Fira de Santa Llúcia 2022 a Manresa: horaris i com arribar-hi

A banda de les parades d'artesania i productes nadalencs a la plaça Major i la Baixada de la Seu, la festivitat es complementarà amb tallers i actuacions itinerants de música i dansa

El cap de setmana del 10 i 11 de desembre se celebrarà la Fira de Santa Llúcia a Manresa
El cap de setmana del 10 i 11 de desembre se celebrarà la Fira de Santa Llúcia a Manresa | Pere Fontanals
Aina Font Torra
25 de novembre del 2022
Actualitzat el 26 de novembre a les 9:25h
La de Santa Llúcia és una data especialment marcada en els calendaris festius de les ciutats grans de Catalunya. Coincidint amb la proximitat del Nadal, ja fa molts i molts anys que s'ha convertit en l'ambaixadora per excel·lència dels ornaments decoratius tan idiosincràtics d'aquest període hivernal: Santa Llúcia és sinònim de figuretes del Pessebre, d'arbres de Nadal, de vesc, de corones de boix grèvol per penjar a les portes... I a Manresa no n'és una excepció. 

Dates i horaris de la Fira de Santa Llúcia a Manresa per Nadal

La capital del Bages és una d'aquestes grans ciutats catalanes que, en certa manera, inaugura el Nadal amb la Fira de Santa Llúcia. Enguany ho farà durant el cap de setmana del 10 i l'11 de desembre, a la plaça Major, on tant matí com tarda hi haurà instal·lades desenes de parades d'artesania i productes festius tradicionals i típics de l'època. Tot plegat, acompanyat de propostes complementàries, com tallers, cagades de Tió solidàries i actuacions itinerants de música i dansa.

A part, caigui en el dia de la setmana que caigui, el 13 de desembre, dia de Santa Llúcia, Manresa instal·la parades nadalenques a la Baixada de la Seu. Aquest 2022, Santa Llúcia caurà en dimarts

Com arribar al mercat de Nadal de Santa Llúcia de Manresa

El cap de setmana del 10 i 11 de desembre, les parades amb productes nadalencs se situaran a la plaça Major durant tot el dia, i el 13 de desembre, Santa Llúcia, a la baixada de la Seu, tots dos emplaçaments en ple Centre Històric. El més fàcil és arribar-hi a peu. Per a qui vingui de barris allunyats del centre o d'altres municipis amb transport públic, queda més a prop en Rodalies, en cas d'agafar el tren, o s'ha de baixar a la parada del carrer Guimerà o de la plaça Europa, en el cas del bus urbà, o a la de plaça Valldaura, en l'interurbà, que són les més properes al centre.

Qui arribi en vehicle privat és convenient que deixi el vehicle a un dels dos pàrquings més propers, el del Centre Històric, el de la Reforma, o el de Puigmercadal, ja que trobar un aparcament en superfície aquella data es pot convertir en una quimera, i a banda tindrà la limitació horària màxima de la zona blava.

Tot el que pots trobar a la Fira de Santa Llúcia

A la Fira de Santa Llúcia de Manresa hi haurà instal·lades desenes de parades d'artesania i productes festius tradicionals i típics de l'època. Tot plegat, acompanyat de propostes complementàries, com tallers, cagades de Tió solidàries i actuacions itinerants de música i dansa.

Fer cagar el Tió en favor de La Marató

Com ja és habitual, a la mateixa plaça Major s'hi instal·larà el popular Tió gegant, que cada any es converteix en l'estrella de la festa pels més petits. Es tracta d'una activitat impulsada pels Amics de la Fira de Santa Llúcia que pretén, d'una banda, aportar un component lúdic i màgic per a la canalla, i de l'altra, recaptar diners per La Marató de TV3. Així, de dos quarts d'onze del matí a dos quarts d'una del migdia i de cinc a set de la tarda (tant dissabte com diumenge), per 1 euro, els infants poden clavar cops de bastó al tronc de grans dimensions i ser recompensats amb un petit obsequi gentilesa dels comerciants de la zona.

Pintacares, hip-hop, percussió, cantada de nadales i balls tradicionals

Diverses entitats i associacions de la ciutat col·laboren amb la Fira de Santa Llúcia oferint propostes entretingudes per a tots els públics. Dissabte, la Fundació La Xarranca-CAE durà a terme tallers gratuïts de pintar cares; el grup Batrakes protagonitzarà una cercavila de percussió que anirà de la plaça Sant Domènec fins a la plaça Major; les alumnes de l'Escola de Dansa Julieta Soler faràn una exhibició de hip-hop a les sis de la tarda, i l'Orfeó Manresa cantarà nadales populars a partir de dos quarts de vuit del vespre. Diumenge, a banda d'un taller de Nadal a càrrec del CAE, el Grup de Dansa Cor de Catalunya oferirà una actuació de balls tradicionals a dos quarts d'una del migdia. 
 

El dia 13 de desembre, diada de Santa Llúcia, les parades seran a la baixada de la Seu. Foto: Arxiu

Dimarts 13, dia de Santa Llúcia, parades a la Baixada de la Seu

Caigui en el dia de la setmana que caigui, el 13 de desembre, dia de Santa Llúcia, Manresa instal·la parades nadalenques a la Baixada de la Seu. Aquest any la festivitat cau en dimarts, i a banda de la compra de productes artesanals i decoratius, la ciutadania podrà assistir a la tradicional ofrena de ciris al claustre de la Seu i a la Missa de Santa Llúcia que començarà a les onze del matí, també a la Seu. Així mateix, a dos quarts de set de la tarda l'Orfeó Manresà repetirà la cantada de nadales a la Baixada de la Seu. 

L'organització de la Fira de Santa Llúcia és a càrrec de l'Ajuntament de Manresa, de la Fundació Turisme i Fires i dels Amics de la Fira Santa Llúcia