Anna Gabriel torna a Sallent reclamant «que no ens confrontin entre represaliats»

L'exdiputada de la CUP omple la Fàbrica Vella i reivindica l'activisme històric del seu poble: "Si ets de Sallent no pots fer més que militar"

Anna Gabriel ha tingut una gran acollida aquest dissabte a Sallent
Anna Gabriel ha tingut una gran acollida aquest dissabte a Sallent | Pere Fontanals
22 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 20:40h
L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha omplert la Fàbrica Vella en l'acte de retorn després de quatre anys i mig d'exili que ha organitzat l'esquerra anticapitalista de Sallent reclamant posar fi a les disputes que es viuen dins l'independentisme. "No deixeu que ens confrontin entre represaliats", ha demanat en el seu parlament de presentació de la Marató Antifeixista que viurà el municipi bagenc aquest dissabte fins entrada la matinada.

Gabriel ha reivindicat la història de lluites, resistència i activisme de Sallent i ha recordat Agustín Rueda, Angel Parés i Pere Vilella, i els morts de les mines i les víctimes de l'heroïna, i l'acció sindical -"la institució, al poble, no era l'església sinó el sindicat"-, fent una crida a la militància política i social. "Si ets de Sallent no pots fer una altra cosa que militar", ha clamat.

L'exdiputada ha denunciat que "l'exili s'acaba, però la repressió continua" i ha normalitzat el dret a l'autodeterminació de Catalunya, "un país de petites heroïcitats quotidianes".

Unes 500 persones s'han aplegat a la Fàbrica Vella de Sallent per seguir una Marató Antifeixista que tenia una protagonista principal en el retorn de Gabriel des de l'exili. No s'han deixat perdre l'acte l'alcalde Oriol Ribalta, la senadora Miralla Cortès i la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, tots tres d'ERC, ni molt menys els diputats de la CUP Eulàlia Reguant i Carles Riera, i diversos polítics de la formació anticapitalista. També han assistit a l'acte diversos activistes antifeixistes suïssos a qui Gabriel els ha agraït "que m'hagin acompanyat tot aquest temps".
 

Anna Gabriel parla amb Carles Riera a la seva arribada a la Fàbrica Nova de Sallent. Foto: Pere Fontanals


La jornada continua durant tot el dissabte amb els parlaments de Josep Valtonyc, raper exiliat a Bèlgica; Maria Sirvent, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP; Laia Jubany activista feminista i del moviment per l'habitatge; Marta Daviu, portaveu del SEPC; membres de la solidaritat suïssa que han acompanyat Anna Gabriel durant l'exili; la portaveu d'Arran, Marina GispertGemma Tomàs, membre de l'executiva d'Endavant, i els grups de suport de Totes Som Antifeixistes i Boicot Desinversions i Sancions a l'Estat d'Israel (BDS).

Després de l'acte hi haurà el concert del valencià Xavi Sarrià, i de Tropical Galaxia i La Mitjanit.