L'artista manresana Sara Villarta Rodó exposarà «Paisatges urbans» a l'Espai Plana de l'Om

En una mostra del programa Contemporanis, dedicat als artistes emergents del territori, de la TAVCC

Sara Villarta pintant el mural al carrer de la Canal el passat mes de maig
Sara Villarta pintant el mural al carrer de la Canal el passat mes de maig | AjM
Redacció
01 de novembre del 2022
Actualitzat a les 9:08h
La manresana Sara Villarta Rodó exposarà a partir de dijous la seva proposta Paisatges urbans a l'Espai Plana de l'Om de Manresa en el marc del programa Contemporanis de la Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC). La seva inauguració tindrà lloc el mateix 3 de novembre a les 6 de la tarda i comptarà amb la presència de l'artista, els organitzadors i la representació de l'Ajuntament de Manresa. L'exposició es podrà visitar del 3 al 27 de novembre a Manresa i del 3 al 22 de desembre viatjarà fins a Can Puget de Manlleu

La proposta Paisatges urbans ha estat seleccionada en l'edició 2022 del programa Contemporanis dedicat als artistes emergents del territori. Aquest cicle està organitzat de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central. 

Sara Villarta Rodó és una artista manresana, llicenciada en Comunicació audiovisual i Multimèdia per l'ERAM, centre adscrit a la Universitat de Girona. Té formació paral·lela en diferents disciplines artístiques, des de la fotografia fins a la pintura, i ha presentat els seus treballs en diferents exposicions individuals i col·lectives. 

Els seu treball en arts plàstiques es desenvolupa al mateix temps que en altres camps de les arts escèniques, concretament amb el circ. Actualment, és professora de l'Associació de Circ LaCrica i està en creació del seu primer espectacle. 

Paisatges urbans és un projecte d'art urbà que busca transformar les parets de les ciutats en paisatges imaginaris. La paret passa a tenir la dimensió d'un enorme paisatge en el moment que s'hi inclou la figura humana que camina per aquest nou indret. 

Aquestes petites intervencions en diferents punts de les ciutats acaben convertint-se en un autoretrat, sent l'artista qui camina perduda entre carrers folrats de formigó. El projecte busca la reflexió sobre el mirar com a principi estètic. Mirar de manera conscient, atenta, amb intenció, inquietud. Mirar el voltant, l'entorn quotidià, per a poder gaudir dels detalls que s'escapen entre les presses i preocupacions. 

La finalitat principal que busca l'artista és convidar l'espectador a reflexionar sobre com observa l'entorn quotidià i a endinsar-lo en l'imaginari dels paisatges urbans. L'objectiu procedimental és seguir creant paisatges a les parets de les ciutats i, a més, ha creat un llibre - publicació que recull en un sol punt tots els paisatges que es troben a quilòmetres de distància. 

D'aquesta manera, es presenta dins l'exposició un llibre que serveix com a memòria de l'obra efímera de les parets. Com a objectiu ètic pretén reivindicar les parets de les ciutats com a públiques i dona valor a parets que abans no en tenien. Portar aquest projecte d'art urbà a una sala d'exposicions dota d'un nou llenguatge el projecte. 

El recorregut per la sala convida l'espectador a veure les parets des d'una altra perspectiva i, alhora, a gaudir dels paisatges imaginaris creats per l'atzar. El llibre aporta riquesa i complementa les obres. Conté imatges del procés i les localitzacions dels paisatges.