Tarima Festival: tres concerts «non-stop» i cervesa artesana per tancar la temporada 2022

La quarta edició del camaleònic circuit d'arts escèniques del Centre Històric de Manresa culminarà dissabte amb la música de Mar Pujol, Joina i Eduard Gener

La música de proximitat i en directe acomiadarà la temporada del cicle Tarima
La música de proximitat i en directe acomiadarà la temporada del cicle Tarima | Joan Orriols
16 de novembre del 2022
Actualitzat el 17 de novembre a les 7:05h
Aquest dissabte, 19 de novembre, el cicle Tarima acomiadarà la seva quarta edició amb un festival de tres concerts que tindrà lloc al teatre d'Els Carlins. Després de cinc anys programant (però també impulsant) propostes d'arts escèniques singulars i -més o menys- emergents, ara, els seus organitzadors (l'equip de la consultoria cultural Cultura del Bé Comú), han decidit fer un pas més i muntar una festa amb diversos artistes convidats que serveixi de clausura de la temporada concertística del 2022; una temporada que, seguint amb la tònica de l'any passat, ha estat marcada per la campanya Fem soroll per fer teatre.

Impulsada pels Carlins, Fem soroll per fer teatre va néixer per aconseguir recollir fons per costejar l'equip de so que es va instal·lar ara fa un any i mig a la històrica sala del carrer Sabateria amb l'objectiu d'oferir més qualitat acústica a les propostes artístiques que s'hi duguessin a terme. Pel que fa a Tarima, part dels diners de les entrades dels concerts que durant el 2021 i aquest 2022 ha promogut, han anat a parar a la campanya en qüestió, que de moment ja ha aconseguit reunir 4.000 euros.

Un projecte que s'ha anat transformant i que té corda per anys
Tarima va néixer durant la tardor del 2017 amb la pretensió d'esdevenir un circuit cultural que fes d'altaveu a artistes joves de la comarca i voltants amb projectes acabats de sortir del forn. Al començament, l'escenari en el qual programaven les propostes (que buscaven un format íntim i amb poc aforament de públic) era el ja desaparegut bar Nais, un emplaçament que va quedar desbancat, el mes de març del 2019, pel Mercat de Puigmercadal, on s'hi va celebrar el Tarima Ex Novo, un subprojecte de Tarima que, en format concurs, va aconseguir que deu grups de música creats a l'atzar oferissin un concert amb només un mes d'assajos. 

Després d'un segon round interromput per la pandèmia al bar d'Els Carlins, ara fa dos anys que els concerts de petit format que caracteritzaven Tarima s'han convertit en actuacions de més gran format i amb més aforament, principalment perquè l'espai on es duen a terme és a dins del teatre del carrer Sabateria, amb escenari i pati de butaques. "Aquesta transformació que ha anat vivint el projecte ens encanta, perquè vol dir que segueix viu", manifesta Marc Orriols Gol de Cultura del Bé Comú, que assegura que a Tarima encara li queda corda per anys. El que és un misteri és si seguirà tenint el mateix disseny que aquests últims anys o transmutarà cap a un altre espai i una altra forma.
 

La cooperativa cervesera Hoppit posarà una barra durant el Tarima Festival Foto: Hoppit


Acomiadar temporada revalidant complicitats amb Hoppit i NacióManresa
"La relació que tenim amb Hoppit és boníssima", comenta Orriols: "des que vam celebrar el Tarima Ex Novo que s'ha convertit en un estret col·laborador del projecte, igual que el diari NacióManresa, que n'és el mitjà oficial". En aquest darrer cas, "ens uneix la proximitat amb el territori i la reivindicació del Centre Històric de la ciutat com un espai amb gran potencial", acota.

Pel que fa a la cervesera (fundada a Manresa el mes de juny del 2018), "és una cooperativa com nosaltres, i això fa que els valors que ens mouen estiguin molt alineats: la visió que tenim de l'economia social i solidària és la mateixa, i és quelcom que valorem molt positivament, igual que el fet que intentin, sempre, apostar per un sistema productiu meticulós i artesanal", reflexiona. En aquest sentit, durant el festival d'aquest dissabte, Hoppit instal·larà una barra amb les seves ceveses al carrer Pedregar, que connecta directament amb el teatre d'Els Carlins: "la gent, entre actuació i actuació, podrà sortir a fer el got", diu el de Cultura del Bé Comú.

Tres músics d'alt voltatge
Mar Pujol, Joina i Eduard Gener. Aquests són els noms que protagonitzaran el Tarima Festival, que arrencarà a les sis de la tarda i s'allargarà fins, aproximadament, quarts de deu del vespre. Tres concerts non-stop de tres artistes molt ben posicionats dintre del panorama musical català. En el cas de Mar Pujol (Prats de Lluçanès, 1999), en menys d'un any ha aconseguit el Premi a la Innovació Rural del Lluçanès pel projecte Llegendes Musicades, i el Premi Tendències del Regió7 "per la seva prometedora carrera", assenyalaven des del diari. Ella serà qui inaugurarà la festa d'aquest dissabte presentant el seu primer EP, Trepa, que fa tres setmanes que va sortir a la llum i que consta de set temes que ha anat forjant els darrers anys prenent com a referència projectes tan propers com Faneka, Marala o Maria Arnal o Sílvia Pérez Cruz.
 

La lluçanenca Marc Pujol Foto: Arxiu personal


Quizz | Mar Pujol
* Quin és el consell que t'hauria agradat que et donessin quan vas començar amb la teva carrera musical?

- Que les coses es poden fer de moltes maneres. Que no em cregués mai que només es poden fer d'una forma, i menys d'aquella més estàndard o oficial.
 
* Una música i un músic amb qui t'agradaria col·laborar?

- Kris Tena i Vernat.
 
* Si haguessis de fer una versió d'una gran cançó seria...

- Alenar, de Maria del Mar Bonet.
 
* Un compositor o compositora amb qui t'emmirallis?

- Sandra Monfort.
 
* El lloc més especial on has fet un concert?

- A la Jazz Cava de Vic.
 
* L'indret que més t'inspira?

- Sant Climent de la Riba.
 
* La cançó (o banda sonora) de la teva infantesa?

- Què se n'ha fet d'aquelles flors? (Where have all the flowers gone?), tradicional anglesa.
 
* I la que has escoltat més cops?

Fireflies, d'Owl City.
 
* La teva darrera descoberta musical...

- La Helen.
 
* L'últim concert al qual has assistit com a espectadora?

- The Bird Yellow + Kris Tena.
 
* Acaba la frase: La música ha/hauria de ser...

- ...un llenguatge més. Un llenguatge, potser, per trobar formes d'explicar aquest món (o aquest jo, o nosaltres) tan raro i, de vegades, tan bonic. Un llenguatge divers i variat: amb paraules, sense, amb sorolls, acompanyat, sol, carregat, estrident, sec, tendre...

L'eclèctica Joina Canyet (Biure d'Empordà, 1996) aterrarà a la capital del Bages amb les cançons de la seva segona incursió discogràfica, Òrbita 9.18, un treball dividit en tres episodis, cadascun dels quals parla d'un concepte diferent i es vincula a un moment temporal (present, passat i futur). Després de Companyes (2018), un primer disc de mirada crítica, feminista i reivindicativa que va fer-la mereixedora del Premi Joventut del Concurs Sona9 del 2019, la cantautora torna als escenaris amb Òrbita 9.18, en què deixa palesa la necessitat de tornar endins i de buscar "la pròpia casa".
 

Joina Canyet serà la segona artista que actuarà en el Tarima Festival Foto: Arxiu personal


Quizz | Joina
* Quin és el consell que t'hauria agradat que et donessin quan vas començar amb la teva carrera musical?

- Que no m'oblidi mai de gaudir-la, que fer música vol dir jugar. M'hagués agradat que
m'animessin des de més petita a crear i a atrevir-me cantant, tocant, inventant-me melodies i cançons sense normes, a banda d'interpretar música ja escrita.
 
* Una música i un músic amb qui t'agradaria col·laborar?

- M'inspira molt la Kate Tempest. També Jorge Drexler, que sempre ha sonat a casa i ha estat banda sonora des que era petita. Seria increïble, si passés.
 
* Si haguessis de fer una versió d'una gran cançó seria...

- N'hi ha tantes... Últimament estic escoltant molt la versió que Yebba fa de Paranoia purple amb el quartet de cordes. Mola massa; em faria cosa fer-ne una versió.
 
* Un compositor o compositora amb qui t'emmirallis?

- M'inspiren moltes artistes, sovint molt diferents a mi també. Kate Tempest, Mac Miller,
música clàssica, Ravel, Bach, Debussy, Valborg Aulin, artistes catalanes com la Clara Peya, Adala, Meritxell Neddermann...
 
* El lloc més especial on has fet un concert?

- Quan vaig començar a rapejar i cantar els meus temes tot era molt emocionant i recordo el primer concert que vaig fer a l'Ateneu popular del Rec amb les bases dels temes disparades i un micro... Per mi allò va ser molt fort. No sé si diria que és el lloc més especial, però aquella etapa d'inicis sí que ho va ser.
 
* L'indret que més t'inspira?

- La natura. I també marxar fora de la meva zona de confort.
 
* La cançó (o banda sonora) de la teva infantesa?

- La Oreja de Van Gogh.
 
* I la que has escoltat més cops?

- Segurament sigui alguna de La Oreja de Van Gogh, també.
 
* La teva darrera descoberta musical...

- Yebba.
 
* L'últim concert al qual has assistit com a espectadora?

- Aquest passat dissabte, a l'Heliogàbal, escoltant la Selma Bruna.
 
* Acaba la frase: La música ha/hauria de ser...

- ... imprescindible per tothom

Pel que fa a la meteòrica carrera d'Eduard Gener (Solsona, 1985), no només és autor de cinc elapés, sinó que tots ells han estat produïts sota el seu propi segell, Jezz, amb una personalitat única al país: cançó d'autor mesclada amb ritmes negres, swing, lletres i històries cuidades. L'últim disc que ha tret, Swing de comarques (2022) és, en paraules del mateix Gener, "un homenatge al músic comarcal, fet de petits mestratges, amb aquell so brut però que rugeix endimoniat, lluny del conservatori". Per defensar Swing de comarques a Els Carlins, l'artista comptarà amb l'acompanyament de Montserrat Isanta (cor, auta i orgue); Toni Vilapnyó (baix i cors), i Andreu Moreno, (bateria).
 

El solsoní Eduard Gener posarà el punt i final a la temporada musical de Tarima Foto: Arxiu particular


Quizz | Eduard Gener
* Quin és el consell que t'hauria agradat que et donessin quan vas començar amb la teva carrera musical?

- Que acotés l'estil musical el màxim possible.
 
* Una música i un músic amb qui t'agradaria col·laborar?

- Tom Waits.
 
* Si haguessis de fer una versió d'una gran cançó seria...

- Border Song, de l'Elton John.
 
* Un compositor o compositora amb qui t'emmirallis?

- Paolo Conte.
 
* El lloc més especial on has fet un concert?

- Al Klub Stodoła de Varsòvia (Polònia).
 
* L'indret que més t'inspira?

- L'alt i el baix Cardener.
 
* La cançó (o banda sonora) de la teva infantesa?

La flauta màgica de Mozart.
 
* I la que has escoltat més cops?

Hallelujah I love her so, de Ray Charles.
 
* La teva darrera descoberta musical...

- Que m'hagi influït, el músic californià Nick Waterhouse.
 
* L'últim concert al qual has assistit com a espectadora?

- Narcís Perich i la seva banda a l'Sputnik de Solsona. Bon compositor, en Narcís!
 
* Acaba la frase: La música ha/hauria de ser...

- ...més cara.


Les entrades pel Tarima Festival ja estan a la venda i es poden comprar a través d'aquest enllaç. Com és habitual, l'organització ofereix un preu dual: l'entrada òptima, de 20 euros, i la mínima, a un preu de 15€. Tant l'una com l'altra són úniques i vàlides pels tres concerts que, recordem, començaran a les sis de la tarda.