Més de 2.700 manresans viuen en situació irregular a causa de la Llei d'Estrangeria

Càritas, Creu Roja i la Fundació Convent de Santa Clara han elaborat un informe per facilitar la igualtat d'oportunitats d'aquestes persones a la ciutat

Aula de cursos de català per a manresans nouvinguts, en una imatge d'arxiu
Aula de cursos de català per a manresans nouvinguts, en una imatge d'arxiu | AjM
Redacció
25 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 16:02h
Càritas Arxiprestal de Manresa, Creu Roja i la Fundació Convent de Santa Clara han elaborat un informe sobre la situació de les persones immigrades que viuen a Manresa en situació administrativa irregular a causa de la Llei d'Estrangeria i que, segons dades de juny de 2021, eren un total de 2.763.

L'informe explica els supòsits en què es produeix aquesta situació de falta de permís de treball i de residència, i els motius que fan que aquestes persones siguin especialment vulnerables. Però l'informe també fa propostes per millorar aquesta situació adreçades a diferents administracions, especialment a l'Ajuntament de Manresa, però també a la Generalitat, i a l'Estat, que és el responsable de les lleis sobre estrangeria. 

El document detalla que els principals problemes amb els que es troben aquests manresans són l'alfabetització, l'aprenentatge de la llengua i el coneixement de l'entorn; la discriminació a l'escola i dins l'àmbit socioeducatiu; les dificultats d'empadronament; la vulnerabilitat als abusos en matèria laboral i d'habitatge; les dificultats per accedir a les prestacions de la xarxa de Serveis Socials, i les dificultats en l'accés a determinats serveis sanitaris.

Segons l'informe, tot aquest conjunt de problemes i necessitats no resoltes fa necessari que el govern municipal abordi de forma decidida la creació i posta en marxa d'una estratègia específica per a aquest col·lectiu, compartida amb les entitats socials.

Per això, l'informe proposa emprendre tot un seguit d'accions des de l'àmbit municipal, com facilitar l'empadronament a totes les persones; garantir l'accés de les persones en situació irregular a l'aprenentatge de les llengües; fer accessible a les persones en situació irregular l'oferta formativa pròpia del CIO i l'accés als plans d'ocupació de 12 mesos; reforçar les polítiques d'habitatge social; potenciar la informació i assessorament jurídic per evitar la irregularitat, i reforçar els mecanismes de primera acollida de Serveis Socials i dels recursos per a emergències socials.

L'informe de les tres entitats incideix en el fet que la ciutat ha de destinar més recursos i fer més incidència per pal·liar els greus efectes que pateixen i que la crisi actual està empitjorant acceleradament. 

Les tres entitats han fet arribar aquest informe al govern municipal per tractar-lo en el marc d'una reunió conjunta.