Laia Badrenas «treu la pols» a les nadales «de sempre» per preservar la tradició «de cantar tots junts»

L'artista manresana publicarà, aquest divendres, un EP amb cinc versions modernitzades del cançoner popular de Nadal

Laia Badrenas versiona nadales populars catalanes a 'El cançoner de Nadal'
Laia Badrenas versiona nadales populars catalanes a 'El cançoner de Nadal' | Promocional
15 de novembre del 2022
Actualitzat el 16 de novembre a les 14:08h
"Fa uns anys que les festes nadalenques m'inspiren", diu Laia Badrenas Serra. De fet, qui la conegui sabrà que la creativitat no escasseja, dintre de la ment d'aquesta cantant manresana de 36 anys. Tampoc ho fa l'entusiasme, una emoció que fins ara l'ha portat a formar part de multitud de projectes musicals (Barcelona Gospel Messengers, Clau de Funk, De poetes, cançonetes o La Glamour Band, per dir-ne alguns) i que la va empènyer, l'any 2018, a publicar el seu primer disc, Ànima Groovera, un àlbum fet des de dins, amb lletres personals i molta veritat, i amb picades d'ullet constants al seu entorn més proper, especialment el familiar, "el pilar que em sosté". 

Potser és precisament per això, per aquesta relació "tan valuosa" que manté amb la seva gent, que quan el fred i els llums de colors prenen els carrers, li aflora aquesta vena més nostàlgica i romàntica. "M'asseia al piano i em posava a cantar les nadales catalanes de sempre, a la meva manera, modificant-ne les harmonies i els patrons rítmics, adaptant-ne les melodies... En definitiva, fent que sonessin com a mi m'agradaria", explica, tot afegint que "això em connectava un altre cop als records d'infantesa de fer cagar el Tió amb la família o d'esperar els regals de Reis l'endemà de la cavalcada". 

Un bon dia, va decidir que agafaria una de les nadales arranjades que tenia,  l'enregistraria de forma casolana i la convertiria en una mena de maqueta per fer arribar a la gent més propera com a felicitació de Nadal. El feedback va ser tan positiu que se li va encendre la bombeta: "¿i si agafo totes les que he arranjat i les canto en directe i en petit comitè?".

Dit i fet: a finals de novembre de l'any passat, juntament amb els "grans músics i amics" Jaume Peña (trompeta i fiscorn), Toni Pagès (percussió) i Ismael Alcina (baix) va portar les seves nadales modernitzades a Rajadell. "Vam gaudir tant fent aquell concert, que aquest juliol vam decidir tancar-nos a l'estudi del Toni i gravar un EP amb cinc de les versions interpretades", narra Badrenas, que també destaca "la calidesa i  familiaritat" de tot el procés d'enregistrament i producció: "fins i tot els dos fills del Toni han posat la veu en una de les cançons!".

Que les generacions més joves "no es quedin només amb l'All I want for Christmas is you"
El desembre congelat en clau afro; un Santa Nit en format de balada pop; El Rabadà a ritme de hip-hop; El noi de la mare amb ànima reggae, i un Fum, fum, fum funky. Heus ací els cinc temes que la cantant manresana ha incorporat en aquest EP que veurà la llum aquest divendres, 18 de novembre, i que ha batejat amb el nom d'El cançoner de Nadal. "M'agradaria que aquest recull servís per treure la pols a les nadales de sempre animés la gent a tornar a cantar conjuntament", confessa. En aquest sentit, que l'àlbum contingui el mot 'cançoner', no és gratuït: "em ve al cap la imatge d'estar de campaments o dinant amb la família, quan de sobte algú treu aquell plec de fulls grapats plens de cançons populars, i tothom es posa a cantar alhora", somriu. 

Al cap i a la fi, assegura, "el meu objectiu principal és preservar les nadales de casa nostra i la tradició d'entonar-les plegats. Hem de procurar que les generacions més joves no es quedin només amb l'All I want for Christmas is you". 

Concert de presentació a Sant Joan de Vilatorrada
El primer directe que Badrenas i la seva banda faran d'El cançoner de Nadal tindrà lloc el dilluns 19 de desembre, a dos quarts de vuit del vespre, a la capella del Mas Sant Joan de Sant Joan de Vilatorrada. Ho farà programada per l'Escola Municipal de Música del municipi, dintre del cicle Concerts de Tardor 2022

Les entrades per assistir al recital tenen un preu de 4 euros (gratuïtes pels alumnes de l'Escola de Música santjoanenca) i es poden reservar enviant un correu electrònic a [email protected].