Els Premis Lacetània de les Arts i la Cultura brillen en una gala marcada pel talent artístic de Sallent

Aquest divendres s'ha celebrat la 40a edició d'uns premis que per primera vegada han sortit fora de Manresa

Foto de família de guardonats i organització dels Premis Lacetània
Foto de família de guardonats i organització dels Premis Lacetània | Òmnium
Redacció
19 de novembre del 2022
Actualitzat a les 15:45h
Sallent ha estat el màxim protagonista de la gala dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2022, coordinats per Òmnium Bages-Moianès, que per primera vegada se celebrava fora de Manresa. Així, al vestíbul de l'Espai Cultural Fàbrica Vella, els gegants de Sallent, Cabrianes i Cornet, la Joana la Negra i el Maqui, han donat la benvinguda als assistents acompanyats de les danses de l'Esbart Vila de Sallent. Fora de l'espai, a l'exterior, unes enramades retien homenatge, també, al passat industrial cintaire de Manresa.

Durant la gala, presentada pels sallentins Berta Portabella i Rafa Gordillo, el grup de dansa local Diaforé ha actuat entre el lliurament de cada premi amb l'acompanyament de sis pianistes que s'han anat rellevant durant la nit.

La gala també ha servit per l'estrena absoluta de la sardanaAmunt i crits, composta pel músic sallentí Jaume Riu i inspirada en tres melodies de Jordi Fàbregas. A l'escenari, en un moment especialment emotiu en record de Fàbregas, l'ha interpretat el mateix autor al piano i acompanyat per la gralla de Roger Andorrà. Les Diaforé n'han fet una interpretació ballada.

A l'hora dels parlaments, destacar el de Jordi Corrons, vice-president d'Òmnium Bages-Moianès, que ha travat el seu discurs sobre tres dels aforismes de Joan Fuster, que enguany se'n celebra el centenari del seu naixement. Ha parlat de la política de cada dia que tothom té a l'abast, de fer feina i d'encarar els reptes que tenim com a país, i ha agraït la feina i implicació per part de l'ajuntament de Sallent i del poble en general en la celebració de la gala. També ha recordat tots els sallentins il·lustres que han format part en algun moment de la junta territorial o que han estat Premi Bages de Cultura.

Ha tancat l'acte el parlament d'Oriol Ribalta, alcalde de Sallent, qui ha agraït la confiança d'Òmnium per encomanar-los la celebració de la gala i a tots els sallentins que s'hi han implicat. Les Diaforé han tancat la nit amb la dansa Febrer, amb música al piano d'Elisenda Duocastella. Tot seguit, l'exterior, ha desfilat la Txaranga de l'Escola de Música, el Ball de les Forques (amb música de Pep Carrera) i els Bandolers de Sallent.

Els guardonats
El primer premi de la nit, el Premi Bages de Narrativa Jove, adreçat a escriptors d'entre 16 i 20 anys, i convocat i dotat per Òmnium Bages-Moianès, amb la col·laboració de Regió7, l'ha lliurat Maria Camp, membre d'Òmnium Bages-Moianès, a Àlex Castro, guanyador pel relat Una porta mal tancada.

El segon premi entregat ha estat el Regió7 de Comunicació, adreçat a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social, sobre temes de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, el Solsonès, la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat pel diari Regió7, ha lliurat el premi Marc Marcé, director del rotatiu, a la revista Tosca de Moià, pels 75 anys d'informació local del Moianès. Ha recollit el premi, Jaume Clarà, editor de la revista.

El premi Antoni Esteve per a Estudis sobre la Catalunya Central, convocat pel Centre d'Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès, ha estat lliurat per Francesc Comas, president del Centre d'Estudis del Bages, a Xavier Rubio per un treball sobre la població del Bages i del Moianès del segle XXI.

Un dels premis nous, el Berenguer de Montagut per a estudis sobre la Seu de Manresa, convocat pels Amics de la Seu, i dotat amb 1.000 euros per l'empresa Cots i Claret, l'ha lliurat Francesc Rafat, president dels Amics de la Seu, a Glòria Ballús, per un treball sobre l'orgue de la Seu i la seva història.

El premi Plàcido a la producció cinematogràfica relacionada amb Manresa, convocat i dotat per Cineclub Manresa, ha estat per a Gabriel Campoy i Guillem Lafoz per Night Breakers. Ha recollit el premi Pau Lafoz, de l'equip tècnic del film, de mans de Jordi Casas, de CineClub Manresa.

I després del cinema ha arribat el teatre amb el premi El Galliner de textos teatrals. L'ha lliurat Joan Morros a Francesc Xavier Boada per El rol d'en Pol.

Durant la gala s'ha anunciat la convocatòria del nou Premi Maria Matilde Almendros Carcasona, convocat per Ràdio Manresa i el Galliner, en reconeixement a la tasca desenvolupada per una persona o col·lectiu del món teatral amateur del Bages i el Berguedà. Pilar Goñi, periodista i comissària de l'Any Maria Matilde Almendros Carcasona, s'ha encarregat d'explicar el perquè del guardó, que es donarà durant l'edició dels premis de l'any 2023.

El premi a la projecció artística, Acrílic, convocat pel Centre Artístic de Manresa, s'ha concedit a l'artista Josep Morral, i li ha lliurat el premi Joan Carrió, membre del Cercle Artístic de Manresa.

El Premi Pare Ignasi Puig i Simón sobre la Manresa Ignasiana, que guardona projectes de recerca a l'entorn l'estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, entre el 1522 i el 1523, l'ha lliurat Marc Aloy, alcalde de Manresa, a Francesc Riera, per la seva trajectòria i dedicació a l'àmbit de la divulgació d'aspectes històrics, espirituals i patrimonials del llegat ignasià a Manresa.

El segon premi nou de la nit, el premi Consell Comarcal del Bages, a iniciatives dutes a terme en el darrer any i mig per entitats o associacions de la comarca, ha estat atorgat a l'Esbart Vila de Sallent pel projecte La Llançadora, la Xarxa de dansa d'arrel de la Catalunya Central, que agrupa l'Esbart Sant Jordi de Gironella, l'Esbart Dansajove de Navàs i l'Esbart Vila de Sallent. Han recollit el premi Núria Hontecillas, directora de l'Esbart Vila de Sallent, i Gonçal Garcia, president de l'Esbart Dansajove de Navàs, de mans d'Eloi Hernàndez, president del Consell Comarcal del Bages.

El Premi revista Dovella, que reconeix un article sobre un Treball de Recerca de Batxillerat o Cicles Formatius fet durant el curs 2020/2021 o 2021/2022 que estudiï qualsevol aspecte de la Catalunya Central, ha estat per a Júlia Fargas, de l'Institut Lluís de Peguera de Manresa, amb la tutoria d'Anna Reyes; i exaequo per a Daniel Gubianas de l'Institut Pius Font i Quer amb la tutoria d'Irene García. Ha lliurat el premi Raquel Valdenebro del Centre d'Estudis del Bages, entitat convocant del premi.

Enguany el premi Litel.cat a la producció musical ha quedat desert, però s'ha pogut escoltar en directe la producció guanyadora de l'edició anterior Fosc, trist, lluny, obra d'Èric Sans, que l'ha interpretat a la guitarra acompanyat de la veu de Laura Poulain.

I l'últim premi de la nit, l'Empremta, convocat per Òmnium Bages-Moianès, ha recaigut en l'Associació Memòria i Història de Manresa. Ha recollit el guardó Conxita Parcerisas de mans de Jordi Corrons, vicepresident d'Òmnium Bages-Moianès.