Les possibilitats infinites de la castanya centren el novembre de l'«Amb barret de xef»

Més enllà de la festa de Tots Sants, aquest fruit sec amb propietats úniques pot consumir-se fins ben entrat l'hivern, i no només torrat i en una paperina!

Novembre de castanyes a «Amb barret de xef»
Novembre de castanyes a «Amb barret de xef» | ACN
02 de novembre del 2022
Actualitzat el 09 d'agost del 2023 a les 15:15h
A qui no li entra salivera quan, tot passejant pel carrer una tarda rúfola de tardor, sent aquella olor de castanyes torrades que no només fa venir gana sinó que també genera escalfor interna? Ara que acabem de passar Tots Sants, podríem dir que és el moment de l'any més esplendorós d'aquest fruit que a vegades tendim a exprimir poc. I és que a banda de poder-se consumir torrat, estem parlant d'un aliment amb infinites possibilitats gastronòmiques, ja no només perquè pot coure's de moltes maneres (bullida, rostida, fregida, en almívar, crua, confitada...) sinó també perquè queda bé tant en plats dolços com salats

A nivell nutricional, la castanya també és ben singular, si la comparem amb la resta de fruits secs, que és el grup d'aliments al qual pertany. A diferència de les avellanes, les nous, les ametlles o els anacards -molt riques en greixos i proteïnes- el component nutricional principal de la castanya són els hidrats de carboni. Per posar un exemple: 100 grams d'ametlles aporten vint vegades més de greixos i vuit vegades més de proteïnes que la mateixa quantitat de castanyes. Pel que fa a hidrats de carboni, les castanyes en tenen un 40% mentre que la resta de fruites seques ronden el 15-20%. Un altre dels punts forts del producte protagonista d'aquest novembre a l'Amb barret de xef és l'alt contingut en potassi, àcid fòlic i vitamines E i B3 que té.

Si bé no estem parlant d'un aliment idiosincràtic del Bages i el Moianès, sí que ho és en algunes comarques de la Catalunya Central, especialment a Osona i, concretament, al Montseny. El municipi de Viladrau, de fet, celebra cada any des de ja en fa vint-i-set, la Fira de la Castanya, un esdeveniment que barreja natura, gastronomia i lleure al voltant d'aquest fruit tan apreciat durant els mesos de tardor i hivern. En aquest sentit, tot i que no és la joia de la corona de cap dels nostres cuiners col·laboradors, tots els coincideixen a descriure la castanya com un aliment altament versàtil que aconsegueix aportar textures i sabors únics a les creacions gastronòmiques. Voleu comprovar-ho? No us perdeu les receptes que ens proposen!