Salvador Illa visita Manresa i es reuneix amb Col·legi de Metges, Pimec, Cambra i les ADF

El primer secretari del PSC ha aprofitat per comentar l'actualitat política nacional i estatal centrada en els pressupostos

Salvador Illa amb Esteve Pintó de Pimec i Sílvia Gratacòs de la Cambra
Salvador Illa amb Esteve Pintó de Pimec i Sílvia Gratacòs de la Cambra | PSC
Pere Fontanals / ACN
22 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 23:15h
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha visitat Manresa aquest dissabte on s'ha reunit amb la Delegació al Bages del Col·legi de Metges de Barcelona, PIMEC Catalunya Central i la Cambra de Manresa, juntament amb el diputat i primer secretari de la Federació central del PSC, Cristòfol Gimeno, la portaveu del PSC, Elia Tortolero, i l'alcaldable a Manresa, Anjo Valentí, i amb les ADF del Bages acompanyat de l'alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort, Enric Campàs.

En la seva atenció als mitjans, Salvador Illa ha afirmat veu "un error barrejar llibretes" a l'hora de negociar els pressupostos. En declaracions als mitjans des del Palau Firal de Manresa, Illa ha criticat que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, hagi condicionat l'aprovació dels comptes espanyols a la reforma del delicte de sedició. El líder socialista ha explicat que la seva formació apostarà per una "negociació clàssica" a Catalunya i ha recordat a ERC que el PSC no ha condicionat el seu suport als comptes a la dimissió del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. A més, ha destacat que el president espanyol, Pedro Sánchez, es va cometre a reformar el delicte de sedició durant la legislatura i s'ha mostrat segur de que complirà la seva paraula.

Illa ha afirmat que el PSC també està a favor de "prendre nota" per tal d'incorporar "tota l'experiència d'uns anys molt durs a Catalunya per intentar actualitzar el codi penal tenint en compte el dret penal europeu".

En ser preguntat pels comptes catalans, el líder socialista s'ha mostrat preocupat perquè, a parer seu, no seran una realitat l'1 de gener del 2023 com ell voldria. "Encara no coneixem el projecte de pressupostos del Govern", ha criticat. Davant d'això ha tornat a estendre la mà al president, Pere Aragonès, per tirar-los endavant, tal i com ha passat a l'Ajuntament de Barcelona o amb l'executiu central. Amb tot, Illa ha dit que no veu "adequat que hi hagi un canvi de cromos".

Després de reunir-se amb una delegació del Col·legi de Metges de Barcelona i representants dels hospitals i professionals sanitaris del Bages, el líder del PSC ha apuntat que cal "endreçar políticament Catalunya i deixar la confrontació dels últims anys per obrir dinàmiques de busca de consens per centrar les energies en la resolució de problemes concrets". A més, ha defensat que "cal protegir la societat posant èmfasi en les polítiques de seguretat i garantir que ningú es quedi enrere aprofitant totes les oportunitats per generar riquesa".

A parer seu, si s'aconsegueixen aquestes dues coses, "Catalunya tornarà a despuntar a Europa". "Perquè això passi, cal que hi hagi un pressupost en vigor l'1 de gener del 2023, perquè és el principal instrument per començar a ordenar la política i posar els recursos per poder protegir la ciutadania", ha reiterat.

Illa ha detallat que té previst reunir-se amb el president Aragonès divendres que ve.