Uns 160 professionals, a la jornada sobre els centres oberts

La jornada forma part del programa d'activitats que s'ha organitzat amb motiu del 25è aniversari de la posada en funcionament del servei de centres oberts Manresa

Redacció
25 de març del 2010
576_12695390612010_03_25_jornadacentresoberts1
576_12695390612010_03_25_jornadacentresoberts1

Josep Camprubí dirigint-se als assistents a la jornada. Ajuntament Manresa

Uns 160 professionals de l'àmbit de l'educació i els serveis socials han assistit a la jornada formativa sobre els centres oberts que s'ha celebrat aquest matí al Teatre Conservatori de Manresa. La jornada, titulada Els serveis de Centre Obert, 25 anys de Centres Oberts a Manresa, ha estat organitzada per l'Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona. Al decurs de la jornada, que s'emmarca en el programa d'activitats per celebrar el 25è aniversari de la posada en funcionament del servei de centres oberts a la capital del Bages, la Diputació ha presentat el nou model per a la intervenció i la gestió de Centres Oberts i el Model de serveis i accions d'intervenció social amb adolescents.

En la seva intervenció, l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí, ha destacat la tasca que s'ha fet des dels centres oberts al llarg d'aquests 25 anys. "En tot aquests temps, aquests serveis han esdevingut una eina imprescindible per traduir el compromís municipal per la igualtat d'oportunitats en intervencions concretes", ha afirmat Camprubí, que ha afegit que els centres oberts han contribuït "a construir una ciutat més cohesionada, més integradora, més justa". A banda, ha posat en valor la feina que fan els professionals dels centres oberts i ha agraït a la Diputació que escollís Manresa per celebrar la jornada.

Per la seva banda, Aida Guillaumet, regidora de Serveis Socials, també ha destacat la importància dels centres oberts. "Sempre han estat uns equipaments i serveis imprescindibles", ha dit la regidora, que ha ressaltat el fet que des dels centres oberts "no es fa un treball aïllat". En aquest sentit, ha explicat que hi ha un treball en xarxa que inclou els infants, les seves famílies i els barris. Un mètode de treball que està molt en sintonia amb el nou model que ha presentat la Diputació.

Segons Àngels Nogué, coordinadora de l'àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, es tracta d'un model "normalitzador, integrador i actiu, incorporat a la dinàmica de l'entorn". Així, els centres oberts es conceben com uns serveis amb una oferta universal i normalitzada per al conjunt de la infància diversa d'un territori. Nogué ha explicat que la definició del nou model ha estat fruit d'un procés participatiu, al qual hi ha participat entitats i ajuntaments del territori –entre els quals el de Manresa.

El Centre Obert és un recurs d'atenció a la infància i a l'adolescència definit i planificat per possibilitar un conjunt d'oportunitats educatives als nois i noies d'un barri i/o d'un territori. Com a servei d'atenció a la infància basa la seva acció en:
  • un equipament (un lloc de trobada de caràcter no residencial)
  • un conjunt d'activitats socioeducatives
  • uns professionals que fan possible l'observació, l'atenció, el seguiment puntual i l'acompanyament a l'infant.
El programa de la jornada ha estat el següent:
-09.00 h: Lliurament de la documentació
-09.30 h: Presentació. Josep Camprubí. Alcalde de Manresa. Àngels Nogué. Coordinadora de l'Àrea de Benestar Social. Diputació de Barcelona.
-10.00 h: 25 anys de Centres Oberts a Manresa. Aida Guillaumet. Regidora de Serveis Socials i Educació. Ajuntament de Manresa. Projecció del curtmetratge Ronaldinyo i els micos, elaborat des del Centre Obert Xalesta de Manresa
-10.30 h: Conferència. Els bons tractes com a pilar de la intervenció socioeducativa amb els infants, els adolescents i les seves famílies. José Manuel Alonso Varea, psicòleg
-11.15 h: Pausa-cafè. Visita de l'exposició dels 25 anys de Centres Oberts a Manresa (al mateix Teatre Conservatori)
-11.45 h: Presentació del Model per a la intervenció i la gestió de Centres Oberts. Ana Olmedo, cap de l'Oficina de Suport Tècnic als Serveis Socials de l'Àrea de Benestar Social. Diputació de Barcelona.
-12.30 h: Taula rodona. Com treballar els factors de protecció de la infància des de la xarxa? Emília Gudayol. Educadora Social. Ajuntament de Manresa. Lluís Villar. Psiquiatre. Centre Salut Mental Infantil i Juvenil Bages-Berguedà. Josep Llenas. Mestre. CEIP Sant Ignasi de Manresa. Presenta: Josefina Ramírez. Cap de Secció de Serveis Socials. Ajuntament de Manresa
-13.30 h: Cloenda. Aida Guillaumet. Regidora de Serveis Socials i Educació. Ajuntament de Manresa

25 anys de centres oberts
Aquest curs 2009-10 el Centre Obert la Font compleix el primer quart de vida. Va ser el primer Centre Obert de la ciutat, de manera que aquest curs s'arriba també als 25 anys de funcionament del servei de Centres Oberts a la ciutat. La iniciativa de crear un espai per a infants i joves del barri va coincidir amb la incorporació al Departament de Serveis Socials de l'Ajuntament, l'any 1984, de la figura de l'Educador Social, conegut aleshores com a educador de carrer. Aquest nou professional s'incorporava al servei amb l'encàrrec de treballar en el territori les necessitats dels infants, joves i famílies.

L'espai de Centre Obert es va crear com a suport a la tasca d'aquest professional per tal d'acollir els infants i joves del barri, i fer un acompanyament en la tasca d'educar de les seves famílies.

Amb la nova llei de Serveis Socials, de l'any 2007, es defineix el Centre Obert com a un servei específic de proximitat. Més en concret, com un servei diürn que realitza una tasca preventiva fora de l'horari escolar amb l'objectiu de treballar les habilitats socials dels infants i joves.

Actualment Manresa disposa de cinc centres oberts ubicats en diferents zones de la ciutat. Quatre d'ells són de titularitat municipal, i el cinquè amb conveni amb Creu Roja. Cada tarda s'atenen un centenar d'infants d'entre els 3 i els 12 anys.

El desplegament d'aquest servei, que ajuda a construir una ciutat més cohesionada i integradora, s'ha anat fent progressivament per complir un dels objectius del projecte d'Infància del departament de Serveis Socials de l'Ajuntament.

Actualment, treballen a cada centre dos educadors/es socials en coordinació amb els Equips Bàsics d'Atenció Primària. La tasca d'aquests professionals és atendre cada tarda els infants del Centre Obert, oferir activitats educatives als infants i potenciar la participació de les famílies. La vinculació al territori fa que es treballi també amb els agents socials de cada zona, associacions de veïns, plans de dinamització, escoles...

Programa d'activitats
Amb motiu del 25è aniversari del servei de Centres Oberts, l'Ajuntament ha preparat un programa d'activitats, en el qual s'hi inclou la jornada que s'ha celebrat avui. Les altres activitats que hi ha previstes són:

Exposició fotogràfica 25 anys de centres oberts municipals, de Pere Rovira. Del 30 d'abril al 16 de maig, a l'Espai 7 del Centre Cultural El Casino. La inauguració tindrà lloc el 30 d'abril a les 6 de la tarda.

És una exposició de fotografia elaborada pel fotògraf Pere Rovira, que ha estat treballant al llarg de 8 mesos pels Centres Oberts de la ciutat per tal de captar els diferents serveis i espais que s'ofereixen als infants i a les seves famílies. És un document fotogràfic actual que pretén donar a conèixer a la ciutadania el servei, i la tasca que cada tarda s'hi fa. L'exposició es podrà visitar de dimarts a diumenge i festius de 6 de la tarda a 9 del vespre.

Espectacle Manitun, que es representarà el 29 de maig a les 7 de la tarda al Teatre Conservatori.
Aquest espectacle serà resultat dels tallers de teatre que estan fent cada setmana els infants dels centres oberts amb motiu dels 25 anys, i que van a càrrec de dos professionals del món de l'espectacle, Isaac Carrillo i Oriol Garriga. Serà un espectacle de teatre gestual, circ, cant i percussió corporal a càrrec dels infants dels centres oberts.

Paral·lelament, s'han organitzat altres actes conjuntament amb les associacions de veïns de les zones on hi ha centre obert, coincidint amb la festa de la Primavera del barri o bé les festes d'Estiu:

Exposició 25 anys de centres oberts municipals
Fotografies de Pere Rovira
Amb motiu de les Festes de la Primavera del barri de la Balconada
Al Casal de la Gent Gran de la Balconada
Data per concretar
Col·labora: AV de la Balconada

Taller Fem refrescs naturals
A càrrec dels infants del Centre Obert Xalesta
Amb motiu de les Festes de la Primavera del barri
Al barri de la Balconada. Data per concretar
Col·labora: AV de la Balconada

Exposició Fotografies del barri del Xup
A càrrec dels infants del Centre Obert L'Àlber
Al Centre Obert L'Àlber. Data per determinar
Col·labora: AV Pare Ignasi Puig

Exposició 25 anys de centres oberts municipals
Fotografies de Pere Rovira
Al Centre Obert La Font. Data per determinar.
Col·labora: AV Font dels Capellans

Paral·lelament, al passat mes de novembre ja es van portar a terme dues activitats juntament amb l'AV Plaça Catalunya. Va ser una exposició fotogràfica i una jornada de portes obertes al Centre Obert Sergi Aguilera.