1 de 10
Infància

El Manifest dels Drets dels Infants a Manresa reivindica «el dret a paraigua»

Alumnat de les escoles Muntanya del Drac i la Flama Manresa han fet el manifest dels Drets dels Infants que han treballat a les aules

El Dia dels drets dels infants de Manresa ha reivindicat «el dret a paraigua» | AjM
per Redacció, 18 de novembre de 2022 a les 17:11 |
El Manifest Commemoratiu dels Drets dels Infants, llegit aquest divendres al saló de sessions de l'Ajuntament de Manresa, ha posat el focus en "el dret al paraigua", dret dels infants a estar protegits de tota mena de violències, maltractaments i abusos en tots els àmbits de la seva vida. L'acte institucional ha comptat amb la participació d'una setantena de nens, nenes i professorat de 4t de primària de les escoles Muntanya del Drac i la Flama Manresa, amb l'assistència de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i la regidora d'Infància, Joventut i Gent Gran, Rosa Maria Ortega

Rosa Maria Ortega ha iniciat l'acte explicant, interpel·lant i dialogant amb els infants sobre el motiu de la celebració al saló de sessions de l'Ajuntament, el lloc on es decideixen actes i accions que "repercuteixen en la millora de la ciutat". La regidora ha explicat què significa el dret a paraigua i ha fet una crida per un món "sense por de ser maltractats, un món on ningú no us pugui fer mal al carrer, ni a l'escola ni a casa". La seva intervenció l'ha finalitzat recitant uns versos de la poeta Joana Raspall.


Tot seguit, l'animador Manel Justícia ha dut a terme la lectura, escrit per ell mateix, del conte El paraigua del Tinet i ha conduït les intervencions de representants de l'alumnat, unes reflexions que recollien el treball fet a les escoles a l'entorn dels drets dels infants i especialment el dret al paraigua. Han participat en aquestes lectures Arnau Diaz, Bernat Flores, Gina Rius, Gil Serracanta, Nil Torres i Ariadna Vila (La Flama); i Adam Kartit, Yasmini El Omrani i Amina Chentouf (Muntanya del Drac).  

En aquesta edició, el Dia Internacional dels Drets dels Infants a Manresa s'ha abordat el dret a néixer amb societats que mirin els nens i nenes des de la integritat i la cura en tots els àmbits: físic, emocional i comunitari, potenciant un concepte de pau que vagi des de la pau interna, la pau social a la solidaritat amb els infants que neixen en contextos de violència.


Aloy lloa la implicació i el compromís dels infants


En el seu parlament, Marc Aloy ha felicitat l'alumnat i al dinamitzador Manel Justícia per la preparació i intervenció en l'acte i ha manifestat que "Manresa necessita persones compromeses i implicades com vosaltres" i ha defensat la idoneïtat en la tria del dret del paraigua, "el dret dels infants a estar protegits de tota mena de violència i abusos".

L'alcalde ha recordat que "tots els nens i nenes, tenen els mateixos drets, no hi ha d'haver cap infant sense protecció, amb dret a escola, a estudiar, a un habitatge, a llegir, a fer esport i a estimar". Per acabar ha agraït la participació de més de 600 alumnes en els actes del Dia Internacional i ha afegit que "escoltar-vos i defensar els vostres drets ens ajuda a ser millors com a individus i com a societat".

Després de la intervenció de l'alcalde, en representació de tots els infants de les escoles de Manresa, deu infants de les dues escoles (Luca De Caneva, Paula González, Jana Olmedo, Pau Rafat, Arlet Roca Lluna Santacreu, Loqman Binalli, Aya El Omrani i Alina Tramdafor) han penjat una targeta amb desitjos per a defensar els seus drets a una estructura artística de paraigua mentre sonava la cançó del grup Xiula Els drets dels infants, seguida pel públic amb una divertida coreografia. 

Finalitzat l'acte al saló de sessions, els infants han continuat la festa a la plaça Major, on han pogut ballar, jugar i divertir-se, amb una animació i dinamització de jocs a càrrec de les alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Educació Infantil de la FUB.

12a Setmana dels Drets dels Infants


L'acte institucional al saló de sessions forma part de la programació de la 12a Setmana dels Drets dels Infants, A Manresa, en aquesta edició han participat un total de 603 infants de Manresa dels centres escolars Sant Ignasi, Joviat, Muntanya del Drac, La Font, Oms i de Prat, La Flama, La Salle, Jeroni de Moragas, Renaixença, Pare Algué, FEDAC, Ave Maria, Vedruna, Espill, Les Bases i Puigberenguer.

A banda de l'acte institucional i les activitats a les escoles, es duu a terme una àmplia programació d'activitats (tallers, contes, música, teatre, murals, entre altres) que compta amb la participació de diverses entitats i serveis que atenen infants a la ciutat, concretament les Biblioteques Veïnals del Xup, Carretera Santpedor, Font dels Capellans, Cal Gravat, Balconada, Valldaura, Cots, Plaça Catalunya, Sagrada Família; l'AV del Xup; el CAE; el Parc de la Séquia; l'Aula de Reforç, el Casal Infantil i Punt Òmnia de l'AV Font dels Capellans; les Biblioteques de l'Ateneu les Bases i del Casino; el Centre Obert Casal-Ot i la Ludoteca Ludugurus de la Creu Roja; Associació El Nord de la Dona i Imagina't.
Participació