La negociació del conveni de treballadors de l'Ajuntament de Manresa penja d'un fil

El sindicat policial USPAC va ser protagonista del ple municipal mostrant el seu enuig a les xarxes socials després de rebre una proposta "que no tenia res a veure amb el que havíem acordat poca estona abans"

La Policia Local de Manresa es troba en ple procés de negociació de conveni
La Policia Local de Manresa es troba en ple procés de negociació de conveni | AjM
18 de novembre del 2022
Actualitzat a les 16:51h
Les seccions sindicals del cos de la Policia Local de Manresa han estat a punt aquest dijous a la tarda "d'estripar les cartes" i donar per trencada la negociació del conveni dels treballadors de l'Ajuntament de Manresa que fa un any que mantenen amb el departament de Recursos Humans del consistori. Al mstí havien mantingut una reunió de negociació de les disposicions que havia anat "molt bé", segons les dues parts, però a la tarda "ens van passar els annexes sobre el cos que no tenien res a veure amb el que havíem acordat una estona abans", expliquen des dels sindicats.

"L'emprenyada va ser monumental", admeten. De fet, l'USPAC, el sindicat majoritari al cos manresà, va fer diverses piulades d'indignació, en què, fins i tot, insinuaven repetir mobilitzacions com les que van dur a terme en la negociació del conveni de 2011, mentre se celebrava el ple municipal. Aquestes piulades van ser recollides pel regidor de Fem Manresa Jordi Trapé que va traslladar-les a la sessió, precisament mentre es debatia l'increment de sous dels treballadors municipals. La reacció del govern va ser d'estupefacció. "Però no havia anat tan bé la reunió del matí?" preguntava l'alcalde Marc Aloy, mentre que la regidora Mariona Homs, portaveu del govern a les reunions, corria a trobar una sortida a la "crisi" amb la responsable tècnica Iolanda Garcia, que es trobava a les cadires del públic del ple.

El desacord, més enllà de "les formes", es troba principalment en l'annex de criteris de calendari, que recull la calendarització, els permisos de lliure disposició, les hores extres, el cobriment de torns, o la possibilitat de compensació de les hores, entre d'altres. "Portem anys, i sobretot des de principis de la negociació a primers de 2022, reclamant uns canvis que semblava que s'havien assumit per part de l'Ajuntament, que quan ens ho presenten en paper no hi són recollits", expliquen des de l'USPAC. A més, segons asseguren, "també ens hi introdueixen punts que volen els responsables del servei que no han estat objecte de negociació".

Quan des del sindicat es donava pràcticament per tancat un preacord que han de presentar a tota la plantilla per ser votat en assemblea a principis de desembre, "ens trobem que a la part que toca als policies locals hi ha una sèrie mesures afegides sense acord, i aquelles que havíem acordat, que no hi eren recollides". La primera reacció per part sindical va ser que "si no respecten l'acord i creuen les línies vermelles que havíem posat, anul·lem el document i ens mobilitzem".

Al vespre, però, després del ple, van començar les trucades per desfer l'embolic. "Els telèfons treien fum", afirmen. La situació es va calmar. Dimarts hi haurà una nova reunió, l'última abans de presentar un preacord per ser votat pels treballadors. Però aquí sí que hi ha un "ultimàtum". "Si continuen jugant amb nosaltres i no arribem a un acord hi haurà mobilitzacions", afirmen, i en aquest sentit recorden les de 2011, durant els últims mesos del mandat de l'alcalde Camprubí, just abans de les eleccions municipals que li van costar el càrrec. Amb la mateixa agenda que ara, però de fa 12 anys.