Ramon Bacardit assegura que l'ordenança de civisme de Manresa «no és una prioritat per a l'alcalde»

L'alcaldable de Junts a la capital del Bages ha compartit tertúlia sobre seguretat amb els exconsellers d'Interior, Joaquim Forn i Miquel Sàmper

Miquel Sàmper, Ramon Bacardit i Joaquim Forn
Miquel Sàmper, Ramon Bacardit i Joaquim Forn | Junts
Redacció
19 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 11:43h
L'alcaldable de Junts per Manresa, Ramon Bacardit, ha conversat aquest dimarts en un acte sobre seguretat amb els exconsellers d'Interior Joaquim Forn i Miquel Sàmper, a El Vermell de Manresa. Més de 80 persones han participat a la jornada, on també hi ha hagut un torn de preguntes dels ciutadans. Aquest és el segon acte similar que l'alcaldable porta a terme després del que va fer amb l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias.

Durant l'acte, l'alcaldable i els exconsellers han conversat sobre seguretat, tant a nivell municipal, com de país, ja que "la seguretat, com l'educació o la sanitat, és un dels pilars de l'estat de benestar", començava recalcant Bacardit. Durant l'acte, el candidat ha aprofitat per carregar contra l'alcalde d'ERC, Marc Aloy, que governa en pacte, precisament, amb Junts. El pla de civisme "no és una prioritat de l'alcalde", ha assegurat.

Acordant amb l'alcaldable, l'exconseller Forn ha apuntat que "la percepció d'inseguretat que fa patir a la gent és un tema que hem d'abordar i que un alcalde ha de tenir com una prioritat". "La seguretat primer de tot és prevenció i mesures socials. No és donar cops de porra. Quan no hi ha res a fer, ha d'intervenir la policia. I abans de repartir i detenir, hi ha una feina molt important de mediació", afegia Forn. Per això recalca que la seguretat a escala municipal "no és un problema de musculatura, sinó d'intel·ligència. És important coordinar molt bé els serveis de l'Ajuntament". I és que "quan perds terreny en l'àmbit de la seguretat, és molt difícil recuperar-lo. No es pot fer una acció policial sense una acció social prèvia".

L'exconseller Sàmper, ho continuava amb que "la seguretat no és un tema de dretes o esquerres. Podem ser progressistes i moderns, però la seguretat no està renyida amb el progrés. La seguretat és important per posar límits: és diferent cremar un contenidor que mil", apuntava l'exconseller. "A dia d'avui, el principi d'autoritat fa aigües: amb la policia, els professors, els pares i mares, etc. Cal recuperar un principi d'autoritat adaptat al segle XXI", afegia.

Manresa, "per sota de la mitjana de ratio de policies de la demarcació de Barcelona"
El candidat a l'alcaldia a Manresa de Junts també s'ha centrat en la situació "d'incivisme i de percepció d'inseguretat" que es viu a la capital del Bages, insistint que "Manresa està per sota d'altres ciutats de la demarcació de Barcelona en policia per cada 1.000 habitants -actualment és de 1,25-. La població de Manresa ha crescut en més de 5.000 persones i el pressupost de la ciutat més d'un 30%, però la inversió en seguretat i el cos policial segueixen igual". Bacardit, però, no ha fet cap referència a que l'índex delinqüencial de Manresa també és inferior a aquestes ciutats de la demarcació de Barcelona i a la seva mitjana total.

Durant la conversa s'ha posat sobre la taula el fet que l'incivisme té una relació directa amb la percepció d'inseguretat. Bacardit afegia que per això "cal revisar l'ordenança de civisme de Manresa", apuntant que "hi ha un pla de civisme sobre la taula, sense tècnic, sense pressupost, que si no es desplega és perquè no és una prioritat de l'alcalde".