De matinada i a les portes del fred, Endesa intenta tornar a tallar la llum al bloc ocupat del carrer Bambylor

Operaris acompanyats de Mossos d'Esquadra s'han presentat al Bloc 8 de la PAHC sense avisar l'Ajuntament, però els veïns han impedit que poguessin completar l'actuació

Imatge d'arxiu del primer tall al Bloc 8 de la PAHC, el passat mes d'abril
Imatge d'arxiu del primer tall al Bloc 8 de la PAHC, el passat mes d'abril | Pere Fontanals
21 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 9:20h

De nou com si estiguéssim en bucle. Operaris d'Endesa amb agents dels Mossos d'Esquadra s'han presentat aquest divendres a 2/4 de 7 del matí davant dal Bloc 8 de la PAHC, al carrer Bambylor de Manresa, on viuen cinc famílies amb dotze menors d'edat, disposats a tallar la llum a les portes de l'arribada de l'hivern. No ho han pogut fer. Segons la companyia, "els veïns han sortit de casa amb actitud agressiva i ho han impedit". Segons la PAHC, "han revisat la instal·lació, segurament per saber com actuar més endavant, com ja van fer la primera vegada que la van tallar".

Segons Endesa, el tall es produeix "perquè és un cas de frau elèctric i, també, per seguretat", ja que la promotora no va acabar de construir l'edifici i el bloc no té feta l'escomesa de connexió a la línia general. "No és un tema administratiu on falti un paper, és un problema físic", han explicat des de la companyia, que no veu solució possible a l'"enquistament" en què es troba el bloc.

El passat mes de juliol, la companyia explicava que la situació de l'edifici "és única a tot l'Estat", ja que malgrat que els residents havien tramitat el certificat de vulnerabilitat energètica i el butlletí energètic de cada pis, l'edifici "no té escomesa general d'entrada de corrent a l'immoble ni caixa general de distribució", de manera que "per molt que els veïns tinguin la situació resolta de portes endins", legalment Endesa no pot tirar l'escomesa ni instal·lar la caixa general de distribució "si no hi ha cap promotor que ens ho demani".

Endesa va assegurar a NacióManresa que la situació es trobava en mans dels serveis jurídics de la companyia "per trobar-hi una solució legal", perquè amb el text del conveni marc sobre pobresa energètica de la Generalitat la situació es troba "enquistada".

Malgrat aquest "enquistament" de la situació i malgrat trobar-se en mans dels seus serveis jurídics, aquest divendres Endesa ha tirat pel dret i s'ha presentat a l'edifici per tallar el subministrament elèctric que els veïns de l'immoble havien restablert abans de l'estiu després de funcionar amb generadors durant tres mesos. Segons la Regidoria de Drets Socials, l'actuació de la companyia s'ha portat a terme sense avisar l'Ajuntament.

Quan l'1 de maig de 2021 la PAHC va alliberar el bloc de pisos del carrer Bambylor de Manresa es va trobar amb un immoble gairebé acabat però que, després de 10 anys d'abandonament, es trobava amb moltes mancances. Com que el promotor va abandonar l'obra abans d'acabar-la i la propietat va anar a mans d'un fons voltor, ningú no va demanar l'escomesa general d'electricitat, "que és el problema amb el que es troben actualment els veïns".

Voluntaris de la PAHC van finalitzar les obres menors que faltaven, però no tenien legitimitat per demanar l'escomesa, de manera que van fer una connexió irregular a la línia general. El passat 4 d'abril, custodiats per antiavalots dels Mossos d'Esquadra, tècnics de la companyia van deixar sense llum l'habitatge

Els operaris no han pogut completar aquest divendres la desconnexió del Bloc 8 de la PAHC, però des de la plataforma recorden que a primers d'any, la companyia va completar el tall en dues etapes, la segona amb una important presència d'antiavalots dels Mossos, que és el que temen que torni a passar.