguit.

També ha defensat la voluntat de crear una cooperativa manresana de crèdit, i ha demanat desencallar la urbanització del polígon del Pont Nou, "encara que per tirar-ho endavant haguem de rebaixar les pretensions actuals". El candidat s'ha mostrat convençut que el projecte de la Fàbrica Nova és una gran oportunitat, però ha avisat que "hem de fer-ho bé, no pot ser que sigui una dèria personal de l'alcalde", i per això s'ha mostrat convençut que "no pot ser que tot ho faci l'Ajuntament".

"Qui la fa, la paga" i "protegir la propietat privada"
En el capítol de l'ordre, Bacardit s'ha mostrat molt més contundent. "Hi ha sensació d'inseguretat ciutadana, per molt que l'alcalde ho vulgui amagar", ha afirmat, tot mostrant-se convençut que hi ha uns valors de convivència "que són universals, per sobre d'origens, creences i religions". Per això, ha proposat crear el "contracte cívic", i crear la Regidoria de Convivència que aniria lligada a la de Seguretat.

"Volem una ciutat tranquil·la i segura, en què qui la fa la paga", ha afirmat, tot incidint en el fet que "Manresa necessita més policies locals" i també que "cal introduir la figura de l'agent cívic".

Capítol apart han merescut les ocupacions. "Hem de protegir la propietat privada", ha afirmat per, tot seguit, etzibar que "és vergonyós" que Manresa tingui 1.100 pisos ocupats "i que la Regidoria d'Habitatge de l'Ajuntament no faci res".  Per al candidat, qui estigui ocupant un pis per necessitat "s'ha de derivar a Serveis Socials", i qui no, "policia i jutjats". Per això ha reclamat que "ens cal un protocol àgil per desocupar".

Manresa, cocapital de Catalunya
Finalment, en el capítol d'orgull, Bacardit ha assegurat que cal "harmonia" a l'espai públic i uns projectes urbanístics "que posin per davant les persones i no el lluïment estètic". En aquest aspecte ha apostat per la "externalització" de la redacció de projectes, i que els tècnics de l'Ajuntament "es dediquin a agilitzat la tramitació de permisos i llicències".

"Tenim un espai públic de baixa qualitat, amb un dèficit important de manteniment i amb una ordenació que permet carrers en cul de sac i corves gairebé impossibles, com si fos un plat d'espaguetis", ha reflexionat. Ha reclamat la recuperació de Forum per a aquestes tasques, "un Forum que van ofegar a l'època del tripartit".

També ha reclamat la capitalitat de Manresa, però no només de la Catalunya Central, sinó del país en forma de cocapital administrativa. "Si el nostre somni és ser independents, hem de poder reclamar una descentralització administrativa, com va fer Sidney a favor de Camberra, o Sao Paulo a favor de Brasilia", ha reivindicat.

Ha tingut temps d'entrar en demografia tot repassant el creixement poblacional d'altres ciutats del país, com Vic, Girona o Igualada... "Manresa també ha crescut aquests darrers vint anys, ¿però de quina manera?", s'ha preguntat. "Doncs substituint la població que marxava a viure a pobles de la comarca o més lluny per persones que han vingut de fora: som més gent, però som més pobres", ha lamentat.

Per això també ha qüestionat la necessitat del Museu del Barroc de Catalunya "que ens costarà 300.000 euros l'any i això no ho pagarà el turisme, sinó els mateixos de sempre".

Aplaudiments, salutacions i abraçades han tancat el primer acte públic del candidat de Junts a l'alcaldia de Manresa, amb unes propostes que han recordat Convergència, més moderna, però també més desacomplexada.