Les Caramelles de Súria estrenen un dossier didàctic

Redacció
23 de març del 2010
576_1269333657Foment_Cultural
576_1269333657Foment_Cultural | Ajuntament Súria

Imatge de les Caramelles de Súria de 2009. Ajuntament Súria

La incorporació d'una nova colla i la presentació d'un dossier didàctic sobre les Caramelles seran enguany les principals novetats de la tradicional festa surienca, que tornaran a ser la referència del món caramellaire català amb més de 500 cantaires de totes les edats. En total, nou colles participaran en l'edició d'enguany.

El dia central de les Caramelles serà el Diumenge de Pasqua, 4 d'abril, en què les colles participants oferiran les seves actuacions de cant, música i dansa pels carrers i places de la vila. Altre dels actes destacats tornarà a ser la trobada caramellaire de la nit del dissabte, 3 d'abril, al pavelló d'esports.

La nova colla caramellaire estarà formada per la Coral Sòrissons, de l'Escola Municipal de Música, que en la darrera edició ja van interpretar algunes peces del seu repertori durant el Diumenge de Pasqua, encara que fora del programa oficial. Enguany, la nova colla participarà en la trobada caramellaire del dissabte i en les actuacions del Diumenge de Pasqua pels carrers de la vila.

Les altres colles seran les següents: Altatxu, Colla Gran de l'Agrupació Sardanista, Colla Infantil de l'Agrupació Sardanista, Colla Juvenil del Foment Cultural, Colla Infantil del Foment Cultural, Coral L'Esplai, Societat Coral La Llanterna i Trabucaires del Tro Gros.

El programa d'actes organitzat amb motiu de les Caramelles s'iniciarà el proper 24 de març (dimecres) amb la presentació del dossier didàctic, elaborat per un grup de mestres de les escoles de Súria amb l'objectiu que els escolars coneguin millor aquesta tradició surienca. La publicació del dossier compta amb el suport de l'Ajuntament.

El Diumenge de Rams (28 de març) tindrà lloc la segona edició de la trobada gegantera de la Fira de Rams, amb la participació de vuit colles de la Catalunya central i del Maresme. Altres novetats de l'any passat que enguany es consoliden són la baixada d'andròmines (2 d'abril) i la participació de la colla castellera Salats de Súria a la trobada caramellaire del 3 d'abril.

El programa de les Caramelles d'enguany es completa amb altres activitats pròpies de Setmana Santa i amb l'obertura de l'exposició del Concurs Nacional de Fotografia Vila de Súria, que enguany arriba a la 40a edició. El certamen surienc, un dels més veterans de Catalunya, és puntuable per la Federació Catalana de Fotografia.

El programa de les Caramelles de Súria d'enguany és el següent:
Dimecres, 24 de març
18.00 h. Presentació del dossier didàctic "Les caramelles a Súria", elaborat per un grup de mestres de les escoles de Súria. Lloc: saló de sessions de la Casa de la Vila.

Dissabte, 27 de març
19.00 h. Inauguració del 40è Concurs Nacional de Fotografia Vila de Súria. Obres participants en aquest certamen puntuable de la Federació Catalana de Fotografia. Lloc: sala municipal Cal Balaguer del Porxo.

Diumenge, 28 de març
10.00 h. Plantada dels gegants participants a la segona Trobada Gegantera de la Fira de Rams de Súria. Tallers de pintura i inflables per als infants. Lloc: plaça de Sant Joan.
12.00 h. Benedicció de Rams. Lloc: davant l'església parroquial de Sant Cristòfol.
A continuació: cercavila i ballada dels gegants de les colles participants a la Trobada Gegantera.
17.30 h. Ballada de sardanes, amb la Cobla Súria. Lloc: plaça de Sant Joan.

Dijous, 1 d'abril
21.30 h. Cant de La Passió, a càrrec de cantaires i i músics de Súria. Lloc: pels carrers de la vila.

Divendres, 2 d'abril
12.00 h. Concentració de les andròmines participants a la segona Baixada d'Andròmines de Súria. Lloc: plaça de Sant Joan. Inscripcions: a les llibreries La Cantina i Catalunya i a l'Oficina Municipal d'Informació (OMI). Web oficial: www.andromines-suria.blogspot.com.
15.00 h. Segona Baixada d'Andròmines de Súria.
21.00 h. Via Crucis nocturn, amb la participació dels Grallers del Poble Vell. Lloc: pel camí de la muntanya de Sant Salvador.

Dissabte, 3 d'abril
Tarda: Caramelles a pagès.
20.15 h. Sopar per a caramellaires. Lloc: pistes de l'Escorxador.
21.15 h. Trobada caramellaire. Actuació de les colles i interpretació conjunta d'El Cant del Poble. La colla castellera Salats de Súria carregarà un castell amb la col—laboració de tots els caramellaires.
23.00 h. Celebració de la Vetlla Pasqual. Cantada final de caramelles a càrrec de la coral L'Esplai. Lloc: església parroquial de Sant Cristòfol.

Diumenge, 4 d'abril
De 9.00 a 14.00 h. Actuacions de les colles caramellaires pels carrers i places de la vila. Horari general: de 9.00 a 11.30 h., plaça Major del Poble Vell.
D'11.00 a 14.00 h., carrers del nucli urbà i plaça de Sant Joan. El tram de carretera entre el carrer de Pius Macià i la plaça de Sant Joan es convertirà en illa caramellaire i de vianants.
A partir de les 9.00 h. Esmorzar de Pasqua. Lloc: plaça Major del Poble Vell.
A partir de les 10.00 h. Fira de caramelles. Lloc: plaça de Sant Joan.
12.00 h. Visita guiada pel Poble Vell i el Centre d'Interpretació del castell.
12.00 h. Missa solemne de Pasqua. Lloc: església parroquial de Sant Cristòfol.
22.00 h. Sopar de caramelles. Lloc: nau de ca l'Agut. Venda de tiquets: a les colles caramellaires.
24.00 h. Concert amb els grups musicals Miembrillos, D'Callaos i Intershow. Venda d'entrades: a les colles caramellaires.

EXPOSICIONS
40è Concurs Nacional de Fotografia Vila de Súria. Obres participants en aquest certamen puntuable de la Federació Catalana de Fotografia. Dates d'obertura: del 27 de març al 20 de juny. Horari del Diumenge de Pasqua: de 10.00 a 14.00 h., i de 17.00 a 20.00 h. Horari habitual: de dimarts a diumenge, d'11.00 a 14.00 h., i dissabte, també de 17.00 a 20.00 h. Lloc: sala municipal Cal Balaguer del Porxo.
Arxivat a