Supercoop obre el supermercat a tota la població

Fins ara, només els socis de la cooperativa podien comprar a l'establiment situat al Mercat de Puigmercadal

Un client en un passadís del Supercoop Manresa aquest dimecres
Un client en un passadís del Supercoop Manresa aquest dimecres | Pere Fontanals
Redacció
19 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:10h
Supercoop Manresa estrena aquest mes d'octubre una nova etapa amb l'obertura del supermercat a tota la població amb l'objectiu d'apropar-se al conjunt de la ciutadania. D'aquesta manera, el supermercat cooperatiu, únic al territori, fa un nou pas endavant per arribar al gran públic consumidor i fer-lo partícip d'un model transformador que gira al voltant dels productes de temporada, ecològics i de proximitat i es prioritzen els productors i productores de l'entorn.

A través de la campanya #obrimaclients durant el mes d'octubre, totes les persones que vagin a comprar a Supercoop Manresa podran fer-ho beneficiant-se del preu de soci, que és entre un 5 i un 10% més econòmic que el preu de venda al públic. A partir de novembre el supermercat, que es troba situat al Mercat de Puigmercadal, continuarà obrint per a tot el públic, tot i que el preu més econòmic estarà reservat només als socis de la cooperativa. Així ho han explicat aquest dimecres en roda de premsa Berta Planes i Judith Saus.

Més de 800 persones sòcies
Supercoop Manresa va obrir portes el març de 2020 amb 700 socis, una xifra que ha anat creixent fins a les més de 800 que es comptabilitzen actualment. L'esclat de la pandèmia i la crisi ambiental i de preus actual no ha posat les coses fàcils al projecte de supermercat cooperatiu que, amb l'obertura al conjunt de la ciutadania, cerca assolir els objectius de viabilitat establerts.

L'establiment aplica un model de supermercat en què es paga un preu just als productors i amb el menor marge possible es fixa un preu just per als compradors. Aquest marge reduït es pot obtenir gràcies a una estructura reduïda de costos i de personal, que s'aconsegueix gràcies a l'aportació voluntària de tres hores mensuals de treball per part de les persones sòcies que fan el torn a la botiga.

Aquest model d'associacionisme a la cooperativa també s'ha ampliat per fer-lo compatible amb aquelles persones que no poden dedicar el seu temps al supermercat, amb la inclusió d'una modalitat de pagament d'una quota mensual.

Els socis, eix del projecte
Els socis participen de manera activa en la presa de decisions de la cooperativa i tenen un preu més reduït que el públic general (entre un 5 i un 10% en funció de la tipologia de productes). La seva implicació és flexible i per això hi ha la modalitat socis torn, que fan una aportació de tres hores mensuals en tasques de la botiga com reposar producte, neteja, cobrament a caixa, etc., i els socis quota, que paguen quinze euros mensuals sense haver de fer aquest torn.

Des de Supercoop es pretén que la gent participi en diferents nivells en funció de les seves possibilitats. La primera implicació és en la compra que té un impacte real i és compromesa amb els productors del territori i després es plantegen implicacions en la participació més activa en la mesura que es pugui, ja sigui pagant una quota o bé fent tres hores de torn mensual.

Una oferta única
El supermercat compta amb una oferta extensa i única de productes de la comarca i de la resta de la Catalunya Central que s'adquireixen de manera directa als productors de proximitat, amb una àmplia gamma d'aliments i tot tipus de productes elaborats amb criteris ecològics i sostenibles.