El polígon de Bufalvent de Manresa crea la primera comunitat energètica empresarial de l'Estat

Manresa Il·lumina neix en forma de cooperativa constituïda per 31 empreses i, inicialment, construirà i gestionarà instal·lacions solars fotovoltaiques tot i que a curt termini s'obrirà a altres camps de l'energia sostenible

Representants empresarials, polítics i tècnics de la comunitat energètica
Representants empresarials, polítics i tècnics de la comunitat energètica | Pere Fontanals
02 de novembre del 2022
Actualitzat a les 15:53h
Ho han tornat a fer. Com el seu dia amb la Llar d'infants Bressolvent o amb el desplegament de la fibra òptica. Les empreses del polígon industrial de Bufalvent de Manresa tornen a ser pioneres. Aquesta vegada en la creació de la primera comunitat energètica empresarial del país i de l'Estat que, a més, es constitueix en format de cooperativa, amb el nom de Manresa Il·lumina. Aquest dimecres, 31 empreses del polígon han signat la constitució de la cooperativa, "però n'arribaran més", ha avisat el president dels empresaris de Bufalvent, Bernat Ladrón de Guevara.

Un polígon net d'emissions. Aquest és l'objectiu a llarg termini de l'Associació d'Empresaris del polígon Bufalvent de Manresa. De moment, aquest dimecres han presentat el primer pas: la creació d'una comunitat energètica empresarial que, segons asseguren, és la primera de l'Estat. La nova cooperativa construirà i gestionarà instal·lacions fotovoltaiques i donarà servei, a partir del primer trimestre de l'any que ve, a la trentena d'empreses que en formen part. El president de l'associació d'empresaris de Bufalvent ha explicat que l'increment del preu de l'energia ha estat decisiu. D'entrada, calculen que s'estalviaran un 20% de la factura, tot i que, inicialment, no podran cobrir tota la demanda energètica de les empreses i continuaran lligats, en part, a les subministradores.

L'objectiu final de Manresa Il·lumina és el d'aportar serveis per a la millora de la gestió energètica, ecològica i econòmica als seus socis, que podrà ser qualsevol empresa del polígon de Bufalvent, però també de qualsevol altre polígon d'activitat econòmica de Manresa. La cooperativa no té ànim de lucre i cada soci tindrà un vot. Les instal·lacions es construiran a les cobertes de les empreses sòcies, però l'energia generada es compartirà entre totes elles segons els seus consums. Les instal·lacions seran propietat de la comunitat, que s'encarregarà de construir, mantenir i gestionar les pròpies estructures i l'energia que produeixin.

La signatura de la constitució de Manresa Il·lumina ha tingut lloc aquest dimecres a la seu de l'Associació d'Empresaris del Polígon de Bufalvent i posteriorment ha estat presentada publicament per l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i el president de l'associació empresarial, Bernat Ladrón de Guevara. A l'acte hi han assistit representants de les empreses constituents i, també, el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, i la regidora d'Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau.

Els estudis inicials que es van fer apuntaven a una inversió inicial d'1,3 milions d'euros per construir cinc estacions fotovoltaiques en règim compartit i tres individuals per donar servei a un total de disset empreses. L'èxit de la crida empresarial a constituir la cooperativa ha fet que el projecte, ja d'inici, hagi crescut fins a 31 empreses i "l'interès de moltes més per entrar-hi". Per això, el projecte previst inicialment es reformularà per adequar-lo a l'envergadura actual i a curt termini.

La inversió inicial es cobrirà amb l'endeutament de la cooperativa en un 90% del total, i l'altre 10% es cobrirà amb aportacions dels socis consumidors proporcionals al consum que tinguin estimat. Els socis pagaran l'energia solar consumida a un preu un 20% inferior al de mercat fins a l'amortització de les instal·lacions, que es calcula que serà d'entre 5 i 7 anys. A partir de llavors, els socis continuaran pagant l'energia solar, però a un preu gairebé residual. Els socis que aportin coberta per a les instal·lacions solars, rebran una compensació per aquesta ocupació.

Manresa Il·lumina preveu tenir el projecte definitiu a inicis del 2023 i que ja pugui començar a operar durant el primer trimestre del proper any. Els projectes no finalitzaran aquí, però. La cooperativa preveu engegar a curt termini projectes d'energia tèrmica a través d'una xarxa de calor amb biomassa, l'energia renovable provinent dels boscos del Bages o la compra agregada d'energia elèctrica renovable per cobrir la demanda que les instal·lacions solars no puguin cobrir.

"Pels diners d'estalvi, però també per no dependre dels recursos fòssils"
"L'encariment del preu de l'energia per part de les empreses subministradores ha estat determinant per a l'acceleració de la creació d'aquesta comunitat energètica", ha explicat Aloy en la seva intervenció. "El polígon s'organitza davant d'aquestes polítiques depredadores, però no només ho fa per l'estalvi de diners que significa, sinó que també per no dependre del consum de recursos fòssils, limitats i contaminants", ha completat. "El nostre objectiu és arribar a ser un autèntic polígon industrial verd", ha apuntat Ladrón de Guevara, "tot i que no podem fer una previsió de quan arribarem a assolir aquest objectiu".

En aquest sentit, el polígon, que allotja 260 empreses actualment, hereva el projecte d'economia circularManresa en simbiosi, iniciat el 2016 per l'Ajuntament de Manresa i l'Agència de Recursos de Catalunya amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l'Associació d'Empresaris del Polígon Industrial de Bufalvent i la Fundació CTM. Posteriorment s'hi va afegir el Consell comarcal del Bages i més darrerament els ajuntaments de Sallent i Sant Fruitós de Bages.

Al 2020 es va iniciar el servei de gestió energètica com a part del servei de simbiosi industrial al polígon per assistir als empresaris i decidir sobre l'estalvi de despesa en consums energètics. Així, es va encarregar a l'empresa Simbiosy una diagnosi del potencial de generació d'energia solar fotovoltaica a les cobertes de tot el polígon de Bufalvent i es van estudiar els consums de les empreses.
 

L'alcalde Marc Aloy i el president empresarial Bernat Ladrón de Guevara Foto: Pere Fontanals


L'estudi va permetre detectar la possibilitat de compartir energia amb empreses amb molta coberta i poc consum que podrien instal·lar energia solar per cobrir els consums d'altres empreses amb molt consum, però amb menys superfície de coberta. En l'estudi es va observar que en un futur les cobertes de totes les naus podrien cobrir tot el consum elèctric del polígon.

A partir d'aquí, l'any passat l'Ajuntament de Manresa va sol·licitar a la Diputació de Barcelona el recurs Gestió de comunitats energètiques o mecanismes similars per a la transició energètica, per posar les bases per a la creació d'una comunitat energètica a Bufalvent.

Es va realitzar un estudi tècnic i jurídic per valorar la viabilitat d'una comunitat energètica al polígon, que va permetre idear una cooperativa estrictament empresarial, "facilita molt més les coses", on les empreses s'estableixen com a socis fundadors i l'associació empresarial i l'Ajuntament com a socis col·laboradors.

Cal tenir en compte que a mitjans d'octubre, l'Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa van anunciar la conversió d'aquesta última en empresa energètica pública assumint, d'inici, l'encàrrec municipal de realitzar un estudi per aprofitar les cobertes dels equipaments per fer-los el màxim d'autònoms possibles en qüestió energètica.