Berni Puig tanca el seu tour europeu al Concurs Internacional de Marconi, a Madrid

L'artista castellvilarenc tanca temporada deixant obra al principal circuit d'art urbà de l'Estat espanyol i amb diverses accions a Àustria, Alemanya i França

Berni Puig durant la seva intervenció al Concurs Internacional de Marconi, a Madrid
Berni Puig durant la seva intervenció al Concurs Internacional de Marconi, a Madrid | AyMadrid
Redacció
25 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 18:22h
L'artista castellvilarenc Berni Puig va tancar dilluns el seu tour europeu amb la finalització de la seva obra Paisatgisme cromàtic a través d'una IA al carrer San Dalmacio 8 del polígon Marconi de Madrid, en el marc del Concurs Internacional d'Art Urbà convocat pel Fòrum d'empreses per Madrid. Ha estat un dels set guanyadors seleccionats, al costat de grans noms com Spok, 3ttman o Taquen. La proposta de Berni Puig, creada en col·laboració amb el neurocientífic Joan Perramon, recull la seva habitual lògica creativa en clau geomètrica i de cromatisme simple mitjançant un disseny generat amb Intel·ligència Artificial.

La seva estada a Madrid és la culminació d'una gira europea que l'últim any ha portat l'artista a les capitals principals del circuit d'art urbà de la península, a més de Viena o Berlín, entre d'altres ciutats europees. Ho ha fet a través, especialment, de la sèrie mural Plein Air, la síntesi del paisatge en nou quadrats de color, una activitat que mostra la projecció de l'artista que, per al 2023, concentrarà la seva activitat a l'estudi i al salt a galeria amb la sèrie Pintura interior.

Paisatgisme cromàtic a través d'una IA
A Paisatgisme cromàtic a través d'una IA, s'ha entrenat una xarxa neuronal que permet modificar qualsevol imatge de manera que simuli un estil artístic. En aquest cas particular, s'ha decidit intervenir una imatge de satèl·lit actual i definir l'estil només amb la gamma cromàtica, però donar el control a la IA sobre les formes i les textures a intervenir. La imatge per satèl·lit correspon a detalls de la morfologia territorial de la Colònia Marconi i s'ha triat un acord cromàtic sobre la base dels colors observats en imatges antigues del lloc i dels seus treballadors, dotant la peça d'una identitat particular. El resultat obtingut proporciona a l'artista nous recursos plàstics i reptes pictòrics per a la seva intervenció mural alhora que l'eximeix com a creador omnipotent a la seva obra.

Tour 2021-2022
Madrid, Saragossa, València, Barcelona i Màlaga són les ciutats principals del circuit d'art urbà de l'Estat espanyol. A totes elles, a més de Viena, Berlín i altres llocs de França i Alemanya, el bagenc Berni Puig ha pintat obra des del novembre del 2021. Centrat en la seva actual etapa en l'extracció i la síntesi del color, consolida així la seva figura en el circuit d'art urbà estatal i es projecta amb força internacionalment.

Amb la seva incursió a Adda Gallery d'Eivissa i amb la sèrie Pintura interior, consistent en l'extracció de parets amb la tècnica de l'strappo, Berni Puig anticipa la seva bona adaptació al circuit de galeries, una trajectòria personal, constant i extensiva que no l'ha allunyat de la col·laboració amb altres artistes -Mateu Targa, Joan Perramon- ni del seu bressol creatiu i residencial al Konvent de Cal Rosal.


La síntesi del color
Berni Puig treballa en la nova etapa en l'apropiació sintètica del paisatge i dels espais per resignificar-los com a obra artística en dues línies: Pintura interior (estudi/galeria) i Plein Air (mural).